site

Pereka Cip Arm membuat prototaip semikonduktor termaju sendiri

Pereka cip Arm sedang membina semikonduktornya sendiri untuk mempamerkan keupayaan produknya, kerana kumpulan milik SoftBank itu berusaha untuk menarik pelanggan baharu dan pertumbuhan bahan api berikutan IPO yang hebat pada akhir tahun ini.

Arm akan bekerjasama dengan rakan kongsi pembuatan untuk membangunkan semikonduktor baharu, menurut orang yang diberi taklimat mengenai langkah itu yang menyifatkan ia sebagai usaha pembuatan cip paling maju yang pernah dilakukan oleh kumpulan yang beribu pejabat di Cambridge.

Usaha itu datang sama seperti SoftBank berusaha untuk meningkatkan keuntungan Arm dan menarik pelabur ke penyenaraian yang dirancang di bursa Nasdaq New York.

Syarikat itu secara tradisinya menjual reka bentuk pelan tindakannya kepada pengeluar cip, dan bukannya terlibat secara langsung dalam pembangunan dan pengeluaran semikonduktor itu sendiri. Harapannya ialah prototaip itu akan membolehkannya menunjukkan kuasa dan keupayaan reka bentuknya ke pasaran yang lebih luas.

Arm sebelum ini telah membina beberapa cip ujian dengan rakan kongsi termasuk Samsung dan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, yang sebahagian besarnya bertujuan untuk membolehkan pembangun perisian membiasakan diri dengan produk baharu.

Walau bagaimanapun, beberapa eksekutif industri memberitahu FT bahawa cip terbaharunya — di mana ia mula berfungsi sejak enam bulan lalu — adalah “lebih maju” berbanding sebelum ini. Arm juga telah membentuk pasukan yang lebih besar yang akan melaksanakan usaha itu dan menyasarkan produk kepada pengeluar cip lebih daripada pemaju perisian, kata mereka.

Syarikat itu telah membina pasukan “kejuruteraan penyelesaian” baharu yang akan mengetuai pembangunan cip prototaip ini untuk peranti mudah alih, komputer riba dan elektronik lain, menurut orang yang diberi taklimat mengenai langkah itu.

Cabang kejuruteraan penyelesaian diketuai oleh veteran industri cip Kevork Kechichian, yang menyertai pasukan eksekutif tertinggi Arm pada Februari. Beliau telah memegang peranan sebelum ini di pembuat cip NXP Semiconductors dan Qualcomm, menyelia pembangunan cip Snapdragon utama syarikat yang berpangkalan di San Diego itu.

Pasukan itu juga akan mengembangkan usaha sedia ada Arm untuk meningkatkan prestasi dan keselamatan reka bentuk, serta meningkatkan akses pembangun kepada produknya.

Gemuruh tentang langkah pembuatan cip Arm telah mencetuskan kebimbangan dalam industri semikonduktor bahawa jika ia menghasilkan cip yang cukup baik, ia boleh berusaha untuk menjualnya pada masa hadapan dan dengan itu menjadi pesaing kepada beberapa pelanggan terbesarnya, seperti MediaTek atau Qualcomm.

Orang yang rapat dengan Arm menegaskan tidak ada rancangan untuk menjual atau melesenkan produk dan ia hanya berfungsi pada prototaip. Arm enggan mengulas.

Sebarang langkah untuk membina cip untuk jualan komersial yang lebih luas akan menjejaskan kedudukan Arm sebagai “Switzerland” industri semikonduktor, menjual reka bentuk kepada hampir semua pembuat cip peranti mudah alih sementara tidak bersaing secara langsung dengan mereka.

Model neutralnya telah menyebabkan produknya ditemui dalam lebih 95 peratus telefon pintar, dengan pelanggan termasuk Qualcomm, MediaTek dan Apple.

“Mengusahakan harta intelek adalah satu perkara tetapi benar-benar mereka bentuk dan bekerjasama dengan rakan kongsi pengeluaran untuk mengubah usaha tersebut menjadi cip fizikal adalah arena yang sama sekali berbeza. Ia lebih padat modal,” kata seorang bekas eksekutif Arm yang mengetahui usaha itu kepada FT. “Pada satu ketika di masa hadapan [Arm] pasti memerlukan pulangan untuk mewajarkan pelaburan besar itu.”

Dorongan SoftBank untuk pertumbuhan telah mendorong Arm untuk mencari perubahan kepada amalan komersialnya. Pereka cip telah berusaha untuk meningkatkan harga dan merombak model perniagaannya dengan mengenakan royalti kepada pembuat peranti dan bukannya beberapa pelanggan pembuat cipnya, lapor FT bulan lepas.

Arm mengakui dalam laporan tahunannya yang diterbitkan minggu lalu bahawa risiko utama kepada perniagaannya ialah “penumpuan yang ketara” dalam pangkalan pelanggannya. 20 pelanggan teratas Arm menyumbang 86 peratus daripada pendapatan tahun lepas, jadi “kehilangan sebilangan kecil pelanggan utama boleh memberi kesan ketara kepada pertumbuhan kumpulan”.

Amaran itu datang dengan Arm kini terlibat dalam pertikaian undang-undang yang sengit dengan Qualcomm, salah satu pelanggan terbesarnya, selepas ia menuduh pembuat cip itu menggunakan beberapa reka bentuknya tanpa mendapatkan lesen yang diperlukan.

Terdapat juga kebimbangan meluas dalam industri bahawa cip dalaman yang dibangunkan oleh Apple, pelanggan terbesar Arm, mengatasi prestasi yang dibuat oleh pesaing seperti Qualcomm dan MediaTek.

“Google fikir ia boleh menunjukkan OS Android terbaik dunia jadi ia membina telefon Pixel. Microsoft menganggap ia adalah tuan Windows jadi ia membina komputer riba Surface. Jadi, secara semulajadi, Arm berpendapat ia boleh membina cip berasaskan Arm terbaik dalam kelasnya, lebih baik daripada pembangun cip di luar sana,” kata Brady Wang, penganalisis semikonduktor dengan Counterpoint Research.

Tetapi membuat cip adalah lebih mencabar daripada membina peranti, kata Wang. “Ia memerlukan usaha pembangunan generasi demi generasi.”

Laporan tambahan oleh Christian Davies di Seoul

totobet.com sgp

pengeluaran sidni

sdy totobet

totobet hongkong hari ini

pengeluaran togel sgp