site

Pengawal selia antitrust AS mengarahkan Illumina untuk melepaskan perjanjian Grail $8bn

Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan telah mengarahkan Illumina untuk melepaskan syarikat pemeriksaan kanser Grail, dengan alasan pengambilalihan $8 bilion akan merosakkan persaingan dalam pasaran AS untuk ujian kanser yang menyelamatkan nyawa.

Keputusan itu membalikkan keputusan awal oleh hakim undang-undang pentadbiran yang memihak kepada perjanjian itu dan menandakan kemunduran terbaru kepada usaha syarikat yang berpangkalan di San Diego itu untuk mempelbagaikan ke dalam pasaran baru untuk ujian pengesanan awal pelbagai kanser.

Pengawal selia antitrust AS mengeluarkan pendapat dan perintah pada hari Isnin, yang mendapati keputusan Illumina untuk membeli Grail, sebuah syarikat yang pada mulanya telah dikeluarkan pada 2016, akan mengurangkan inovasi dalam pasaran domestik untuk ujian onkologi sambil meningkatkan harga dan mengurangkan pilihan dan kualiti daripada ujian. Ia menolak dakwaan Illumina bahawa pengambilalihan itu akan mempercepatkan pelancaran ujian onkologi Grail dan menyelamatkan nyawa, dengan menyatakan unjuran syarikat itu “kabur, mementingkan diri sendiri dan tidak disokong”.

“Ini amat membimbangkan memandangkan kepentingan membangunkan alat yang berkesan dan berpatutan dengan pantas untuk mengesan kanser lebih awal,” kata FTC dalam satu kenyataan.

Illumina berkata ia berhasrat untuk memfailkan petisyen untuk semakan dengan segera dengan Mahkamah Rayuan AS dan akan mendapatkan rawatan segera bagi rayuan itu. Arahan FTC untuk membatalkan pengambilalihan akan dikekalkan secara automatik sementara menunggu rayuan, kata syarikat itu.

Keputusan oleh FTC berikutan langkah serupa oleh pengawal selia Eropah yang bertujuan untuk membatalkan pembelian Grail oleh Illumina. Syarikat penjujukan gen terbesar di dunia membuat keputusan yang dipertikaikan untuk menutup pemerolehan Grail pada Ogos 2021 walaupun mendapat tentangan daripada Suruhanjaya Eropah dan FTC.

Suruhanjaya itu dijangka mendenda Illumina sehingga 10 peratus daripada perolehan tahunannya dan mengeluarkan perintah pelupusan terakhir tidak lama lagi.

Pertempuran Illumina dengan pengawal selia antitrust telah mencetuskan pertempuran proksi dengan pelabur aktivis Carl Icahn, yang mendakwa perjanjian itu menelan belanja Illumina sehingga $50 bilion dalam nilai pasaran.

Pada hari Isnin, Icahn mengulangi kritikannya terhadap keputusan Illumina untuk menutup perjanjian Grail dan mengulangi gesaannya untuk memecat ketua eksekutif, Francis deSouza.

“Kami percaya adalah tidak wajar bahawa lembaga pengarah masih mempercayakan Encik deSouza untuk mengendalikan syarikat kami yang berpotensi hebat. Sepanjang tempoh perkhidmatannya, bukan sahaja syarikat itu kehilangan $50 bilion nilai pemegang saham tetapi ramai eksekutifnya yang berbakat telah meninggalkan atau sedang dalam proses untuk keluar,” kata Icahn dalam surat kepada pemegang saham.

Pada bulan September, seorang hakim undang-undang pentadbiran berpihak kepada Illumina berhubung pemerolehan Grail, yang berpendapat perjanjian itu tidak akan menjejaskan persaingan. Pendapat dan perintah FTC pada hari Isnin mengatasi keputusan itu.

resulet sgp

pemetuan sidney

toto sydney

keluaran hk kemarin malam

totobet singapure