site

Perlumbaan pusat data Asia dan awan di atas TSMC

Hello semua, ini Cissy dari Hong Kong.

Saya sibuk dengan pelbagai pameran minggu lepas kerana bandar itu telah bersiap sedia dengan senarai acara yang luas sejak Februari untuk menunjukkan bahawa “Hong Kong Kembali” selepas sekatan Covid-19 ditarik balik.

Jumlah pelancong yang semakin meningkat telah datang dari tanah besar sejak beberapa bulan lalu berikutan pembukaan semula China. Di Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong yang penuh sesak, sembilan daripada 10 orang yang saya temui bercakap bahasa Mandarin. Malah ada yang berkata kepada pasangannya dengan kuat: “Lihat, itu semua orang tanah besar!”

Di Pameran Elektronik Hong Kong, peserta pameran juga hampir semuanya dari tanah besar. Kebanyakan pempamer yang saya ajak bercakap telah menderita teruk semasa Covid kerana mereka didorong eksport dan terpaksa beralih kepada pengguna domestik untuk menghadapi sekatan perjalanan, penutupan dan gangguan pengeluaran. Walau bagaimanapun, mereka tidak berjaya, sebahagiannya kerana mereka terpaksa mereka bentuk semula produk mereka untuk pasaran yang berbeza, tetapi juga kerana sukar untuk mencari pelanggan di China — walaupun untuk syarikat tempatan — jika anda baru dalam pasaran.

Pada acara lain, ekspo IT InnoEX, saya melihat “pelayan latihan” Huawei, yang digunakan di pusat data untuk melatih model AI dan mengubah bandar menjadi bandar pintar yang dipanggil. Pelayan tunggal berukuran kira-kira 80cm tinggi, 18cm lebar dan 45cm dalam, dan saya diberitahu bahawa beribu-ribu mesin sedemikian diperlukan untuk melatih model bahasa yang besar, teknologi yang menyokong perkhidmatan seperti ChatGPT.

Saya tahu bahawa latihan model bahasa yang besar menggunakan banyak tenaga elektrik dan terdapat kebimbangan yang meluas tentang kesannya terhadap iklim. Tetapi melihat pelayan sebenar dan membayangkan pelepasan daripada beribu-ribu daripadanya digunakan untuk satu model bahasa yang besar, apatah lagi oleh berpuluh-puluh syarikat China yang menjalankan projek AI generatif, saya masih berasa terkejut.

Pusat semua itu

Dalam tempoh tiga hingga lima tahun, Tokyo dijangka akan mengatasi Singapura untuk menjadi hab pusat data kedua terbesar di Asia, hanya selepas Beijing, kerana permintaan untuk pemprosesan data di dalam dan luar negara berkembang pesat di Jepun, tulis Nikkei’s Kentaro Takeda dan Yukiko Une.

Transformasi digital perusahaan Jepun, pertambahan kakitangan yang bekerja dari rumah, dan kebimbangan daripada perniagaan asing tertentu tentang menggunakan pusat data China adalah semua faktor yang menyumbang kepada ledakan pusat data di Jepun, menjadikan negara itu pilihan yang menarik sebagai pintu masuk ke Asia.

Kapasiti pusat data di Greater Tokyo berjumlah 865 megawatt pada penghujung 2022, separuh daripada Beijing, tetapi boleh mencapai 1,970MW dalam tempoh tiga hingga lima tahun, manakala Beijing diramalkan meningkatkan kapasitinya kepada 2,069MW.

Keperluan utama untuk menjadi peneraju pusat data, bagaimanapun, adalah mengekalkan kos yang rendah, yang boleh menjadi cabaran bagi Tokyo, memandangkan elektrik adalah dua hingga tiga kali lebih mahal di ibu negara Jepun berbanding di tanah besar China. Singapura kalah dalam bidaan untuk menjadi tuan rumah pusat data ke Malaysia dan Thailand kerana perbelanjaan kuasa dan tanah yang tinggi.

Berbondong-bondong bersama

Sega Sammy, syarikat permainan Jepun, telah mendapatkan pemaju Finland Rovio, dengan tawaran €706juta ($776juta) untuk menyatukan konsol klasik Sonic the Hedgehog dengan perintis permainan telefon pintar Angry Birds, tulis Financial Times’ Tim Bradshaw dan Leo Lewis.

Rovio ialah salah satu kisah kejayaan permainan besar pertama selepas pelancaran App Store Apple iPhone, dengan Angry Birds melihat lebih daripada 1 bilion muat turun antara 2009 dan 2012.

Bagaimanapun, Rovio telah bergelut untuk mencari pukulan susulan. Populariti Angry Birds tidak terbukti bertahan seperti permainan mudah alih lain seperti Candy Crush Saga, sebahagiannya disebabkan oleh peralihan industri dalam model perniagaan daripada muat turun berbayar kepada tajuk percuma untuk dimainkan. Tawaran 9.25 euro sesaham Sega menilai Rovio hampir satu perlima kurang daripada harga yang ia diumumkan pada 2017.

Kerjasama Rovio dengan Sega akan menyaksikan francais Angry Birds dipadankan dengan syarikat yang telah berjaya mengekalkan Sonic berputar selama lebih 30 tahun, termasuk sekuel filem Hollywood tahun lalu yang dibintangi oleh Jim Carrey.

Perjanjian itu akan meningkatkan kehadiran Sega dalam permainan mudah alih pada masa perniagaan legasinya yang membuat mesin pinball “pachinko”, terutamanya popular di kalangan pemain lama di Jepun, telah merosot selama bertahun-tahun.

AI di Asia

Google dan Meta cenderung kepada AI generatif untuk membina ciri baharu ke dalam platform mereka untuk melibatkan pengguna Asia sementara kelembapan pengiklanan mengurangkan pendapatan mereka, tulis Nikkei Asia Dylan Loh.

Meta merancang untuk menggunakan AI generatif untuk semua tawarannya termasuk Facebook dan Instagram, manakala Google di Asia Tenggara melancarkan fungsi AI generatif untuk segmen awan maya dan ruang kerjanya bulan lepas.

“Kami sangat teruja, anda tahu, sudut Asia-Pasifik, kerana di sinilah pangkalan terbesar pengguna kami,” Dan Neary, naib presiden Meta bagi rantau ini, memberitahu Nikkei Asia. “Walaupun di peringkat industri, di sinilah pertumbuhan berlaku – sudah tentu kami percaya dari sinilah bilion pengguna kami akan datang.”

Tetapi orang yang ragu-ragu mengatakan masih terlalu awal untuk mengatakan dengan pasti bahawa teknologi AI akan membantu pasangan teknologi itu mengembangkan pengguna dan pendapatan pengiklanan mereka, kerana syarikat mesti terus melabur dalam kreativiti dan gerak hati manusia, serta menyetempatkan produk dan perkhidmatan mereka.

Awan di atas TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, pembuat cip kontrak terbesar di dunia, meramalkan penurunan hasil tahun penuh pertamanya sejak 2015 di tengah-tengah permintaan yang lembap dan tahap inventori yang tinggi secara konsisten, tulis Nikkei Asia Lauly Li.

Pembuat cip itu telah menjangkakan pertumbuhan jualan sederhana untuk tahun ini, tetapi kini menjangkakan penurunan dalam digit tunggal rendah hingga pertengahan. Tinjauan yang dikurangkan datang kerana pemulihan dalam permintaan pasaran akhir daripada pembukaan semula China ternyata lebih rendah daripada jangkaan, manakala pelarasan inventori juga mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan.

TSMC meneruskan rancangan pengembangan kapasitinya di AS, Jepun, Taiwan dan bandar Nanjing di China, dan juga melibatkan pelanggan dan rakan kongsi tentang kemungkinan membina kilang cip khusus di Eropah. Bagaimanapun, syarikat itu menghadapi “beberapa cabaran dalam mendapatkan permit” di AS, menurut Ketua Pegawai Eksekutif CC Wei, yang tidak menghuraikan butirannya.

Walaupun prospek yang lebih malap untuk tahun ini, TSMC masih mencatatkan keputusan suku tahunan yang lebih baik daripada jangkaan. Keuntungan bersihnya untuk Januari-Mac meningkat 2.1 peratus pada tahun itu kepada 206.99 bilion dolar Taiwan Baru ($6.8 bilion), manakala pendapatan masuk pada $16.72 bilion, mencecah tahap rendah panduan syarikat.

Bacaan yang dicadangkan

  1. Michael Dell berkata pelanggan menuntut kurang pergantungan pada China (FT)

  2. Syarikat permulaan memandu sendiri China berusaha untuk mengurangkan kos kenderaan dengan penderia jalan (Nikkei Asia)

  3. Apple memberi isyarat menolak iPhone di India apabila Tim Cook membuka kedai pertama (FT)

  4. Syarikat genetik China mensasarkan AS walaupun ketegangan politik (FT)

  5. Syarikat permulaan Jepun untuk melancarkan robot memasak untuk restoran tahun ini (Nikkei Asia)

  6. Thailand, Indonesia muncul sebagai penghubung yang lebih besar dalam rantaian bekalan EV (Nikkei Asia)

  7. Pembangkang India menggesa siasatan berhubung kejatuhan tontonan YouTube (FT) Gandhi

  8. Pembuat paparan terkemuka Taiwan mengurangkan pengeluaran untuk peranti pengguna (Nikkei Asia)

  9. Penjualan unit SoftBank kepada saudara pengasas menimbulkan kebimbangan tadbir urus (FT)

  10. Bank terkemuka Jepun menggunakan chatbot AI untuk meringankan beban kerja (Nikkei Asia)

#techAsia diselaraskan oleh Katherine Creel dari Nikkei Asia di Tokyo, dengan bantuan daripada meja teknologi FT di London.

daftar di sini di Nikkei Asia untuk menerima #techAsia setiap minggu. Pasukan editorial boleh dihubungi di techasia@nex.nikkei.co.jp

data result singapura

sydney togel

totobet sydney

totobet hongkong hari ini

data hk hari ini