site

PM Belgium De Croo mencadangkan fleksibiliti nitrogen untuk petani

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat pagi, dan berita baik: EU mempunyai tahap rekod gas dalam tangki simpanannya, menggalakkan harapan bahawa blok itu dapat bertahan pada musim sejuk ini dengan kurang LNG Rusia.

Hari ini, perdana menteri Belgium memberitahu Laura bahawa petani memerlukan lebih banyak kelonggaran dalam dasar iklim, dan pasukan teknologi kami mendedahkan bahawa pengecaman muka dan platform seperti ChatGPT akan menjadi medan pertempuran peraturan AI yang besar pada akhir tahun ini.

Terperangkap dalam baja

Walaupun EU nampaknya bersetuju mengenai sasaran bercita-cita tinggi mengenai iklim dan alam sekitar, jalan di sana kelihatan semakin berlumpur.

Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo kini menyeru agar lebih fleksibiliti dalam melaksanakan sasaran EU untuk pertanian, menulis Laura Dubois.

Konteks: Petani mengambil sekatan terhadap pembaharuan alam sekitar EU untuk mengurangkan pelepasan, mengehadkan pencemaran dan menggalakkan biodiversiti. Di Belanda dan Belgium, bantahan telah berlaku secara sengit melebihi had bagi sebatian nitrogen yang terkandung dalam baja, najis haiwan dan air kencing untuk mengurangkan pencemaran tanah dan air.

De Croo telah mencadangkan bahawa negara boleh dibenarkan mengeluarkan lebih banyak nitrogen daripada baja dan baja jika mereka lebih bercita-cita tinggi terhadap dasar iklim lain, seperti boleh diperbaharui.

“Dalam perbincangan nitrogen, sesetengah negara boleh mendapatkan sedikit fleksibiliti sebagai pertukaran untuk fakta melakukan lebih banyak pengeluaran tenaga di luar pesisir,” De Croo memberitahu wartawan semalam.

“Kami perlu meletakkan kedua-dua perkara di atas meja. Jika sesetengah negara melakukan usaha besar dalam angin luar pesisir. . .Saya akan menyokong sekurang-kurangnya membincangkan sama ada tahap fleksibiliti adalah mungkin.”

De Croo berkata beliau ingin membincangkan cadangan ini dengan perdana menteri Belanda Mark Rutte dan suruhanjaya EU.

Nitrogen menjadi topik hangat terutamanya di Flanders, wilayah utara Belgium yang padat dengan pertanian. Kerajaan wilayah di sana hampir berantakan pada Mac berikutan sasaran yang lebih ketat.

Di Belanda, parti yang berkempen menentang peraturan nitrogen menang dalam pilihan raya wilayah bulan lalu.

Pada bulan Februari, suruhanjaya EU menyaman Belgium kerana tidak melakukan tindakan yang mencukupi terhadap pencemaran nitrat di Wallonia, di selatan.

“Perbincangan nitrogen, ia tidak mudah untuk dijelaskan,” kata De Croo. “Sebahagian besar orang awam belum ada.”

Beliau berkata Belgium dan Belanda adalah negara perindustrian tinggi dengan “kepadatan penduduk dan pertanian yang sangat tinggi . . . yang berteknologi tinggi, sangat intensif dan dipacu eksport”. Ini harus dikekalkan, tambahnya.

“Jika tiada aktiviti pertanian ekonomi, maka . . . itu benar-benar memberi impak besar kepada tempat kami tinggal,” kata De Croo.

Carta hari ini: Mengisi

Seperti yang dinyatakan di atas, walaupun Rusia memotong sebahagian besar bekalan gas saluran paipnya ke EU pada 2022, blok itu mempunyai tahap rekod simpanan gas untuk awal April.

AI bersemuka

Perjanjian mengenai peraturan kecerdasan buatan baharu berada di bahagian atas senarai ‘untuk dilakukan’ untuk jawatan presiden EU Sepanyol yang akan datang. Tetapi pertempuran tegang menanti di hadapan pada pengecaman muka dan model bahasa seperti ChatGPT, menulis Ian Johnston dan javier espinoza.

Konteks: Parlimen Eropah sedang memuktamadkan pendiriannya terhadap peraturan EU untuk AI, termasuk mengharamkan pengiktirafan biometrik di ruang awam. MEP juga mahu pembangun “sistem asas” seperti AI chatbot ChatGPT membawa tin untuk penyalahgunaan, bukannya perniagaan yang lebih kecil.

Rundingan dengan negara anggota harus dimulakan sebelum Julai, dan Sepanyol menyasarkan perjanjian akhir mengenai Akta AI menjelang awal Disember, kata pegawai kepada FT.

Percanggahan pendapat, bagaimanapun, telah diprogramkan.

Negara anggota “tidak boleh membenarkan” larangan sepenuhnya terhadap pengenalan wajah kerana ia boleh “sangat berguna” dalam menangani keganasan dan kawasan lain, menurut seorang diplomat yang biasa dengan rundingan itu.

Peraturan untuk produk seperti Open AI’s ChatGPT akan menjadi kawasan kedua paling dipertikaikan, kerana teknologi itu baru sahaja muncul dan harus dikawal tanpa menjejaskan “benih inovasi”, kata diplomat itu.

Sementara itu, beberapa negara anggota meningkatkan tekanan di kawasan lain.

Florian Tursky, setiausaha kerajaan Austria untuk pendigitalan dan telekomunikasi, mahu pengharaman sistem AI binaan China ditambahkan pada undang-undang.

“China meramalkan, antara lain, kandungan yang dijana AI mencerminkan nilai teras sosialis China atau tidak menjana kritikan terhadap kepimpinan China,” tulis Tursky dalam surat kepada presiden suruhanjaya EU Ursula von der Leyen dan pemimpin EU yang lain.

Ini bermakna larangan terhadap sistem China adalah “amat kritikal,” tambah Tursky.

MEP juga telah menggesa sidang kemuncak antarabangsa yang akan bersetuju dengan prinsip pentadbiran untuk “pembangunan, kawalan dan penggunaan kecerdasan buatan yang sangat berkuasa”, dalam surat lain yang dihantar pada hari Isnin.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Ursula von der Leyen dan presiden majlis EU Charles Michel menyertai Perdana Menteri Britain Rishi Sunak di Belfast untuk memperingati Perjanjian Good Friday.

  2. Presiden Jerman dan Israel di Warsaw untuk ulang tahun ke-80 kebangkitan ghetto Warsaw.

Sekarang baca ini

  • Perang udara: Ukraine yang sangat memerlukan bekalan pertahanan udara akan menjadi agenda utama pada mesyuarat sekutu baratnya yang akan datang.

  • Undian protes: Parlimen EU meluluskan harga karbon yang lebih bercita-cita tinggi dan dasar iklim lain – walaupun mendapat tentangan daripada beberapa MEP hijau.

  • #FreeEvan: Wartawan AS yang dipenjarakan Evan Gershkovich telah kehilangan rayuannya untuk dibebaskan daripada tahanan pra-perbicaraan di Moscow.

Tambahan pula

Sertai kolumnis FT Stephen Bush yang memenangi anugerah, penulis surat berita Inside Politics kami, editor dasar awam Peter Foster dan profesor politik Oxford Jane Green dalam talian pada waktu makan tengah hari hari ini sambil mereka membincangkan masa depan politik Britain. Daftar di sini secara percuma.

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

result pengeluaran singapore

peng sidny

totobet sikni

indotogel hk

totobet net singapura hari ini