site

Poland berikrar lebih banyak jet pejuang ke Ukraine

Presiden Poland pada Rabu berjanji untuk menghantar 14 jet pejuang MiG-29 ke Ukraine selepas mengalu-alukan Presiden Volodymyr Zelenskyy ke Warsaw untuk lawatan negara bagi mengeratkan hubungan antara negara jiran.

Ikrar itu susulan penghantaran Poland empat jet buatan Soviet selepas ia bersetuju bulan lalu untuk membuat penghantaran pertama pesawat tempur oleh negara Nato, meningkatkan tahap sokongan tentera barat ke Kyiv. Slovakia mengikutinya dan menghantar 13 jet MiG-29.

Presiden Poland Andrzej Duda pada hari Rabu berkata Warsaw tidak lama lagi akan menyerahkan empat lagi jet dan enam lagi “kini dalam persiapan” dan akan dihantar secepat mungkin.

Sebaik sahaja Poland menerima jet pejuang pengganti Korea dan AS yang telah dipesannya, Duda berkata, “Saya percaya bahawa pada masa akan datang kami akan dapat memindahkan keseluruhan armada MiG kami yang tinggal ke Ukraine, sekiranya perlu.” Poland mempunyai 28 jet MiG sebelum ia mula menghantar pesawat itu ke Ukraine, menurut Institut Kajian Strategik Antarabangsa.

Poland telah memainkan peranan penting dalam merangsang sokongan tentera barat untuk Ukraine dan telah menjadi tuan rumah kepada 1.5 juta pelarian Ukraine, menurut statistik PBB.

Zelenskyy menggunakan lawatannya untuk menyerlahkan fakta bahawa “tidak pernah dalam sejarah wujud hubungan mesra antara negara kita”. Tetapi ketibaannya di Warsaw bertepatan dengan peletakan jawatan menteri pertanian Poland di tengah-tengah pertikaian mengenai bijirin yang diimport dari Ukraine.

Henryk Kowalczyk meletak jawatan selepas petani Poland mengecam ketidakupayaan kerajaannya untuk menghalang bijirin Ukraine yang lebih murah daripada membanjiri pasaran domestik selepas EU membatalkan duti kastam dan kuota import bijirin dari Ukraine berikutan pencerobohan berskala penuh Rusia.

Menteri itu menyalahkan Suruhanjaya Eropah kerana gagal memenuhi “permintaan asas petani”, selepas Poland menyertai empat negara EU untuk menuntut lebih banyak pampasan kewangan untuk petani daripada blok itu. Mereka juga meminta pengembalian sekatan eksport ladang yang telah ditarik balik tahun lepas untuk membantu ekonomi Ukraine.

Para petani yang memprotes pada hari Rabu menyekat pusat bandar Szczecin, di pantai utara Poland, melanjutkan demonstrasi yang telah berlangsung selama dua minggu.

Selepas pertemuan berasingan dengan perdana menteri Poland Mateusz Morawiecki, Zelenskyy berkata “kami telah menemui jalan keluar daripada situasi ini, dalam beberapa hari akan datang, beberapa minggu ia akhirnya akan diselesaikan”.

Zelenskyy ditemani oleh wanita pertama Olena Zelenska dalam perjalanan ke luar negara pertama pasangan itu sejak Februari tahun lalu, dan hanya perjalanan ketiga di luar Ukraine untuk Zelenskyy sejak pencerobohan Moscow. Ia juga merupakan kali pertama sejak pencerobohan itu rancangan perjalanan presiden diumumkan lebih awal.

Zelenskyy juga bertemu dengan pelarian Ukraine. Dia dijadual mengakhiri lawatannya sepanjang hari dengan ucapan kepada rakyat Ukraine dan Poland di istana diraja Warsaw.

singapura result

sidney hari ini

togel sdy 2023

hasil hongkong tadi malam

totobet net sgp hari ini