site

Modal teroka menghadapi masa depan yang lebih sukar

Penulis ialah pengasas Portico Advisers

Modal teroka berkembang daripada strategi artisanal menjadi raksasa sepanjang dekad yang lalu, mengumpul $163bn tahun lepas di AS sahaja. Tetapi larian di Silicon Valley Bank menimbulkan persoalan tentang industri dan suaranya yang menonjol.

Sambil melambai-lambai penanda penilaian yang menggiurkan, ramai daripada pemimpin ini menganggap kelebihan kadar faedah rendah dan globalisasi sebagai kemahiran mereka, dan mengurapi diri mereka sebagai nabi inovasi.

Sebenarnya, dinding wang tunai dalam beberapa tahun kebelakangan ini menyebabkan banyak dana VC kurang bergantung pada diskriminasi dan pertimbangan dan lebih kepada bermain permainan nombor, melabur dalam pelbagai syarikat permulaan dengan harapan bahawa seseorang itu memberikan pulangan yang memberangsangkan. Ini sentiasa menjadi sebahagian daripada buku permainan VC tetapi ia menjadi lebih gamified, menjadi permainan tidak berdisiplin pada momentum industri dan aliran pasaran. Piawaian usaha wajar merosot.

Kadar kenaikan dan kejatuhan SVB telah mendedahkan realiti itu. Namun sesetengah pihak tetap percaya bahawa masalah VC mungkin akan hilang jika kita kembali ke dunia penurunan kadar faedah dan wang yang murah — bahawa aset dalam portfolio VC akan kembali kepada paras tinggi mereka; bahawa pembeli akan membayar harga yang mahal seperti yang dilakukan oleh Dana Visi SoftBank pada masa lalu.

Sentimen ini adalah khayalan. Masalah sebenar adalah lebih luas. Kita hidup dalam dunia penyahlobalisasian, persaingan geopolitik dan peningkatan daya tahan berbanding kecekapan. Keadaan ini menuntut kemajuan pesat dalam sains dan teknologi, untuk pasaran yang berskala sub-global. Bagi kebanyakan firma VC AS, melaksanakan pivot tidaklah begitu mudah.

kenapa? Pertama, industri terlalu mengindeks pada perisian ringan modal dan syarikat permulaan pengguna, yang meningkat daripada 39 peratus modal yang dilaburkan di AS pada 2012 kepada 49 peratus pada 2021, menurut data PitchBook. Daya tarikan perisian adalah jelas: pasaran besar, de minimis kos marginal. Orientasi ini mendapat manfaat daripada tailwinds dalam dunia di mana globalisasi perkhidmatan dan tidak ketara, seperti data, semakin pesat. Perisian akan kekal sangat penting, terutamanya dengan pembangunan kecerdasan buatan. Tetapi, malangnya, kita sudah melihat perpecahan internet, dan kerajaan mungkin akan menggunakan kawalan yang lebih besar ke atas aliran data dan harta intelek merentas sempadan. Keputusan Suruhanjaya Eropah baru-baru ini untuk melarang kakitangannya daripada menggunakan TikTok atas kebimbangan keselamatan hanyalah contoh awal.

Di samping itu, walaupun perisian mungkin telah memakan dunia dan mengganggu banyak industri, kebanyakan perisian penuh dengan pepijat dan kelemahan. Jenayah siber telah meletup. FBI telah mendedahkan bahawa kerugian kewangan daripada jenayah siber meningkat lima kali ganda kepada $6.9 bilion antara 2017 dan 2021. Dalam persekitaran ancaman yang meningkat, syarikat dan negara berkemungkinan akan menekankan keselamatan maklumat dan jaminan terhadap kecekapan. Ini berkemungkinan mengecilkan potensi untuk menjual merentas pasaran sambil meningkatkan kos pembangunan untuk banyak produk perisian.

Kedua, firma VC yang ingin mengorientasikan semula ke arah sektor kritikal seperti pertanian, pengiraan, tenaga dan sains hayat berkemungkinan gagal. Ramai yang mengelak daripada sektor sedemikian: hanya 12 peratus daripada tawaran yang disiapkan di AS sepanjang dekad yang lalu adalah dalam sektor tenaga, perkakasan, bioteknologi dan farmaseutikal “keras”. Ironinya, analisis daripada In-Q-Tel mendedahkan bahawa dua pertiga daripada pembiaya untuk syarikat perkakasan peringkat pertumbuhan AS antara 2015 dan 2017 adalah asing.

Banyak firma VC AS tidak mempunyai kepakaran dan rangkaian untuk membuat dan menilai tawaran dalam teknologi mendalam. Mereka kebanyakannya tidak mempunyai hubungan dengan universiti dan pejabat pemindahan teknologi yang boleh memudahkan pengkomersilan penemuan saintifik terobosan. Mereka juga tidak mempunyai pengalaman menavigasi laluan kawal selia labirin untuk membawa teknologi dan terapi baru ke pasaran. Selain itu, kit alat penciptaan nilai mereka adalah kekurangan untuk perniagaan berintensifkan modal.

Akhir sekali, sumber modal peringkat awal dan pertumbuhan berkemungkinan akan beralih. Negara-negara berkemungkinan akan memperluaskan pembiayaan konsesi kepada syarikat baru dalam sektor keutamaan, mewujudkan persaingan untuk tawaran. Dan gandaan penilaian mungkin akan terjejas oleh sekatan ke atas pelabur asing yang berpoket dalam. Selain itu, teknologi dwi-guna — terutamanya dalam aeroangkasa, biologi, pengiraan dan bahan — berkemungkinan menghadapi kawalan eksport yang lebih ketat.

Modal teroka berkembang pesat dalam dekad ajaib yang meletakkan nilai premium pada penceritaan — mungkin kerana harga wang tidak ada. Jika ia ingin mengekalkan perkaitan, VC memerlukan lebih daripada kemas kini perisian.

totobet net sgp

hasil pengeluaran sidney

pengeluaran sidney

togel hongkongkong keluar

tabel sgp