site

Pengasas bersama Intel dan tokoh penting Silicon Valley Gordon Moore meninggal dunia

Gordon Moore, salah seorang pengasas pembuat cip AS Intel dan tokoh utama dalam sejarah Silicon Valley, telah meninggal dunia pada usia 94 tahun.

Pandangan awal Moore bahawa kos elektronik akan menjunam, menjadikan teknologi digital sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian, menjadikan namanya sebagai kata-kata untuk kemajuan pesat dan nampaknya tidak dapat dielakkan dalam sektor semikonduktor, dan dengan itu industri teknologi yang lebih luas.

Sebagai salah seorang daripada tiga eksekutif yang membentuk dan mengetuai pembuat cip itu selama tiga dekad pertamanya, beliau merupakan tokoh penting dalam sebuah syarikat yang sering dikatakan telah “meletakkan silikon ke dalam Silicon Valley”, dan membantu membentuk gaya pengurusan keusahawanan yang banyak membantu membentuk budaya industri teknologi AS moden.

Pada tahun 1965, enam tahun selepas penciptaan transistor, Moore meramalkan dalam artikel majalah bahawa bilangan transistor dan komponen lain pada cip akan berganda setiap tahun untuk dekad yang akan datang. Ramalan itu, yang digelar Undang-undang Moore oleh rakan sekerja Intel, telah menjadi contoh kepantasan kemajuan teknologi sejak itu.

“Saya mahu meramalkan bahawa ini akan menjadi cara untuk membuat elektronik dengan murah, yang tidak diakui secara umum pada masa itu,” katanya kemudian. Ramalan beliau mencadangkan bahawa bilangan transistor pada cip akan melonjak daripada 60 kepada 60,000 dalam tempoh 10 tahun akan datang – “ekstrapolasi yang agak liar” tetapi yang ternyata “sangat tepat”, katanya.

Dia dan orang lain di Intel menyifatkan Undang-undang Moore sebagai daya pendorong yang kuat, sama seperti pemerhatian tentang kemajuan eksponen yang mungkin datang daripada pengecilan dalam elektronik.

Ia dikreditkan kerana membantu memacu jurutera syarikat untuk mengekalkan kadar penambahbaikan proses pembuatan yang tidak henti-henti yang menjadikan Intel peneraju global dalam pembuatan cip selama beberapa dekad, sehingga ia baru-baru ini kehilangan tempat kepada TSMC dan Samsung.

Dilahirkan di San Francisco pada tahun 1929, Moore memperoleh PhD dalam bidang kimia di Institut Teknologi California sebelum berpindah ke Pantai Timur untuk jawatan di Universiti Johns Hopkins. Dalam masa dua tahun dia kembali ke California selepas diupah oleh William Shockley, salah seorang daripada tiga orang yang kemudiannya dianugerahkan Hadiah Nobel untuk penciptaan transistor.

Gaya pengurusan Shockley yang sombong tidak lama kemudian mengasingkan kumpulan jurutera muda cemerlang yang telah dia kumpulkan. Pada tahun 1957, Moore adalah sebahagian daripada kumpulan yang berhenti untuk membentuk perniagaan baharu, Fairchild Semiconductor, sebagai bahagian sebuah syarikat yang lebih besar.

Dikenali sebagai Traitorous Eight, pembelotan mereka menjadikan mereka contoh generasi baharu pengasas syarikat muda dengan cita-cita dan dorongan untuk mewujudkan industri yang tertumpu pada elektronik. Moore dan Robert Noyce, seorang lagi pengasas bersama, kemudiannya kecewa kerana terpaksa mengikut arahan daripada ibu pejabat dan pada tahun 1968 berhenti untuk menubuhkan syarikat mereka sendiri, Intel.

Moore yang bersahaja mencatatkan angka yang kurang kuat berbanding eksekutif lain yang membentuk dekad pertama pembuat cip itu.

Pengasas bersamanya yang berkarisma Noyce berkhidmat sebagai ketua eksekutif ketika Intel mencatatkan kejayaan sebagai pengeluar cip memori. Andy Grove, pekerja awal yang kemudiannya mengendalikan syarikat itu, terkenal dengan gaya pemanduan keras yang membuktikan aset apabila Intel terpaksa meninggalkan pasaran cip memori dalam menghadapi serangan persaingan dari Jepun dan meletakkan semula dirinya sebagai pembuat daripada pemproses komputer.

Moore sendiri menggunakan gaya yang lebih lembut, walaupun dia memainkan peranan penting dalam pengurusan Intel selama bertahun-tahun, pertama sebagai naib presiden eksekutif dan presiden sebelum berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dari 1979 hingga 1987. Dia meneruskan sebagai pengerusi selama sedekad lagi dan kemudian sebagai pengerusi emeritus sehingga 2006.

Moore menghabiskan tahun-tahun kemudiannya – bersama-sama dengan sebahagian besar kekayaan Intelnya – untuk kedermawanan, selepas mengasaskan Yayasan Gordon dan Betty Moore bersama isterinya. Organisasi itu telah menderma $5.1bn sejak penubuhannya pada tahun 2000 dan menyokong sebab termasuk penemuan saintifik, pemuliharaan alam sekitar, kemajuan dalam penjagaan dan pemeliharaan pesakit di San Francisco Bay Area.

Moore mengubah suai ramalannya yang terkenal pada tahun 1975 untuk meramalkan penggandaan kiraan transistor hanya setiap dua tahun. Cabaran yang semakin sukar untuk menghasilkan cip dengan saiz ciri yang semakin kecil juga telah membawa kepada ramalan yang kerap tentang “hukum kematian Moore”.

Moore sendiri berkata beliau berpendapat bahawa titik itu akan dicapai lama sebelum pengecilan mencapai tahap semasa, dengan ciri-ciri pada cip tercanggih hari ini hanya selebar beberapa atom.

Tetapi walaupun Intel dan seluruh industri menghadapi cabaran yang menggerunkan, kemajuan kompaun daripada separuh abad pertama industri cip telah memberi impak yang mendalam. Salah satu cip terbaharu Intel mempunyai lebih daripada 100bn transistor, kira-kira 43mn sebanyak pemproses pertama syarikat, dibangunkan pada tahun 1971.

Moore meninggalkan isterinya, Betty, anak lelakinya Kenneth dan Steven, dan empat cucu.

resulit sgp

togel sdy hari ini

result hk lengkap

toto bet singapura