News

Perdagangan pelancongan HK menjangkakan gelembung perjalanan bersama dengan Macau tidak lama lagi

Perdagangan pengembaraan Hong Kong menjangka Macau akan menjadi rakan kongsinya tidak lama lagi untuk sistem yang dipanggil “gelembung perjalanan” – yang akan membolehkan pergerakan antara dua tempat selepas krisis Covid-19 awal – tanpa memerlukan 14 hari kuarantin pada setiap hujung.

“Industri menjangkakan bahawa pengaturan itu boleh dirundingkan” antara kerajaan kedua-dua bandar “dalam https://waterday2004.org/ bulan ini, dan digubal dalam tempoh satu Keluaran SDY  atau dua bulan ini,” kata Jason Wong Chun-tat, pengerusi Majlis Industri Pelancongan Hong Kong. Beliau bercakap kepada media Hong Kong pada hari Selasa selepas pertemuan dengan pegawai dari Biro Perdagangan dan Pembangunan Ekonomi bandar itu.

Pada taklimat media itu, Encik Wong juga merujuk kepada pertemuan antara kumpulannya dan Setiausaha Makanan dan Kesihatan Hong Kong, Sophia Chan Siu-chee minggu lalu. Semasa pertemuan itu, kumpulan perdagangannya diberitahu bahawa sistem pengisytiharan “kod kesihatan” yang melibatkan wilayah Guangdong di tanah besar China dan Wilayah Pentadbiran Khas jiran China, Hong Kong dan Macau “hampir siap”. Sistem ini bertujuan untuk mengenal pasti sama ada orang ramai bebas daripada jangkitan Covid-19. Pada masa ini Guangdong dan Macau mempunyai sistem pengisytiharan kesihatan mereka sendiri.

Terdapat “permintaan terpendam yang besar” di Hong Kong untuk perniagaan keluar dan perjalanan santai, kata Encik Wong pada hari Selasa. Beliau Togel HK menambah industri pelancongan tempatan menantikan perjalanan rentas sempadan menjadi normal tidak lama lagi “supaya kami boleh memulakan semula perniagaan kami”.

Pada hujung minggu media Hong Kong memetik respons kerajaan Hong Kong kepada Chan Kin-por, ahli Majlis Perundangan bandar https://unitoto.info/ itu, yang menunjukkan Demo Slot Habanero bandar itu berhasrat untuk melancarkan versi persediaan pengisytiharan kesihatannya tidak lama lagi.

Berikutan kumpulan baharu jangkitan Covid-19 di Hong Kong, bandar itu telah mengumumkan lanjutan sehingga 7 Julai tarikh akhir untuk menamatkan peraturan kuarantin 14 hari bagi ketibaan dari Macau, tanah besar China dan Taiwan.

GGRAsia mendekati Pejabat Jurucakap Kerajaan Macau, bertanya sama ada terdapat kemas kini mengenai pelonggaran sekatan perjalanan di sempadan Macau. Orang dari tanah besar China pada masa ini boleh memasuki Macau Live HK Prize tanpa menjalani kuarantin, tetapi pada masa ini mesti dikuarantin di hujung tanah besar selepas mereka meninggalkan Macau. Pejabat Jurucakap itu menjawab pada hari Selasa mengatakan ia tidak dapat memberikan sebarang maklumat baharu mengenai topik itu.