site

Palihapitiya mempersoalkan ‘tujuan leverage’ berikutan kejatuhan saham

Chamath Palihapitiya telah memberitahu pelabur dalam Modal Sosial syarikatnya bahawa kejatuhan harga saham memberi tekanan kepada garis kredit bersandarkan saham yang membuatnya mempersoalkan “tujuan leverage” sama sekali.

“Apa yang pada mulanya kelihatan seperti akses kepada wang percuma menjadi liabiliti yang kami uruskan dengan berhati-hati supaya kami dapat meneruskan perniagaan seperti biasa,” tulis Palihapitiya dalam surat tahunannya kepada pelabur. Cagaran yang menyokong kemudahan pinjaman itu telah merosot nilainya sebanyak 70 peratus, tambahnya.

The Financial Times tahun lepas mendedahkan bahawa Palihapitiya telah meminjam wang daripada Credit Suisse untuk membiayai $200 juta pembelian saham awalnya dalam dua urus niaga cek kosong yang ditandatangani, dan mencagarkan sahamnya dalam syarikat sebagai cagaran, sesuatu yang sebelum ini dinafikannya.

Pengasas Modal Sosial, yang menggunakan surat tahunannya untuk memberi pendapat tentang bagaimana penamatan dasar kadar faedah sifar telah menjejaskan pasaran, memberitahu pelabur bahawa tahun lepas “sama seperti mendapat air sejuk dilemparkan ke muka kita” dengan kadar faedah yang lebih tinggi mencecah. beberapa sektor yang paling disukainya.

“Jumlah kemusnahan nilai mutlak, bukan sahaja dalam syarikat, tetapi keseluruhan sektor termasuk kripto, SaaS [Software as a Service]Spacs [Special purpose acquisition companies], dan bioteknologi membimbangkan,” tulisnya. “Ini telah mencipta gelombang kemusnahan dengan banyak akibat yang tidak diingini.”

Palihapitiya, yang pernah menjadi penganjur terbesar Spacs, yang berkembang pesat pada 2021 tetapi tergelincir dalam persekitaran kadar faedah yang lebih tinggi, berkata dasar monetari hawkish Rizab Persekutuan AS telah menamatkan “parti terbaik di bandar”.

Bekas eksekutif Facebook itu, yang menjadi tokoh popular di kalangan pelabur saham meme semasa wabak dan sering meningkatkan minat dalam tawarannya dengan tweet seperti “Im [sic] akan benar-benar mengarut”, berkata dia selalu menganggap dirinya seorang yang “sedar” dan “tidak mengambil risiko”.

Palihapitiya memberitahu para hadirin pada persidangan Axios tahun lepas bahawa dia menyalahkan pengerusi Fed Jay Powell atas buih pelaburan yang telah terbina dalam pasaran selama sedekad atau lebih kadar faedah rendah rekod, sambil mengakui bahawa ini juga telah menguntungkan pelaburannya.

“Jika [zero interest-rate policy] adalah dadah, tahap tinggi yang diciptanya kini jelas — pertumbuhan pada semua kos, pusingan pembiayaan yang tidak berasas, overhiring, dan lebihan korporat,” tulisnya dalam suratnya, menggesa pemodal teroka untuk “menghadapi realiti”.

Palihapitiya tidak menyentuh mengenai kejatuhan pemberi pinjaman tertumpu permulaan Silicon Valley Bank dalam suratnya, walaupun kejatuhan menguji banyak kumpulan modal teroka dan syarikat portfolio mereka. Nasihatnya kepada pengasas, bagaimanapun, ialah “keuntungan dan aliran tunai penting sekali lagi” dalam rejim kewangan baharu di mana tiada lagi ganjaran untuk “pertumbuhan pada semua kos”.

nomor terakhir singapore

sdy pengeluaran

togel hari ini sidney

totobet hk hari ini

sgp totobet