site

Penyiar awam AS NPR meninggalkan Twitter selepas bertengkar dengan Musk

Penyiar awam National Public Radio telah memutuskan untuk berhenti menggunakan Twitter, menjadi organisasi berita utama AS pertama yang berdiam diri di platform itu, seminggu selepas label “media gabungan negara” ditambahkan pada akaunnya.

“Akaun organisasi NPR tidak akan lagi aktif di Twitter kerana platform itu mengambil tindakan yang menjejaskan kredibiliti kami dengan secara palsu membayangkan bahawa kami tidak bebas dari segi editorial,” kata ketua eksekutif John Lansing kepada kakitangan pada hari Rabu.

Tindakan Twitter “untuk mencemarkan kebebasan mana-mana institusi media awam adalah sangat berbahaya dan menjadi contoh yang berbahaya,” katanya.

Twitter’s garis panduan mentakrifkan “media gabungan negara” sebagai “saluran tempat negara menjalankan kawalan ke atas kandungan editorial melalui sumber kewangan, tekanan politik langsung atau tidak langsung, dan/atau kawalan ke atas pengeluaran dan pengedaran”. Organisasi lain yang dilabelkan oleh Twitter sebagai “media gabungan negara” termasuk Berita RT Rusia dan Xinhua China.

Ia adalah konflik terbaharu yang tercetus antara penerbit berita dan Twitter di bawah pemilikan baharu jutawan Elon Musk, yang telah memajukan beberapa siri perubahan pada laman web itu sejak membelinya dengan harga $44bn pada bulan Oktober. Musk, yang juga ketua eksekutif pembuat kereta elektrik Tesla, telah menyuarakan tentang ketidaksukaannya terhadap “media arus perdana”.

Awal minggu ini, Akaun Twitter utama NPR telah dilabelkan sebagai “Media yang dibiayai oleh Kerajaan”. Label serupa telah ditambahkan baru-baru ini pada salah satu akaun Twitter utama BBC — yang menimbulkan bantahan daripada penyiar awam UK — serta akaun milik penyiar awam AS PBS dan Voice of America.

Musk berkata pada hari Selasa bahawa dia merancang untuk menukar label Twitter BBC kepada media “dibiayai awam” sebagai pengakuan bahawa ia tidak dibiayai secara langsung oleh kerajaan tetapi dengan bayaran lesen, satu langkah yang dialu-alukan oleh penyiar UK.

Pertembungan dengan NPR mengancam untuk mengasingkan lagi organisasi media daripada Twitter sama seperti Musk sedang berjuang untuk mengawal kewangannya selepas banyak pengiklan menarik perbelanjaan daripada platform. Twitter juga menghadapi $1.5bn pembayaran faedah tahunan atas $13bn hutang Musk yang digunakan untuk membiayai pemerolehan itu.

Dalam temu bual Twitter Spaces pada hari Selasa, Musk berkata syarikat itu “kira-kira pulang modal” berikutan dorongan pemotongan kos. Beliau menambah bahawa kebanyakan pengiklan kini telah kembali ke platform, berikutan kebimbangan awal terhadap keputusannya untuk melonggarkan dasar penyederhanaannya.

Pada persidangan dengan Morgan Stanley bulan lalu, Musk menuduh media “mengawal naratif”, sambil menambah bahawa dia merancang untuk Twitter menjadi “forum untuk kewartawanan rakyat”.

Paul Barrett, timbalan pengarah Pusat Perniagaan dan Hak Asasi Manusia Universiti New York, berkata pemergian NPR daripada Twitter “bermakna pengguna platform akan mempunyai berita yang kurang dipercayai dan boleh membayangkan langkah serupa oleh sumber berita serius lain”.

resul sg

hasil pengeluaran sdy

sdy

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru

toto bet sgp