site

OneWeb/Eutelsat: kos terminal setinggi langit membawa penilaian ke bumi

Kemajuan oleh syarikat teknologi mendapat kurang pendedahan awam berbanding kemunduran – terutamanya di UK. Jadi anda mungkin terlepas pelancaran satelit OneWeb baru-baru ini. Ini sepatutnya memberi syarikat itu, yang diselamatkan daripada muflis oleh kerajaan UK pada 2020, liputan global untuk perkhidmatan internetnya pada akhir tahun ini.

Internet satelit adalah salah satu sebab penganalisis yakin terhadap industri angkasa lepas, walaupun kegagalan seperti kebankrapan Virgin Orbit Richard Branson, sebuah perniagaan pelancaran satelit. Teknologi ini berpotensi untuk menghubungkan satu pertiga daripada penduduk dunia yang kurang bernasib baik.

OneWeb mempunyai perjuangan di tangannya. Perniagaan orbit bumi rendah (LEO) dikuasai oleh Starlink, usaha niaga syarikat SpaceX milik Elon Musk. Ini mempunyai lebih daripada 3,500 satelit, berbanding dengan 618 untuk OneWeb. Amazon berharap untuk mengejar melalui Project Kuiper, yang masih belum meletakkan perkakasannya tinggi-tinggi.

Keperluan untuk skala adalah sebab OneWeb bergabung dengan kumpulan satelit Perancis Eutelsat dan mencari penyenaraian London akhir tahun ini. Ikatan semua saham akan memberikan 50 peratus kepentingan untuk pemegang saham mereka.

Eutelsat telah kehilangan separuh nilainya sejak pengumuman perjanjian, menilai dirinya dan OneWeb pada hanya €1.5 bilion ($1.6 bilion) setiap satu. Kos terminal darat adalah masalah. Starlink memberi subsidi ini. Amazon menyasarkan harga hanya $400. Kos terminal OneWeb adalah kira-kira $10,000, menurut Chris Quilty dari Quilty Analytics. Itu akan memberi harga kepada OneWeb daripada pasaran pengguna, mengehadkannya kepada pelanggan perusahaan.

Pendapatan pelanggan Starlink tidak termasuk jualan terminal adalah kira-kira $1 bilion tahun lepas, menganggarkan Mo Islam Payload. Berdasarkan andaian kenaikan harga yang meningkat dua kali ganda setiap tahun, Starlink mungkin bernilai 12 kali ganda hasil 2025. Itu akan menghargai perniagaan pada tiga perempat daripada penilaian SpaceX sebanyak $137bn.

OneWeb menjangkakan pendapatan sebanyak €600 juta pada masa itu. Nilai pasaran Eutelsat membayangkan OneWeb berada pada penilaian tersirat hanya di bawah tiga kali. Itu adalah sejajar dengan perniagaan satelit konvensional, tanpa premium untuk perkhidmatan internet. Penghakiman ini keras tetapi malangnya adil, memandangkan persaingan.

totobet net sgp

togel sdy

totobet syd

angka hasil hk

sgp138