site

Pengaruh reka bentuk muda ialah anak-anak baharu di blok TikTok

Sebuah dalaman oleh Emily Rayna, yang mempunyai 5.9 juta pengikut

Platform dalam talian seperti Pinterest dan Instagram telah lama menjadi alat yang popular untuk berkongsi petua pengubahsuaian dan DIY, atau hanya ingin membeli rumah yang lebih besar dan lebih mahal. Tetapi TikTok, di mana hampir 40 peratus pengguna berumur 18 hingga 24 tahun, akan menyaingi mereka berdua – video di bawah hashtag “reka bentuk dalaman” mempunyai lebih daripada 2.3 bilion tontonan di antara mereka.

Orang muda menunjukkan kepada penonton cara menerangi bilik untuk suasana terbaik, menganalisis lawatan rumah selebriti baharu atau memberi petua tentang mencari perabot vintaj di pasar loak.

Paige Wassel, seorang jurugaya prop bebas berusia 30 tahun dan YouTuber, yang mempunyai lebih daripada 155,000 pengikut TikTok, berkata akaun media sosial yang memfokuskan pada reka bentuk mengambil alih tindakan sekatan Covid-19, yang meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pengaruh rumah terhadap kesejahteraan mereka . “Memiliki ruang yang anda ingin masuk boleh membantu anda secara drastik – pencahayaan yang baik, seni yang baik, perabot yang baik,” katanya.

Emily Rayna, seorang influencer dan pereka dalaman berusia 24 tahun, berkata video TikTok pertamanya, menunjukkan pengubahsuaian rumah ibu bapanya di New Hampshire pada musim panas 2020, membawa kepada 100,000 pengikut baharu. Hari ini dia mempunyai 5.9 juta pengikut. “Media sosial pastinya telah mencipta sumber reka bentuk yang lebih luas untuk generasi muda,” katanya. “Dengan TikTok secara khusus, gaya video pendek membolehkan golongan muda terdedah lebih kerap kepada kandungan berkaitan reka bentuk.”

Paige Wassel

Paige Wassel memberi nasihat tentang membeli vintaj dan terpakai

Pasaran reka bentuk dalam talian 1stDibs mendapati bahawa purata nilai pesanan pembelian oleh pembeli Gen-Z telah meningkat dua kali ganda sepanjang tahun lalu. Nancy Hood, ketua pegawai pemasaran, mengatakan bahawa berikutan Covid, “semua orang semakin terlibat dengan reka bentuk dalaman, dan Gen-Z tidak terkecuali”. Kategori pembelian teratas dalam kumpulan umur ini ialah perabot vintaj dan antik.

Sabina Miller, pengarah pembelian di kedai peralatan rumah UK Heal’s, berkata dia telah menyedari peningkatan penghargaan terhadap reka bentuk di kalangan kumpulan umur ini. Dan Boden-Wilson, pengurus pemasaran kanan syarikat, menambah bahawa Gen-Z “nampaknya tidak takut untuk bermain permainan yang panjang. Orang muda yang berpindah ke ruang mereka sendiri, tidak semestinya pemilik rumah, mengetahui reka bentuk ikonik seperti kerusi rehat Vitra Eames, atau [Carl Hansen & Søn] Kerusi wishbone. Mereka mula memahami bahawa perabot boleh menjadi pelaburan sepanjang hayat.”

Wassel menggunakan akaun YouTubenya, yang telah mengumpulkan 120,000 pelanggan dalam tempoh dua tahun, untuk memberi nasihat tentang membeli barangan terpakai dan bukannya mengikut trend. Walau bagaimanapun, dia menyedari bahawa kepingan vintaj yang unik boleh menjadi mahal dan sebahagian daripada daya tarikannya boleh dikaitkan — “Saya tidak mempunyai wang gila, saya melakukan banyak perkara ini sendiri.”

Semasa dia bermula, videonya yang paling popular ialah ulasan rumah selebriti, seperti yang dipaparkan dalam video Architectural Digest. Wassel berkata mengkritik rumah yang besar dan mahal “memang menyeronokkan kerana orang ini mempunyai sumber yang tidak terhad” dan ia menunjukkan bahawa, selalunya, “wang tidak boleh membeli rasa”.

Emily Rayna: ‘Idea baharu beredar setiap hari — saya telah melihat jenama besar mengikuti aliran ini untuk cuba mengikuti pengaruh’

Populariti video sebegitu menunjukkan golongan muda taksub bukan sahaja untuk mengintip ruang peribadi Kirsten Dunst tetapi juga dengan nuansa pilihan reka bentuk yang dibuat di dalamnya. Tetapi adakah ini diterjemahkan kepada pengubahsuaian sebenar dalam kalangan kumpulan umur ini?

Di UK, purata umur pembeli rumah kali pertama meningkat daripada 29 kepada 32 sepanjang dekad sehingga 2021, manakala di AS purata umur adalah 36 pada 2022, meningkat daripada 32 pada 2018. Houzz, platform dalam talian untuk pengubahsuaian rumah , mendapati bahawa mereka yang berumur 18 hingga 24 tahun mewakili kurang daripada satu peratus pemilik rumah yang mengubah suai pada 2022. Walaupun bilangan yang rendah dalam kumpulan umur yang lebih muda, syarikat itu telah melancarkan dua saluran di TikTok.

“Memandangkan demografi TikTok dan pertindihan dengan Gen-Z, kami telah menyediakan pendekatan kami pada platform ini kepada khalayak ini, mengambil kesempatan daripada gaya dan aliran penglibatan uniknya,” kata pakar ekonomi kakitangan Marine Sargsyan.

Begitu juga, 1stDibs mengiktiraf kuasa media sosial dalam mencapai tahap ini dan telah meningkatkan “kandungan bersaiz gigitan, menghiburkan”, kata Hood. “Kami juga telah bersandar kepada pelbagai pengaruh sepanjang tahun lalu.”

Kerusi Wishbone klasik: keaslian adalah penting kepada pencinta reka bentuk yang lebih muda

Pendekatan pemasaran yang disasarkan ini menunjukkan terdapat pangkalan pelanggan yang menguntungkan di kalangan pencinta reka bentuk yang lebih muda, walaupun tahap pemilikan rumah untuk 25 hingga 34 tahun di UK menurun daripada 51 peratus pada 1989 kepada 28 peratus pada 2019. Dan masih terdapat banyak kandungan untuk mereka yang mungkin tidak melakukan pengubahsuaian penuh: video yang ditandakan sebagai “godam sewaan” telah ditonton lebih daripada 150 juta kali dan semakin meningkat selera untuk reka bentuk mewah.

Memang, Miller berkata Heal’s menunjukkan prestasi yang baik walaupun ramalan ekonomi yang lemah: “Secara tradisinya, prestasi kami akan seiring dengan prestasi pasaran hartanah, tetapi kami nampaknya telah memutuskan hubungan itu.” Miller menyebut kerja fleksibel dan peningkatan masa yang dihabiskan di rumah sebagai faktor besar dalam hal ini, tetapi juga kepentingan keaslian, terutamanya kepada penonton muda. “Mereka tidak akan berpuas hati dengan yang palsu. Mereka mungkin tidak mampu membeli enam kerusi Wishbone, tetapi mereka mungkin mampu membeli satu, dan mereka akan membelinya daripada membeli enam naskhah.”

Wassel mencadangkan bahawa menonton kandungan reka bentuk, terutamanya lawatan rumah selebriti, bukan sekadar fantasi. “Untuk mendapatkan inspirasi untuk rumah anda, anda biasanya pergi ke pereka dalaman besar yang mempunyai wang dan telah melakukan projek yang menakjubkan ini. Dan kemudian anda mengambil kepingan daripadanya – walaupun hanya palet warna, atau cara untuk mengatur bilik, “katanya. “[They] mungkin memberi inspirasi kepada anda untuk mengikuti jalan yang sama dengan seni, atau bahkan cara mereka menyusun buku meja kopi”.

Begitu juga, Rayna berpendapat media sosial berfokuskan reka bentuk lebih daripada hiburan. “TikTok begitu kuat dengan idea baharu yang beredar setiap hari — saya telah melihat jenama besar mengikuti aliran ini untuk cuba mengikuti pengaruh berkali-kali.”

Walaupun ia belum lagi merampas fesyen atau kecantikan dari segi populariti media sosial, reka bentuk dalaman, keghairahan yang biasanya dikaitkan dengan pemilik rumah yang lebih tua, telah mencipta buzz yang mengejutkan di kalangan Gen-Z — dan syarikat reka bentuk mengambil perhatian.

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @FTProperty di Twitter atau @ft_houseandhome di Instagram

result sgp malam ini

sidney pengeluaran

keluaran sdy

totobet hongkong hari ini

totobet net singapore