site

Paris mengundi untuk melarang e-skuter yang disewa sebagai tamparan kepada pengendali

Paris akan mengharamkan e-skuter yang disewa dari ibu negara Perancis pada September selepas undian yang menarik hanya 4 peratus penduduk bandar itu, memberi tamparan kepada pengendali di salah satu pasaran terbesar mereka.

Dewan Bandaraya berkata bahawa 89 peratus orang yang mengundi dalam referendum menyokong larangan itu. Ia menambah bahawa ia tidak akan melancarkan tender baharu atau memperbaharui lesen untuk 15,000 e-skuter yang sedang digunakan, dikendalikan oleh kumpulan Tier Jerman, Lime yang disokong Uber dan kumpulan Franco-Belanda Dott.

Larangan “skuter” akan membimbangkan pengendali yang berharap untuk memenangi bandar-bandar lain, terutamanya kerana Paris adalah hab yang diawasi dengan teliti untuk cara ia menerima pakai peraturan bandar. Ia juga boleh menjadikan pelabur lebih enggan untuk menyokong syarikat permulaan yang laparkan modal ini pada masa usaha teknologi yang merugikan telah tidak disenangi.

Pengendali seperti Lime mengakui Paris ialah “makmal untuk mobiliti mikro”, dan sehingga baru-baru ini bandar itu telah menjadi pasaran terbesar mereka. Ia masih berada dalam kedudukan lima teratas mereka di seluruh dunia dan mengira 400,000 pengguna e-skuter yang disewa berdaftar. Skuter ini sangat popular di kalangan orang muda dan pelancong.

Tetapi peranti itu telah menjengkelkan penduduk tempatan selepas pengenalannya yang tidak dikawal pada tahun 2018. Pada satu ketika terdapat 35,000 e-skuter daripada 12 pengendali, sering bersepah di jalanan dan menyekat pintu masuk.

Peraturan sejak itu telah diperketatkan dan pelesenan diperkenalkan tetapi e-skuter masih dilihat oleh sesetengah warga Paris sebagai berbahaya, walaupun had laju 20km/j.

Pengundi beratur untuk mengundi dalam referendum pada hari Ahad © Thibault Camus/AP

Henri Moissinac, ketua eksekutif Dott, berkata pada hari Isnin adalah “terlalu awal untuk memberitahu” jika larangan itu mengancam daya maju beberapa pengendali skuter tetapi mengakui “kesan emosi [is] pastinya tidak akan memanaskan sesetengah pelabur”.

Referendum itu telah dikritik oleh syarikat e-skuter kerana terlalu menyekat, dengan hanya 100,000 orang mengundi. Sekatan itu termasuk penutupan pendaftaran awal, tempat mengundi terhad dan tiada undian elektronik atau pos.

“Cara undian disediakan jelas akan menjadi negatif,” kata Moissinac.

“Paris telah lama menetapkan trend mengenai segala-galanya [to do with] mikromobiliti,” tambahnya. “Tetapi itu telah berubah dan hujung minggu ini adalah contoh terbaik untuk itu. . . Setiap ibu kota tunggal di Eropah meningkatkan perkhidmatan ini; Paris adalah satu-satunya yang mundur.”

Anne Hidalgo, Datuk Bandar Sosialis Paris, berkata pada hari Ahad bahawa “lebih daripada 100,000 pengundi adalah sangat positif dan menggalakkan” dan dewan bandar raya akan mengadakan tinjauan serupa mengenai isu lain.

Datuk Bandar dan ketua pengangkutannya David Belliard, seorang ahli politik Hijau berkata e-skuter yang dikendalikan bateri itu tidak mesra alam kerana ia mempunyai jangka hayat yang singkat.

Hidalgo, yang mengendalikan bandar itu dalam gabungan dengan Greens, merancang untuk menghentikan secara berperingkat kereta diesel yang lebih tua sama sekali sambil mengehadkan penggunaan kereta di beberapa bahagian tengah Paris tahun depan.

Kira-kira 800 pekerjaan berisiko kerana larangan e-skuter dan pengendali, yang masih mempunyai lesen di bandar Perancis lain dan juga mempunyai perkhidmatan basikal, berkata mereka akan cuba menawarkan pilihan kakitangan di tempat lain.

“Kebanyakan permintaan yang kita lihat dalam skuter akan pergi ke e-basikal,” kata Moissinac. “Mereka kurang kontroversi.”

result pengeluaran sgp hari ini

peng sydney

sdy

hasil togeĺ hongkong

gambaran togel hari ini