site

Pembangkang India menggesa siasatan terhadap kejatuhan tontonan YouTube Gandhi

Parti Kongres India telah menulis surat kepada induk Google Alphabet menuntut untuk mengetahui sama ada terdapat “penindasan” video oleh Rahul Gandhi, ahli politik pembangkang yang paling terkenal di negara itu, di platform YouTubenya.

Pihak itu membuat permintaan itu dalam surat, dilihat oleh Financial Times, yang dihantar pada hari Rabu kepada Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet, Sundar Pichai. Ia berlaku selepas Kongres sebelum ini menulis kepada Neal Mohan, ketua pegawai produk YouTube, menggesa gergasi teknologi AS untuk membuat siasatan yang sama bulan lepas.

Campur tangan itu mengancam untuk mengheret Alphabet ke dalam antipati politik yang semakin mendalam antara parti pemerintah Bharatiya Janata pimpinan Narendra Modi dan Kongres, kumpulan pembangkang terbesar India, setahun sebelum pilihan raya umum akan datang.

Gandhi, keturunan tiga bekas perdana menteri India, disabitkan dengan fitnah jenayah bulan lalu dan dikenakan hukuman penjara dua tahun yang ditangguhkan yang kini dirayunya, menyebabkan parlimen membatalkan kelayakannya sebagai Ahli Parlimen. Ahli politik berusia 52 tahun itu mendakwa penyingkirannya daripada parlimen adalah bermotifkan politik, tetapi pegawai BJP telah menolaknya, mengatakan ia adalah automatik berikutan sabitan kesalahannya.

Gandhi baru-baru ini muncul sebagai pesaing utama yang berpotensi untuk Modi selepas melengkapkan perjalanan pan-India yang diikuti secara meluas dan menyampaikan ucapan pedas di parlimen mengenai dakwaan hubungan antara perdana menteri dan Gautam Adani pada awal Februari, sejurus selepas konglomerat Adani diserang oleh pendek. penjual Hindenburg Group.

Dalam surat parti pembangkang kepada Google, pengerusi Kongres yang bertanggungjawab untuk analisis data, Praveen Chakravarty, mendakwa saluran YouTube Gandhi “mengalami penurunan mendadak dan misteri dalam jumlah penonton” selepas ucapannya bertemakan Adani, yang dibuang oleh parlimen yang dikawal BJP daripadanya sendiri. rekod.

“Apakah yang menjelaskan turun naik sedemikian?” menulis Chakravarty kepada ketua Abjad Pichai. “Pastinya, penurunan mendadak dalam jumlah penonton selepas ucapan kritikal bukanlah kebetulan tetapi penindasan?”

Bersama-sama dengan suratnya kepada Pichai, Kongres menghantar penyelidikannya sendiri kepada Google dengan mendakwa bahawa penurunan dalam tontonan video di saluran YouTube Gandhi jatuh kepada 3 juta seminggu selepas ucapan itu, daripada 6 juta sebelumnya.

Kumpulan pembangkang sebelum ini telah membangkitkan isu itu pada Mac dengan Mohan, mendorong liputan media dan mengetuai YouTube untuk mengatakan ia akan meneliti dakwaan itu. Selepas laporan berita tersebut, angka tontonan pada akaun itu meningkat kepada 11 juta tontonan setiap minggu, surat terbaru berkata, “hampir seperti suis dihidupkan semula.”

“Ini adalah corak yang membimbangkan, terutamanya apabila platform media sosial yang kelihatan neutral kekal sebagai saluran tunggal untuk suara pembangkang,” tulis Chakravarty.

Jurucakap YouTube berkata: “Kami menyemak dakwaan dan tidak menemui sebarang masalah dengan saluran itu. Kami tidak membuat perubahan di pihak kami.”

Apabila ditanya sama ada Google telah menghadapi sebarang tekanan atau permintaan daripada pihak berkuasa berkenaan kandungan dalam talian Gandhi, Kanchan Gupta, seorang penasihat kanan kerajaan India, berkata: “Sebarang dakwaan atau imputasi tersirat sedemikian adalah spekulasi yang mengaibkan dan palsu”

“Kerajaan India dan agensinya tidak mempunyai masa atau kecenderungan untuk apa-apa yang serupa dengan apa yang dicadangkan secara langsung dan tidak langsung. Keterlaluan liar sebegitu mungkin menjadi busuk bagi media tetapi ia tidak mempunyai asas pada hakikat dan realiti.”

Tiga penyelidik media sosial bebas yang bercakap dengan Financial Times tidak dapat menentukan punca tertentu turun naik, kerana tontonan pada video YouTube secara amnya boleh berubah-ubah. Ada yang menyatakan bahawa video Gandhi yang paling popular memaparkan wawancara dengan selebriti India seperti pelakon Kamal Haasan dan penulis gaya hidup Kamiya Jani.

“Penurunan tontonan mungkin disebabkan oleh kekurangan video pengaruh baharu, bukan larangan bayangan Google,” kata Nikita Baklanov, penganalisis di platform data Hype Auditor.

BJP pimpinan Modi kini secara meluas dijangka memenangi penggal ketiga dalam kerajaan dalam pemilihan nasional tahun depan, yang kini dijadualkan diadakan pada April dan Mei.

India, dengan lebih daripada 700 juta pengguna internet, ialah pasaran global utama untuk Google.

togel result sgp

sdy pengeluaran

toto sydney

keluaran hk

totobet hari ini