site

Pendakwa raya AS menyiasat penggunaan TikTok oleh ByteDance untuk menjejaki wartawan

Jabatan Kehakiman AS sedang menyiasat pengawasan ByteDance terhadap wartawan Amerika melalui TikTok, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu, ketika pihak berkuasa meneliti pemilik China platform media sosial popular itu selepas ia mengaku mendapatkan data pengguna secara tidak wajar.

ByteDance pada bulan Disember mendedahkan data pengguna daripada aplikasi video bentuk pendek itu diperoleh untuk mengkaji lokasi wartawan sebagai sebahagian daripada siasatan dalaman terhadap maklumat yang dikongsi dengan media.

DoJ dan pejabat peguam AS untuk Daerah Timur Virginia telah meminta maklumat daripada ByteDance tentang cara kakitangan menggunakan TikTok untuk mencari butiran mengenai lokasi wartawan Amerika dan data peribadi lain, menurut Forbes, yang pertama kali melaporkan penyiasatan itu.

Seorang wartawan Financial Times yang berpangkalan di UK, Cristina Criddle, yang telah mengetuai rentetan cerita yang mendedahkan bahawa berpuluh-puluh kakitangan telah meninggalkan pejabat TikTok di London dan sesetengahnya telah bekerja 12 jam sehari atau telah diturunkan pangkat selepas mengambil cuti, adalah antara sasaran. .

Pekerja ByteDance di AS dan China memperoleh alamat IPnya dan data peribadi lain untuk menilai sama ada dia berada berhampiran mana-mana pekerja ByteDance, tetapi syarikat itu tidak menemui kebocoran.

Syarikat itu juga menyasarkan seorang wartawan BuzzFeed dan beberapa pengguna yang dipautkan kepada wartawan melalui akaun TikTok mereka.

ByteDance berkata pada hari Khamis: “Kami telah mengutuk sekeras-kerasnya tindakan individu yang didapati terlibat, dan mereka tidak lagi bekerja di ByteDance. Siasatan dalaman kami masih berjalan, dan kami akan bekerjasama dengan sebarang siasatan rasmi apabila dibawa kepada kami.”

DoJ dan FBI enggan mengulas. Pejabat peguam AS untuk Daerah Timur Virginia tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Siasatan dibuat kerana kerajaan AS mengancam untuk mengharamkan TikTok atas alasan keselamatan negara jika ByteDance tidak menjual kepentingannya. Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat, panel yang diketuai oleh Perbendaharaan AS yang memeriksa pelaburan asing di negara itu, telah meminta pelepasan itu sebagai sebahagian daripada penilaian aplikasinya, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

TikTok telah menghadapi penelitian di tengah-tengah kebimbangan bahawa data pengguna Amerika mungkin dikongsi dengan kerajaan China, dakwaan bahawa syarikat itu telah menafikannya. Sekumpulan senator dwipartisan telah memperkenalkan rang undang-undang yang akan memberikan pentadbiran Biden kuasa untuk mengharamkan aplikasi China yang menimbulkan ancaman keselamatan.

Selama dua tahun, TikTok telah mengusahakan perjanjian keselamatan negara dengan kerajaan AS, walaupun rundingan baru-baru ini terhenti. TikTok telah membelanjakan lebih daripada $1.5 bilion untuk “Project Texas”, pelan penstrukturan korporat untuk melindungi data pengguna dan kandungan daripada pengaruh China melalui perkongsian dengan kumpulan perisian awan AS Oracle untuk memenuhi permintaan Cfius.

Pelaporan tambahan oleh Hannah Murphy di San Francisco

jam keluaran sgp

pengeluaran. sdy

keluaran sidney

keluaran hk pools

data+hk+4d