site

Perkhidmatan penstriman digesa untuk mengekang muzik yang dijana AI

Universal Music Group telah memberitahu platform penstriman, termasuk Spotify dan Apple, untuk menyekat perkhidmatan kecerdasan buatan daripada mengikis melodi dan lirik daripada lagu berhak cipta mereka, menurut e-mel yang dilihat oleh Financial Times.

UMG, yang mengawal kira-kira satu pertiga daripada pasaran muzik global, telah menjadi semakin bimbang tentang bot AI yang menggunakan lagu mereka untuk melatih diri mereka untuk menghasilkan muzik yang terdengar seperti artis popular.

Lagu yang dijana AI telah muncul pada perkhidmatan penstriman dan UMG telah menghantar permintaan alih keluar “kiri dan kanan”, kata seseorang yang biasa dengan perkara itu. Syarikat itu meminta syarikat penstriman untuk memotong akses kepada katalog muzik mereka untuk pembangun menggunakannya untuk melatih teknologi AI.

“Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil langkah untuk melindungi hak kami dan hak artis kami,” tulis UMG kepada platform dalam talian pada bulan Mac, dalam e-mel yang dilihat oleh FT.

“Teknologi generasi akan datang ini menimbulkan isu penting,” kata seseorang yang dekat dengan situasi itu. “Banyak [generative AI] dilatih tentang muzik popular. Anda boleh katakan: karang lagu yang mempunyai lirik seperti Taylor Swift, tetapi vokalnya mengikut gaya Bruno Mars, tetapi saya mahu temanya lebih Gaya Harry. Output yang anda perolehi adalah disebabkan oleh fakta bahawa AI telah dilatih mengenai harta intelek artis tersebut.”

Pada halaman YouTube bertajuk “PluggingAI”, contohnya, terdapat lagu yang dimuat naik seperti Kanye West menyanyikan lagu The Weeknd atau SZA. Laman web drayk.it membenarkan pengguna memasukkan gesaan dan menerima klip yang berbunyi seperti lagu Drake tersuai. Ia telah ditutup beberapa bulan lalu.

Inovasi terbaru terbesar dalam bidang ini ialah MusicLM, dibangunkan oleh Google, yang menjana muzik daripada sebarang perihalan teks. MusicLM telah dilatih daripada set data 280,000 jam muzik, menurut kertas penyelidikan.

Tetapi Google tidak mengeluarkan produk itu, selepas penyelidiknya menemui “risiko potensi penyelewengan kandungan kreatif”. Para penyelidik mendapati bahawa kira-kira 1 peratus daripada muzik yang dihasilkannya adalah replika langsung karya berhak cipta dan membuat kesimpulan bahawa lebih banyak kerja diperlukan untuk “mengatasi risiko ini” sebelum mengeluarkan MusicLM.

UMG, rumah kepada artis yang merangkumi Swift, Elton John dan The Weeknd, telah melancarkan usaha untuk membersihkan lagu “berkualiti rendah” daripada platform penstriman, termasuk muzik ambien dan lagu yang dijana AI.

Ia memberitahu perkhidmatan penstriman bulan lalu: “Kami telah menyedari bahawa sistem AI tertentu mungkin telah dilatih mengenai kandungan berhak cipta tanpa mendapatkan persetujuan yang diperlukan daripada, atau membayar pampasan kepada, pemegang hak yang memiliki atau menghasilkan kandungan tersebut”.

Jurucakap UMG memberitahu FT: “Kami mempunyai tanggungjawab moral dan komersial kepada artis kami untuk berusaha menghalang penggunaan muzik mereka tanpa kebenaran dan menghentikan platform daripada meminum kandungan yang melanggar hak artis dan pencipta lain. Kami menjangkakan rakan kongsi platform kami mahu menghalang perkhidmatan mereka daripada digunakan dengan cara yang membahayakan artis.”

Spotify enggan mengulas. Apple tidak menjawab permintaan untuk komen.

totobet net singapura hari ini

pengeluaran sdy hari ini

keluaran sidney

angka keluar hongkong mlm ini

keluaran semua togel hari ini