site

Penyederhana kandungan media sosial mengetuai caj untuk hak yang lebih baik

Penyederhana kandungan untuk platform seperti Facebook dan Instagram mempunyai antara tugas paling mengerikan dalam media sosial, mengawal kandungan yang menyalahi undang-undang, ganas dan berbahaya, selalunya melalui syif yang panjang dan gaji yang rendah.

Pekerja-pekerja ini kini mengetuai tanggungjawab untuk keadaan kerja yang lebih baik, memberi tekanan pada platform yang sebahagian besarnya gagal mengiktiraf perwakilan rasmi kesatuan sekerja.

Sekumpulan pekerja di Jerman minggu lalu merangka senarai piawaian kerja untuk profesion itu, termasuk memberi kakitangan hak untuk berunding secara kolektif dan menyertai kesatuan sekerja atau majlis kerja.

“Kami yakin ini hanyalah permulaan,” kata Hikmat El-Hammouri dari kesatuan Jerman Verdi. “Semakin ramai penyederhana kandungan menyertai kami sekarang dan mempelajari tentang kuasa yang boleh mereka akses melalui kesatuan sekerja dan majlis kerja.

“Sudah terlalu lama, syarikat media sosial besar bertindak seolah-olah mereka tidak perlu menjawab pergerakan buruh di Jerman. Mereka akan mendapat panggilan bangun yang besar.”

Dengan latar belakang kehilangan pekerjaan yang kejam di seluruh sektor teknologi, ramai kakitangan enggan menuntut hak yang lebih baik.

“Orang ramai takut untuk membalas dendam dan bimbang, memandangkan pemberhentian baru-baru ini, bahawa mereka tidak dapat mengatur kerana ia boleh menjejaskan pekerjaan mereka,” kata seorang pekerja TikTok.

Hikmat El-Hammouri dari kesatuan Jerman Verdi: ‘Syarikat media sosial yang besar telah bertindak seolah-olah mereka tidak perlu menjawab pergerakan buruh di Jerman. Mereka akan mendapat panggilan bangun yang besar’ © Christian von Polentz

Tetapi keadaan yang semakin buruk dan kos sara hidup yang lebih tinggi mendorong pekerja untuk menentang pengurus dan majikan mereka.

“Pekerja mula lebih banyak bercakap tentang kesatuan sekerja. . . ia adalah satu ilustrasi bahawa dunia pekerjaan futuristik yang cerah yang cuba ditonjolkan oleh firma teknologi telah dilucutkan,” kata Bruce Daisley, bekas naib presiden Eropah Twitter yang menjadi perunding mengenai budaya tempat kerja.

Bagaimanapun, dia memberi amaran: “Pemotongan pekerjaan yang semakin meningkat bermakna terdapat sedikit leverage untuk pekerja mengatur.”

Kontrak pekerjaan di TikTok termasuk klausa yang melarang pekerja membincangkan gaji mereka antara satu sama lain, menurut kakitangan, yang mereka faham sebagai langkah untuk menghalang gaji yang adil dan sama rata.

TikTok berkata ia menyokong sepenuhnya hak pekerja dan mematuhi “peraturan pekerjaan kolektif, termasuk berkaitan kesatuan sekerja”.

Gaji purata penyederhana kandungan di UK adalah kira-kira £25,000 setahun, menurut laman web pekerjaan Glassdoor. Penyederhana kandungan yang diupah oleh kontraktor pihak ketiga melaporkan dibayar hampir dengan gaji minimum, dan selalunya menyerahkan rakaman yang paling mengganggu. Rangkaian sosial termasuk Meta, TikTok dan YouTube mengupah kontraktor luar untuk menjalankan kerja ini.

“Kami dilayan seperti mesin, bukan manusia,” kata seorang moderator yang menyemak kandungan Meta melalui syarikat pihak ketiga. Beliau berkata beliau mengalami masalah kesihatan selepas berulang kali terdedah kepada kandungan pengganas dan bunuh diri di platform tersebut.

“Saya fikir pekerjaan itu tidak akan menjejaskan saya, tetapi selepas beberapa ketika, ia menjejaskan kesihatan mental saya. Pertama, ia adalah banyak mimpi buruk, dan kemudian saya mendapat banyak gejala fizikal yang mengganggu.”

Antara tuntutan yang disenaraikan oleh kolektif moderator Jerman ialah permintaan untuk sokongan kesihatan mental yang bebas dan berkelayakan untuk moderator. Pekerja kadangkala diminta untuk menandatangani penepian, dengan jelas mengakui risiko kesihatan peranan mereka.

Meta berkata syarikat pihak ketiga yang digunakannya dikehendaki membayar melebihi standard industri, dan ia mengaudit mereka dua kali setahun. Syarikat-syarikat ini mesti menyediakan sokongan 24/7 di tapak dengan pengamal terlatih dan akses kepada penjagaan kesihatan swasta, tambah syarikat itu.

Seorang bekas moderator TikTok mengkritik sokongan: “Mereka mempunyai video yoga dan regangan yang boleh anda lakukan, [and] orang rawak yang anda boleh pergi ke yang tidak layak dengan betul, malah ia tidak sulit.”

TikTok berkata ia memberikan sokongan psikologi kepada semua penyederhana kandungan, termasuk sokongan kesihatan mental yang bebas dan berkelayakan.

Cara kakitangan dipantau secara dalaman telah menjadi isu lain, dengan moderator untuk TikTok dan Meta memberitahu FT kerja mereka dijejaki dengan teliti, termasuk berapa saat yang diperlukan untuk menyemak setiap bahagian kandungan.

“Proses itu membuatkan saya pening kerana saya terpaksa menyemak kira-kira 1,000 video sehari,” kata bekas moderator TikTok itu. “Sistem ini menjejaki setiap saat aktiviti kami [and] kami akan dinilai berdasarkan prestasi kami. . . mengutamakan kelajuan daripada kualiti.”

Seorang lagi bekas penyederhana TikTok berkata walaupun kandungan itu tidak berbahaya, ia sangat berulang dan akan menyebabkan lagu-lagu tular terlekat di kepala mereka secara berterusan, menjejaskan tidur mereka.

Kakitangan Meta dan TikTok telah melancarkan perwakilan pekerja rasmi di pejabat di Eropah melalui majlis kerja, badan yang boleh dikuatkuasakan secara sah yang wujud untuk syarikat yang lebih besar mewakili kakitangan dalam perkara termasuk gaji, jam kerja dan syarat kerja.

Franziska, pengerusi majlis kerja TikTok Jerman yang ditubuhkan pada akhir 2022, berkata ia telah berunding bekerja dari jauh sehingga tiga kali seminggu dan bayaran bulanan tambahan €50 untuk kakitangan yang bekerja dari rumah.

Dia secara umumnya positif tentang langkah TikTok yang telah diperkenalkan untuk penyederhana kandungan tetapi percaya mereka sepatutnya mendapat gaji yang lebih baik.

“Walaupun syarikat media sosial akan menyatakan bahawa penyederhanaan kandungan adalah barisan hadapan dan elemen paling penting dalam syarikat ini, ia tidak ditunjukkan dalam pembayaran,” katanya.

“Kami melakukan ini untuk melindungi bukan sahaja kanak-kanak dan pengguna di platform tetapi . . . kami juga melindungi kebebasan bersuara dan demokrasi serta melindungi orang ramai daripada maklumat yang salah. Itu sebenarnya roda gigi yang sangat penting di dunia ini yang tidak dihormati sebagaimana mestinya.”

sgp

keluaran sdy

sidney

angka keluaran hongkong malam ini

sgp