site

Pemenang lain AI dan pertempuran bateri baharu

Hello semua, ini Akito dari Singapura.

Cuti sekolah akan bermula dalam beberapa bulan di sini, dan saya sudah mula merancang percutian kami sekeluarga. Semasa saya meluangkan masa Googling destinasi, anak perempuan saya, pada awal remajanya, menawarkan saya nasihat yang sangat membantu tetapi membimbangkan: “Ayah, sebaliknya anda harus bertanya kepada ChatGPT.”

Sebagai seorang bapa yang kebetulan seorang wartawan teknologi, pencarian saya untuk perjalanan keluarga bertukar menjadi kuliah yang menerangkan kepada anak perempuan saya kebaikan dan keburukan AI generatif. Walaupun ia mungkin membantu, anda harus sentiasa menyemak semula jawapan AI dan berhati-hati tentang cara dan untuk apa anda menggunakannya . ..

Semasa anak remaja saya dengan berat hati mendengar saya berkhutbah, saya teringat perbualan dengan seorang eksekutif Google sebelum anak perempuan saya dilahirkan.

Pada tahun 2008, saya bertanya kepada Marissa Mayer, ketua perniagaan carian Google ketika itu, “Apakah matlamat utama teknologi carian?” Untuk menjadi “kawan baik lama anda,” dia menjawab, menjawab mana-mana soalan anda dengan ketepatan yang disokong oleh semua maklumat yang tersedia di dunia.

Saya tidak tahu sama ada OpenAI’s ChatGPT akhirnya akan menjadi kawan baik manusia atau musuh terburuknya. Yang lebih penting bagi saya ialah jenis soalan yang mungkin ditanyakan oleh anak perempuan saya kepada AI dan betapa seriusnya dia akan mengambil nasihatnya.

Tetapi untuk semua yang tidak diketahui, pelabur global nampaknya agak pasti tentang satu perkara: Pemenang awal dalam kegilaan AI generatif tidak semestinya syarikat di barisan hadapan, tetapi mereka seperti Nvidia dari AS yang memberi makan kepada permintaan yang berkembang pesat untuk cip yang digunakan untuk kuasa ChatGPT dan banyak pencabarnya.

Bangun awal

Pada minggu selepas keluaran versi terkini ChatGPT, saham Nvidia melonjak hampir 12 peratus. Rakan syarikat cip AS AMD, pembuat alat cip Applied Materials dan pengeluar cip Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, sementara itu, semuanya telah menyaksikan kenaikan lebih 20 peratus dalam harga saham tahun ini di tengah-tengah peningkatan permintaan untuk cip berkaitan AI, tulis Nikkei Asia’s Yifan Yu.

Syarikat-syarikat yang cuba menjadikan ChatGPT dan chatbot berkuasa AI serupa menjadi produk pengguna yang berdaya maju — Microsoft, Google dan Baidu di China, untuk menamakan beberapa — turut berada dalam pandangan pasaran. Tetapi penganalisis mengatakan bahawa syarikat cip memberi pelabur cara untuk memanfaatkan buzz ChatGPT pada masa yang masih terdapat sedikit cara untuk mereka mengambil bahagian dalam tindakan itu.

Dan menurut seorang penganalisis, syarikat semikonduktor dan pembekal mereka akan mendapat manfaat tidak kira siapa yang memenangi perlumbaan AI, kerana mereka menjual kepada semua pejuang dalam pertempuran untuk ketuanan AI.

Jensen Huang, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, berkata ChatGPT telah memulakan “detik iPhone AI.” Dan ini, menurut naib presiden kumpulan teknologi canggih Nvidia, “sudah tentu akan meletupkan permintaan untuk cip”.

India memburu perisian pengintip

India sedang memburu perisian pengintip baharu dengan profil lebih rendah daripada sistem Pegasus kontroversi yang dibangunkan oleh Kumpulan NSO Israel dan disenaraihitamkan oleh kerajaan AS dan sanggup membelanjakan berpuluh juta dolar untuk mencarinya, tulis Financial Times’ Mehul Srivastava dan Kaye Wiggins.

Kerajaan Narendra Modi sedang menyediakan apa yang dipanggil Permintaan untuk Cadangan untuk kontrak perisian pengintip awal sebanyak $16 juta, akhirnya meningkat kepada kira-kira $120 juta dalam beberapa tahun akan datang, menurut dua orang yang biasa dengan langkah itu.

Perbincangan telah tertumpu kepada pembuat perisian pengawasan saingan – beberapa warga Israel, yang lain mempunyai hubungan dengan tentera Israel, yang menghasilkan ratusan jurutera elit setiap tahun yang dilatih hanya dalam penggodaman seperti ini.

Kira-kira sedozen pesaing dijangka menyertai proses pembidaan, menurut dua orang yang mengetahui perbincangan itu, melangkah ke dalam kekosongan yang dicipta oleh tekanan ke atas NSO daripada kumpulan hak asasi manusia dan pentadbiran presiden AS Joe Biden.

India tidak pernah mengakui secara terbuka sebagai pelanggan NSO. Bagaimanapun, perisian hasad syarikat itu telah ditemui pada telefon wartawan, ahli akademik berhaluan kiri dan pemimpin pembangkang di seluruh India, mencetuskan krisis politik.

NSO berkata ia kekal “stabil dari segi kewangan, menguntungkan dan positif tunai” kerana kontraknya dengan “sekutu kepada AS dan Israel, khususnya di Eropah Barat, terus berkembang”.

Tempat yang sukar

Jepun menyertai AS dalam usahanya untuk mengekang pembangunan cip China — tetapi pelanggan di China menyediakan sejumlah besar perniagaan untuk pembuat alat cip Jepun, tulis Nikkei Awak gembira.

Beijing, tidak mengejutkan, tidak berpuas hati dengan kawalan eksport yang diumumkan pada 31 Mac. Jurucakap kementerian luar China Mao Ning baru-baru ini memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan “akhirnya menjadi bumerang”.

Kerajaan Jepun berkata sekatan, yang meliputi 23 kategori, disasarkan secara sempit kepada peralatan untuk cip canggih dan “impak keseluruhannya akan terhad”.

Dengan lebih satu trilion yen ($7.6bn) dalam jualan ke China tahun lepas, pembuat alat cip Jepun sudah pasti akan berharap ramalan kerajaan ternyata betul.

Pertempuran bateri

Pada 1990-an, syarikat Jepun menerajui pengkomersilan bateri lithium-ion, kini digunakan secara meluas dalam telefon pintar, komputer peribadi dan kenderaan elektrik. Walau bagaimanapun, apabila ia datang untuk membangunkan bateri generasi akan datang, China sedang berlumba mendahului negara lain di dunia.

Demikian menurut analisis oleh Penulis kakitangan Nikkei pengiraan paten bateri negara demi negara.

China, pasaran EV terbesar di dunia dan hab pembuatan untuk peranti elektronik, telah muncul sebagai peneraju dalam membangunkan bateri natrium-ion, yang dijangka akan mencabut bateri Li-ion hari ini dalam gajet esok. Walaupun ia mempunyai kapasiti yang lebih kecil daripada bateri lithium-ion, ia dijangka kos 60 peratus hingga 70 peratus lebih rendah. Natrium, lebih-lebih lagi, adalah sumber yang banyak yang boleh mengurangkan penggunaan bahan industri yang terhad seperti litium.

Kerajaan China telah mendorong pembangunan bateri generasi akan datang untuk mengembangkan penggunaan EV dan tenaga boleh diperbaharui. Teknologi Amperex Kontemporari (CATL), pengeluar bateri automotif terbesar di dunia, telah mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan dan membekalkan bateri natrium-ion secara besar-besaran untuk EV tahun ini.

Jepun dan AS, sementara itu, ketinggalan dalam jumlah paten keseluruhan tetapi masih mempunyai kekuatan mereka, menurut analisis Nikkei. Dalam kedudukan keseluruhan yang mengambil kira bilangan dan kualiti paten, Jepun mendapat tempat pertama dalam paten yang berkaitan dengan bateri fluorida-ion, yang kapasitinya boleh menjadi sebanyak 10 kali ganda daripada bateri litium-ion.

Bacaan yang dicadangkan

  1. China mendesak Jepun mengubah haluan mengenai sekatan eksport cip (FT)

  2. China mempertimbangkan larangan eksport untuk teknologi magnet nadir bumi (Nikkei Asia)

  3. Vietnam berjanji untuk menyelesaikan ‘titik kesakitan’ untuk syarikat permulaan teknologi dan VC (Nikkei Asia)

  4. China meningkatkan pertempuran teknologi dengan mengkaji semula pembuat cip AS Micron (FT)

  5. Syarikat baru Asean menghadapi masalah bakat walaupun diberhentikan teknologi: kajian (Nikkei Asia)

  6. Alibaba boleh menyerahkan kawalan perniagaan baharu jika mereka menyenaraikan selepas pemecahan (FT)

  7. Samsung Display untuk melabur $3bn dalam panel OLED untuk tablet, komputer riba (Nikkei Asia)

  8. Jepun akan menyekat eksport peralatan semikonduktor apabila perang cip China semakin sengit (FT)

  9. Lex: Alibaba: sejambak enam bunga popia kecil untuk ketua parti (FT)

  10. Pembuat paparan Cina BOE mengalami penurunan jualan pertama dalam 13 tahun (Nikkei Asia)

#techAsia diselaraskan oleh Katherine Creel dari Nikkei Asia di Tokyo, dengan bantuan daripada meja teknologi FT di London.

daftar di sini di Nikkei Asia untuk menerima #techAsia setiap minggu. Pasukan editorial boleh dihubungi di techasia@nex.nikkei.co.jp

sgp

minta pengeluaran sdy

totobet sdny

totobet hongkong hari ini

totobet net singapura hari ini