site

Nvidia: terima kasih kepada AI, cip disediakan untuk Ketua Pegawai Eksekutif Jensen Huang

Dengan satu ramalan astronomi, Nvidia telah beralih daripada sebuah syarikat yang terkenal dengan cip permainan kepada syarikat yang peranannya dalam kecerdasan buatan boleh menjadikannya sebagai stok semikonduktor trilion dolar pertama di dunia.

Realiti suku terakhir pereka cip AS itu tidak mengagumkan. Apa yang menguatkan harga saham ialah suku semasa. Hasil dijangka berganda pada unit kritikal. Ini menjual unit pemprosesan grafik yang digunakan untuk melatih model bahasa besar yang diperlukan untuk AI generatif.

Itu boleh membawa hasil seluruh syarikat kepada $11bn, meningkat lebih daripada 60 peratus pada tahun lepas. Lonjakan permintaan nampaknya bukan sekali sahaja. Dalam panggilan pendapatan, Nvidia menyebut bahawa ia telah memperoleh bekalan “banyak” untuk separuh kedua tahun ini.

Sudah jelas bahawa Nvidia adalah cara pintar untuk pelabur menangkap mania untuk AI generatif. Syarikat tidak menyatakan dengan tepat jumlah wang yang boleh mereka hasilkan dengan menggunakan AI pada perkhidmatan. Tetapi mereka perlu membeli produk untuk melatihnya jika mereka ingin mengetahuinya. Maklum balas daripada bos menggabungkan kebingungan, ketakutan dan kagum pada kemungkinan.

Ia pasti merugikan persaingan bahawa kenaikan modal pasaran Nvidia pada hari Khamis adalah sangat besar sehingga ia diukur dalam Intel (peningkatan $193bn = kira-kira 1.7 Intel). Kemudian sekali lagi, percubaan Intel untuk bersaing dalam cip AI telah terbantut oleh kegagalannya untuk melancarkan apa-apa yang boleh menyamai cip H100 Nvidia.

Lonjakan harga saham terkini bermakna Nvidia kini berdagang pada 59 kali ramalan pendapatan, hampir dua kali ganda daripada pesaing Intel. Membeli perkara ini memerlukan kepercayaan bahawa eksperimen dalam AI akan menandakan permulaan apa yang disebut oleh seorang penganalisis sebagai Revolusi Perindustrian keempat.

Ketua eksekutif Jensen Huang telah memberi amaran bahawa ketegangan AS-China boleh merosakkan sektor teknologi AS dengan serius. Nvidia tidak boleh menjual cip berprestasi tertingginya kepada China. Tetapi permintaan domestik mengimbangi ini.

Mematuhi permintaan itu adalah satu cabaran jangka pendek untuk ditonton. Itu termasuk memastikan bekalan lancar. AS mungkin cuba membawa pulang pembuatan cip, tetapi Nvidia bergantung pada pengeluar Asia Samsung dan TSMC.

Perlu diingat bahawa pesaing global berlumba-lumba untuk membuat cip mereka sendiri sesuai untuk beban kerja AI. Tetapi buat masa ini, Nvidia bukan hanya dalam perniagaan menjual penyodok kepada pelombong emas, ia adalah satu-satunya penjual penyodok di bandar.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami pendapat anda tentang prospek cip AI di bahagian komen di bawah.

restul sgp

keluaran sydney

sdy togel

info hk malam ini

totobet data singapura