site

Pemula mempelajari cara yang sukar untuk menguruskan wang tunai selepas kejatuhan SVB

Seminggu selepas Silicon Valley Bank runtuh, sekumpulan firma modal teroka menulis surat kepada syarikat pemula yang terkejut dengan wang mereka. Sudah tiba masanya, kata mereka, untuk bercakap mengenai fungsi pengurusan perbendaharaan yang “diakui tidak begitu seksi”.

Hari-hari berebut untuk mengambil kira dana syarikat mereka menghadirkan generasi pengasas dengan fakta yang tidak selesa: untuk semua usaha yang telah mereka lakukan untuk mengumpul wang tunai, hanya sedikit yang telah menghabiskan banyak masa memikirkan cara menguruskannya.

Dalam sesetengah kes, jumlah yang terlibat adalah besar: Roku, perniagaan penstriman video, mempunyai hampir setengah bilion dolar dalam SVB apabila bank beroperasi — satu perempat daripada dananya.

Ramai yang lain, ia berlaku, telah menumpukan semua pembiayaan di mana pelan pertumbuhan jangka panjang mereka dan keperluan gaji yang akan berlaku bergantung pada hanya satu atau dua bank, dengan sedikit pertimbangan bahawa pengawal selia hanya akan menginsuranskan $250,000 pertama daripadanya sekiranya berlaku masalah. .

“Rejim wang mudah” beberapa tahun kebelakangan ini membenarkan syarikat yang agak tidak matang untuk mengumpulkan sejumlah besar wang tunai yang “jauh melebihi apa yang mereka perlukan”, kata bekas ketua pegawai risiko salah sebuah bank terbesar AS, yang meminta untuk tidak dinamakan.

“Masalahnya di sini ialah wang tunai nampaknya terlalu besar berbanding saiz syarikat,” katanya. “Secara tradisinya orang akan berkembang menjadi seperti itu dari semasa ke semasa. Tiada siapa yang akan menyerahkan beberapa ratus juta dolar kepada syarikat permulaan dengan 20 orang di dalamnya” sebelum ledakan permulaan yang didorong oleh VC.

“Apabila wang mengalir anda kurang memberi perhatian kepadanya,” kata David Koenig, yang mana Institut Tadbir Urus Risiko DCRO melatih pengarah dan eksekutif mengenai pengurusan risiko. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi orang yang telah berjaya mengembangkan perkara baharu untuk mengabaikan risiko tradisional, beliau menambah: “Risiko kepada mereka adalah sesuatu yang berasingan daripada apa yang mereka lakukan dalam perniagaan mereka.”

Pengasas bertukar nota di festival South by Southwest di Texas minggu lalu mengakui bahawa mereka telah menerima pendidikan yang pesat. “Kami mendapat MBA kami dalam perbankan korporat pada hujung minggu lalu,” kata Tyler Adams, pengasas bersama syarikat permulaan 50 orang yang dipanggil CertifID: “Kami tidak tahu apa yang kami tidak tahu dan kami semua membuat perbezaan tetapi kesilapan yang sama.”

Perniagaan pencegahan penipuan wayarnya, yang mengumpul $12.5 juta pada Mei lalu, dibankkan dengan PacWest Bancorp dan bergegas pada hari Jumaat untuk memindahkan empat bulan gaji ke bank serantau di mana ia telah menyimpan akaun yang sedikit digunakan semasa membuka akaun dengan JPMorgan Chase.

VC, termasuk General Catalyst, Greylock dan Kleiner Perkins, menganjurkan strategi serupa dalam surat mereka. Pengasas harus mempertimbangkan untuk menyimpan akaun dengan dua atau tiga bank, termasuk salah satu daripada empat yang terbesar di AS, kata mereka. Pegang tunai bernilai tiga hingga enam bulan dalam dua akaun operasi teras, nasihat mereka, melaburkan sebarang lebihan dalam “pilihan selamat dan cair” untuk menjana lebih banyak pendapatan.

“Mendapatkan hak ini boleh menjadi perbezaan antara kelangsungan hidup dan ‘peristiwa tahap kepupusan’,” para pelabur memberi amaran.

Kyle Doherty, pengarah urusan di General Catalyst, menyatakan bahawa bank suka “menjual silang” beberapa produk kepada setiap pelanggan, meningkatkan risiko penumpuan, “tetapi anda tidak perlu membawa semua wang anda dengan mereka”.

William C Martin, pengasas dana pelaburan Raging Capital Management, berhujah bahawa rasa puas hati adalah faktor yang lebih besar dalam permulaan menguruskan tunai mereka secara tidak bertanggungjawab.

“Mereka tidak dapat membayangkan kemungkinan ada sesuatu yang tidak kena kerana mereka tidak mengalaminya. Sebagai dana lindung nilai pada 2008 yang menyaksikan rakan niaga mengalami kehancuran, kami mempunyai perkara luar jangka, tetapi itu tidak wujud di sini,” katanya, menyifatkan ia “agak tidak bertanggungjawab” bagi syarikat berbilion dolar atau dana teroka tidak mempunyai rancangan untuk krisis perbankan. “Apa yang CFO anda lakukan?” dia tanya.

Doherty menolak idea itu. “Perkara bergerak pantas pada fasa awal sebuah syarikat: tumpuannya adalah untuk membuat produk dan menyampaikannya,” katanya. “Kadang-kadang orang hanya menjadi malas tetapi ia bukan pelepasan tanggungjawab, ia adalah perkara lain yang diutamakan dan risikonya sentiasa agak rendah.”

Bagi Betsy Atkins, yang pernah berkhidmat di lembaga termasuk Wynn Resorts, Gopuff dan SL Green, keruntuhan SVB adalah “panggilan bangun . . . bahawa kita perlu melakukan tumpuan yang lebih mendalam pada pengurusan risiko perusahaan.” Sama seperti lembaga telah mula meneliti kepekatan rantaian bekalan semasa wabak, mereka kini akan melihat dengan lebih teliti bagaimana aset diperuntukkan, dia meramalkan.

Russ Porter, ketua pegawai kewangan Institut Akauntan Pengurusan, sebuah organisasi profesional, berkata syarikat perlu mempelbagaikan hubungan perbankan mereka dan membangunkan jabatan kewangan yang lebih canggih apabila mereka berkembang dalam kerumitan.

“Bukan amalan terbaik untuk menggunakan hanya satu pasangan . . . untuk membayar bil anda dan memenuhi senarai gaji anda. Tetapi saya tidak menyokong untuk mengabus hubungan perbankan,” katanya.

Sebagai contoh, IMA sendiri mempunyai hasil tahunan $50 juta dan lima orang dalam jabatan kewangannya, salah seorang daripadanya menghabiskan dua pertiga daripada masanya untuk fungsi perbendaharaan. Ia mempunyai wang tunai untuk menampung perbelanjaan setahun, dan tiga bank.

Banyak syarikat pemula telah mengambil kesempatan daripada ketersediaan pembiayaan swasta untuk menangguhkan upacara perasmian seperti tawaran awam permulaan, yang Koenig nyatakan selalunya saat di mana pengasas diberitahu bahawa mereka mesti meletakkan lebih banyak pasukan kewangan profesional.

Walau bagaimanapun, mencari profesional kewangan yang selaras dengan risiko hari ini boleh menjadi sukar. “Terdapat kekurangan CFO dengan pengalaman bekerja dalam masa yang sangat mencabar. Mereka tidak pernah berhadapan dengan inflasi yang tinggi; mereka mungkin masih berada di universiti atau baru memulakan kerjaya mereka semasa Krisis Kewangan Hebat,” kata Porter. “Set kemahiran yang diperlukan mungkin berubah sedikit, daripada CFO yang dinamik, berorientasikan pertumbuhan kepada seorang yang lebih seimbang yang boleh menangani dan mengurangkan risiko.”

Terdapat satu lagi sebab mendesak bagi syarikat baru untuk menjadi lebih serius tentang pengurusan perbendaharaan, Doherty berkata: bilangan perniagaan yang menukar bank telah memberi peluang kepada penipu untuk menyamar sebagai rakan niaga yang sah dengan memberitahu syarikat baru untuk menghantar wang ke akaun baharu.

“Kami mula menerima e-mel daripada vendor dengan arahan pendawaian di dalamnya — ‘anda perlu mengemas kini pembayaran anda dan menghantar ke akaun ini’,” tambah Adams: “Dalam minggu-minggu akan datang, kami akan melihat ramai penipu berkata ‘hai , kita boleh mengambil kesempatan daripada ini’.”

Kris Bennatti, bekas juruaudit dan pengasas Bedrock AI, syarikat permulaan Kanada yang disokong oleh Y Combinator yang menjual alat analisis kewangan, memberi amaran tentang risiko tindak balas yang berlebihan.

“Menyiratkan bahawa kita sepatutnya mengoptimumkan kewangan kita untuk kegagalan bank adalah tidak masuk akal bagi saya. Ini adalah acara angsa hitam yang melampau, bukan sesuatu yang kita patut ada atau boleh jangkakan.”

Satu idea terapung di Twitter pada minggu lalu — oleh bekas ahli ekonomi Bank of England, Dan Davies — adalah untuk firma VC melampaui menawarkan nasihat kepada syarikat penerima pelaburan mereka untuk menawarkan fungsi perbendaharaan penyumberan luar.

Bennatti tidak memihak. “Terus terang, saya tidak fikir ini adalah masalah yang perlu kita selesaikan dan pastinya bukan perkhidmatan yang harus ditawarkan oleh VC,” katanya. “Membiarkan sekumpulan rakan teknologi mengendalikan wang saya adalah lebih teruk daripada membiarkannya melepak di RBC.”

sgp result hari ini

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobet sidny

hk malam ini keluar berapa

sg totobet