site

Parlimen Eropah menyediakan langkah tegas terhadap penggunaan kecerdasan buatan

Parlimen Eropah sedang menyediakan langkah baharu yang sukar berhubung penggunaan kecerdasan buatan, termasuk memaksa pembuat chatbot untuk mendedahkan jika mereka menggunakan bahan berhak cipta, ketika EU menghampiri ke arah menggubal rejim paling ketat di dunia terhadap pembangunan AI.

MEP di Brussels hampir bersetuju dengan satu set cadangan untuk membentuk sebahagian daripada Akta Kepintaran Buatan Eropah, satu set peraturan mengenai penggunaan AI, menurut orang yang biasa dengan proses itu.

Antara langkah yang mungkin dicadangkan oleh ahli parlimen adalah untuk pembangun produk seperti OpenAI’s ChatGPT mengisytiharkan jika bahan berhak cipta digunakan untuk melatih model AI mereka, satu langkah yang direka untuk membolehkan pencipta kandungan menuntut bayaran. MEP juga mahu tanggungjawab untuk penyalahgunaan program AI terletak pada pembangun seperti OpenAI, dan bukannya perniagaan yang lebih kecil menggunakannya.

Satu cadangan yang dipertikaikan daripada MEP ialah larangan penggunaan pengecaman muka di ruang awam dalam apa jua keadaan. Negara anggota EU, di bawah tekanan daripada pasukan polis tempatan mereka, dijangka menolak larangan sepenuhnya terhadap biometrik, kata orang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang rundingan itu.

Perjanjian antara MEP, yang telah bertelagah mengenai langkah untuk mengawal kecerdasan buatan selama hampir dua tahun, adalah penting untuk memulakan rundingan yang lebih luas mengenai Akta AI. Undang-undang yang dicadangkan itu akan mewakili beberapa peraturan yang paling sukar mengenai pembangunan AI dan muncul selepas kebimbangan yang semakin meningkat tentang potensi penyalahgunaan teknologi.

Sebaik sahaja parlimen bersetuju dengan pendiriannya, negara anggota, Suruhanjaya Eropah dan MEP akan bersama-sama merangka rang undang-undang muktamad, yang bertujuan untuk meluluskan undang-undang sebelum tamat penggal parlimen Eropah semasa pada 2024.

Anggota Parlimen berharap untuk memuktamadkan kedudukan mereka minggu depan, Brando Benifei, salah seorang perunding terkemuka parlimen, memberitahu Financial Times.

Di bawah cadangan semasa untuk Akta AI, chatbots mesti memberitahu pengguna bahawa mereka bukan manusia. Benifei berkata MEP mahukan ketelusan lebih lanjut.

“Kami mahu senarai pendedahan awam bahan yang digunakan untuk melatihnya kerana [authors] boleh melalui perundangan dan jalan lain untuk cuba mendapatkan bayaran untuk apa yang digunakan tanpa persetujuan mereka,” katanya.

Cadangan itu datang ketika syarikat media visual Getty Images meneruskan kes hak cipta di UK terhadap Stability AI, mendakwa pembuat alat penjana imej percuma itu menggunakan berjuta-juta imej berhak ciptanya tanpa kebenaran.

Artis di AS juga telah memfailkan saman tindakan kelas terhadap Stability AI dan syarikat lain selepas mendapati karya mereka telah digunakan untuk melatih sistem AI.

Cadangan parlimen Eropah, yang dijangka akan disahkan pada bulan depan, juga boleh termasuk larangan kepolisan ramalan, penggunaan algoritma untuk meramal jenayah atau mengenal pasti suspek, serta pengiktirafan emosi, menggunakan AI untuk mengesan perasaan manusia dan keadaan fikiran.

Mereka yang terlibat dalam rundingan memberi amaran bahawa terlalu awal untuk menyatakan dengan tepat apa yang akan membuat teks itu sehingga akhir perbincangan minggu depan.

Dragoș Tudorache, MEP dan perunding ketua bersama, berkata mengawal selia AI adalah penting memandangkan peningkatan populariti produk AI generatif seperti ChatGPT. “Ia adalah teknologi perintis dan kita perlu memanfaatkannya, yang bermaksud meletakkan peraturan,” katanya. “Ketekunan wajar diri oleh syarikat tidak mencukupi.”

result togel singapura hari ini

angka pengeluaran sidney

keluaran sidney

keluar angka hongkong

www.totobet.com singapore