site

Pemacu sektor teknologi meningkat dalam amaran keuntungan UK

Lonjakan dalam amaran keuntungan oleh perniagaan teknologi mendorong suku pertama yang prolifik untuk pengumuman sedemikian daripada syarikat tersenarai di UK kerana ketidaktentuan ekonomi menyebabkan kontrak tertangguh dan dibatalkan.

Syarikat tersenarai di UK mengeluarkan 75 amaran keuntungan dalam tiga bulan pertama tahun ini, menurut analisis oleh EY Parthenon, angka suku pertama tertinggi mereka sejak bermulanya wabak Covid pada 2020.

Ketidakpastian ekonomi merupakan faktor yang menyebabkan syarikat memberi amaran tentang keuntungan, penyelidikan mendapati, dengan lebih satu pertiga daripada perniagaan memetik kontrak yang ditangguhkan, disemak atau dibatalkan dalam kemas kini mereka kepada pelabur.

“Ramalan ekonomi mungkin telah melihat beberapa peningkatan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, namun kekuatan luar biasa angin kencang sejak dua tahun lepas telah menyebabkan beberapa perniagaan menghadapi keadaan seperti kemelesetan,” kata Jo Robinson, rakan kongsi EY-Parthenon.

Ketidaktentuan mencetuskan lonjakan dalam amaran keuntungan dalam sektor teknologi dan telekomunikasi, dengan jumlah itu hampir tiga kali ganda tahun ke tahun kepada paras tertinggi tiga tahun iaitu 16.

“Gangguan dan ketidakpastian yang ketara, terutamanya dalam pasaran yang dihadapi pengguna, memberi kesan ke atas sektor telekomunikasi, media dan teknologi apabila perniagaan menilai semula asas kos mereka dan menangguhkan keputusan pembelian,” kata Will Fisher, rakan kongsi di EY.

Isu kontrak disebut dalam 69 peratus amaran dalam sektor itu, yang dilanda pusingan pemotongan kos. Peningkatan kos pinjaman dan kegawatan dalam pasaran perbankan yang dicetuskan oleh kejatuhan pemberi pinjaman berfokuskan teknologi SVB juga menyumbang kepada persekitaran pengumpulan dana yang mencabar untuk syarikat teknologi.

Penyelidikan itu juga menyerlahkan kadar keciciran pasaran yang lebih tinggi daripada purata untuk perniagaan yang memberi amaran tentang keuntungan beberapa kali sejak permulaan 2022.

Hampir 30 peratus daripada 31 syarikat yang telah menyiarkan tiga pengumuman sedemikian sejak awal tahun lepas telah menyahsenarai atau sedang dalam proses untuk dijual. Lazimnya, satu daripada lima syarikat menyahsenarai dalam tempoh setahun selepas amaran ketiga mereka, kebanyakannya disebabkan ketidakmampuan bayar.

Sebanyak 98 syarikat telah memberi amaran mengenai keuntungan lebih daripada sekali sejak awal tahun lalu, menurut penyelidik. Tahun yang akan datang adalah “penting” kata Robinson, kerana insolvensi biasanya meningkat kira-kira setahun selepas puncak amaran keuntungan.

Permulaan tahun membawa sedikit penangguhan untuk sektor runcit, yang pada 2022 melaporkan amaran keuntungan paling banyak. Peruncit mengeluarkan lima dalam tiga bulan pertama tahun ini, turun daripada sembilan pada suku akhir tahun lalu.

Tetapi inflasi, kos pinjaman yang lebih tinggi dan pengetatan dalam perbelanjaan pengguna akan terus menambah tekanan ke atas sektor yang sudah mengalami tekanan. Hampir satu pertiga daripada peruncit tersenarai di UK telah memberi amaran mengenai keuntungan sekurang-kurangnya dua kali sejak Januari tahun lepas, jauh melebihi purata 8 peratus merentas sektor.

Carta bar Bilangan amaran pada suku pertama yang menunjukkan syarikat Teknologi dan runcit menunjukkan paling banyak kesusahan

Walaupun data ekonomi yang semakin cerah seperti peningkatan keyakinan pengguna, perniagaan di seluruh UK berisiko bergelut dengan kos kewangan dan peningkatan permintaan modal kerja sepanjang 2023, Robinson memberi amaran.

Amaran keuntungan suku tahunan kekal melebihi purata suku tahunan 10 tahun, tidak termasuk 2020, selama lebih setahun. Syarikat UK mengeluarkan 305 amaran dalam tiga bulan pertama 2020, jumlah suku pertama tertinggi mereka.

“Walaupun ekonomi UK nampaknya beralih arah, pemulihan tidak dijamin,” kata Robinson.

resul sgp hr ini

peng sdy

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

result hk hari initogel hari ini hongkong yang keluar 2021info hk

totobet result sgp