site

Perang cip: Pencerobohan mikron kurang penting kepada Samsung daripada permintaan yang semakin surut

Panggilnya diplomasi dalam penerbangan. AS mahu merekrut Korea Selatan sebagai sekutu perang cip. Usaha itu bermula sebelum pesawat Presiden Yoon Suk Yeol mendarat di Washington untuk lawatan negara.

Rumah Putih mahu Yoon tidak menggalakkan pembuat cip daripada mengisi sebarang jurang bekalan di China jika Beijing mengharamkan cip yang dibuat oleh Micron dari AS. Permintaan itu menggariskan kedudukan Korea Selatan sebagai negara sempadan teknologi.

Pelabur dalam pembuat cip Korea Selatan bimbang akan terlibat lebih dalam dalam pertempuran antara Beijing dan Washington. Mereka betul berbuat demikian. Tetapi pertengkaran terhadap Micron tidak penting dari segi kewangan kepada mereka.

China telah melancarkan semakan keselamatan ke dalam Micron, salah satu daripada tiga pembuat cip memori teratas bersama Samsung Electronics dan SK Hynix. Sebarang larangan jualan Cina akan menjadi tamparan kepada Micron. Tanah Besar China menjana kira-kira sepersepuluh daripada jualannya untuk tahun fiskal 2022.

Tetapi nilainya hanya $3.3bn. Itu berbanding dengan jumlah jualan Samsung sebanyak $226bn, yang mana kira-kira satu pertiga datang daripada cip. AS tidak mempunyai masalah dengan jualan sedia ada Samsung ke China. Ini berjumlah $34bn pada 2021.

AS menambah Yangtze Memory Technologies, pembuat cip memori terbesar China ke dalam senarai hitam perdagangannya pada bulan Disember, mengehadkan aksesnya kepada teknologi kritikal. Ini bermakna keuntungan pembuat cip Korea Selatan dari negara itu akan kekal memberangsangkan tanpa jualan baharu kepada mana-mana pelanggan bekas Micron.

Saham Micron telah jatuh lebih daripada satu persepuluh pada tahun lalu. SK Hynix turun kelima dan Samsung hanya 7 peratus. Ini terutamanya mencerminkan jangkaan kemerosotan seluruh industri. Syarikat menimbun pemproses mikro semasa kekurangan pandemik. Harga cip memori global jatuh kelima pada suku pertama, menambah penurunan yang sama pada suku sebelumnya.

Ramalan untuk pertumbuhan permintaan cip tahun ini berada pada paras terendah yang bersejarah, dengan “lebihan bekalan yang ketara” dalam cip memori, menurut Gartner. Ini akan menggantung harga saham lebih daripada pertengkaran perdagangan, melainkan jika harga saham semakin meningkat.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

results singapura hari ini

minta pengeluaran sydney hari ini

sydney totobet

togel hkg 2021 hari ini

resulhk