site

Pratonton LMP1 – Saya Menonton Terlalu Banyak Perlumbaan

Lihat medan LMP1 Le Mans 24 Jam 2020, yang berlangsung 19-20 September.

Oleh itu, kami mencapai Le Mans terakhir untuk kelas LMP1 dan LMP1-Hybrid. Betapa zamannya! Saya sangat menyukai kelas ini dan saya akan sangat merinduinya. Kemuncak era bukan hibrid Audi vs Peugeot (hari sebelum WEC!), dan era hibrid Audi lwn Porsche lwn Toyota, masing-masing akan menghadapi ujian masa sebagai tahun kegemilangan untuk perlumbaan prototaip, dengan cara yang sama seperti Kumpulan C lakukan untuk tahun 1980-an. Malangnya semua perkara yang baik akhirnya berakhir.

Seperti biasa, apabila era berakhir ia melakukannya dengan rengekan. Lagipun, tidak ada gunanya menggantikan kelas yang sihat. Oleh itu, kita melihat grid hanya lima buah kereta.

Masa depan memang nampak cerah. Selepas banyak pertengkaran dan perbalahan terdapat dua peraturan yang akan datang. Pada tahun 2021 kita akan melihat Le Mans Hypercar (ee-pair-car!) dan imej yang dikeluarkan hari ini daripada Toyota, ByKolles dan Peugeot kelihatan menakjubkan. Jika ini adalah kereta yang akan mereka lumba, bukan mockup untuk kamera, kami bersedia.
Pada tahun 2022, peraturan Le Mans Daytona (LMDh – guna apa?) yang berpangkalan di AS bermula. Ini jauh lebih murah, dengan casis LMP2 yang dinaik taraf serupa dengan peraturan DPi semasa, dan menarik banyak minat daripada pengeluar lain. Menjelang 2025 kita dapat melihat beberapa grid besar dalam kelas/kelas utama.

Atau adakah ia penghujung LMP1? Terdapat pengumuman Signatech Alpine akan menggunakan salah satu daripada Rebellion R13 bukan hibrid untuk musim 2021. Ini menimbulkan persoalan bagaimana mereka akan mengimbanginya dengan kelas Hypercar baharu tetapi lebih perlahan, satu mata yang telah dibuat oleh Toyota, yang telah membelanjakan berjuta-juta untuk Hypercar. Itulah hujah untuk musim sejuk!

Penyertaan Mengikut Kelas pada 15 September:
LMP1 5
LMP224
PRO 8
PG 22
JUMLAH 59

Musim utama memperkenalkan penalti kejayaan. Kutukan lengkap kepada kemurnian klasik perlumbaan ketahanan, ini menambah berat berdasarkan jumlah mata kejuaraan yang anda miliki. Ideanya ialah apabila anda semakin berat anda semakin perlahan, jadi orang lain akan menang dan mendapat lebih berat, semakin laju kereta semakin perlahan dan semakin perlahan supaya bahagian tengah boleh menang lebih banyak. Dan ia berdasarkan kereta, bukan pasukan.

Sistem itu tidak terpakai di Le Mans dan terima kasih untuk itu.

Toyota sebagai pengeluar terakhir yang berdiri, bersetuju untuk membantu WEC memperjuangkan kemenangan dalam kelas teratas dengan pasukan bebas bukan hibrid. Ia kelihatan pelik kepada saya kerana sudah tentu hibrid akan menjadi lebih baik. Agak mengejutkan Toyota pernah bersetuju – tetapi mereka mahu terus berlumba ke era baharu supaya ia adalah demi kepentingan mereka dengan cara itu.

Saya semua untuk persaingan yang lebih baik dan perlumbaan yang lebih dekat tetapi mari kita lakukan dengan betul. Saya harap Hypercar dan LMDh tidak akan memerlukan sistem sedemikian sebaik sahaja grid penuh.

Bagi tahun ini, Le Mans bernilai dua mata tetapi hanya tiga kereta telah berjaya sepanjang musim.

Kedudukan Mata WEC
7 Toyota Gazoo 137 mata
8 Toyota Gazoo 125 mata
1 Perlumbaan Pemberontakan 109 mata
5 Pasukan LNT Ginetta 27.5 mata

Kedudukan Pasukan WEC
Toyota Gazoo 151 mata
Perlumbaan Pemberontakan 109 mata
Pasukan LNT 29 mata

7 Toyota Gazoo Racing TS050 Conway (P) / Kobayashi (P) / Lopez (P) WEC
8 Toyota Gazoo Racing TS050 Buemi (P) / Hartley (P) / Nakajima (P) WEC

Selepas nasib buruk yang dialami Toyota selama bertahun-tahun, termasuk kegagalan kereta yang menyayat hati hanya satu pusingan lagi untuk menang, saya tidak fikir sesiapa pun sungguh mengecewakan dua tunggangan “mudah” untuk dua kemenangan Le Mans mereka. Mereka telah bekerja keras, menghabiskan masa mereka, mengambil ketukan mereka dengan cara yang paling keras.

Dan pada tahun 2012, ingatlah mereka menyertai WEC setahun penuh sebelum mereka mahu, hanya untuk menyokong kejuaraan selepas Peugeot menarik diri dengan berbaki beberapa minggu lagi.

Mereka mungkin pengeluar yang dominan hari ini tetapi itu tidak menjadikan mereka ‘musuh jahat’. Mereka tidak pernah mengalami perjalanan yang mudah sebelum ini dan mereka telah melakukan banyak perkara untuk sukan ini di luar keputusan di trek mereka.

Itu tidak bermakna menontonnya sentiasa mengujakan. Saya suka kesucian bangsa yang tidak dihasilkan. Tetapi saya mahu itu dibalas dengan persaingan yang lebih baik, bukan dengan mengikat mereka kembali.

“Mudah” terdapat dalam petikan kerana Le Mans tidak pernah mudah! Anda masih perlu berunding tentang trafik, cuaca, keadaan, kebolehpercayaan. Dan akan terdapat banyak trafik tahun ini dengan saiz besar kelas yang lebih perlahan.

Secara teorinya, kemenangan perlumbaan akan dipertandingkan antara kedua-dua Toyota. Adakah pasukan akan membiarkan mereka berlumba?

Selepas DNF menyayat hati mereka, Toyota melemparkan segala-galanya pada kebolehpercayaan, dan dengan hanya bukan hibrid yang lebih perlahan untuk dibimbangkan mereka boleh menjalankan kereta mereka pada 90% dan pelayaran. Kecuali jika mereka menghadapi masalah, terkena GT, berputar dalam hujan, atau sesuatu yang pecah. Kemudian kemunculan semula akan berlangsung.

7 krew masih belum memenangi Le Mans tetapi sangat rapat tahun lepas selepas mendominasi. Selepas 23 jam dan Conway memandu seperti syaitan, sensor gagal, ia memberitahu mereka bahawa mereka mengalami tusukan sedangkan mereka tidak. Pasukan membuat dua perhentian untuk menyemaknya dan menukar tayar dan kehilangan pendahuluan kepada 8. Mereka tidak pernah meminta arahan pasukan untuk menukarnya kembali.

Conway ialah pembunuh bayaran yang pendiam. Kobayashi sangat pantas di atas satu pusingan. Lopez masih dianggap sebagai penghubung yang lemah selepas dia merempuh kereta itu beberapa kali pada awalnya, mungkin tidak adil pada hari ini. Adakah mereka ini akan menang? Sudah tentu Conway dan Kobayashi hampir dinilai rendah secara jenayah. Dan mereka mendahului sedikit mata selepas musim yang baik. Larian prestasi adalah bersama mereka.

8 krew mungkin sentuhan yang lebih pantas sebagai trio? Juara LMP1 2 kali dan juara Formula E 1 kali Buemi tidak mempunyai sebarang soalan untuk dijawab. Saya berpendapat Nakajima adalah yang lebih berkepala dingin daripada dua pemandu Jepun dalam pasukan, yang mengatakan dia pantas dan konsisten. Dua tahun lepas kereta ini telah menang dengan Fernando Alonso dalam pasukan – kali ini bekas pemenang Porsche LMP1 Brendon Hartley berada di sini dan saya akan bertaruh Toyota mendapati perbandingan antara kereta itu menarik.

Persoalan sebenar ialah, sejauh manakah keberkesanan peraturan EoT terkini dalam melaksanakan Pemberontakan?

1 Rebellion Racing R13 Menezes (G)/ Nato (G)/ Senna (P) WEC
3 Rebellion Racing R13 Dumas (P)/ Berthon (G)/ Deletraz (G)

Pemberontakan akan menarik diri pada akhir musim dan mungkin selepas tamat perlumbaan ini. Mereka tidak akan turun ke LMP2 seperti yang mereka lakukan sebelum ini. Mereka akan dirindui. Saya berharap operasi Sebah di belakangnya menemui penyokong lain dan diteruskan.

Kereta itu ialah Rebellion R13 Gibson, secara berkesan ini adalah kereta Oreca LMP2 dengan berat yang dikurangkan, aerodinamik yang lebih baik dan versi enjin yang dinaik taraf (4.5 liter R13 vs 4.2 liter LMP2). Walaupun pasukan akan mendesak anda memanggilnya Pemberontakan, anda boleh melihat persamaan keluarga apabila kereta itu berada di sebelah P2. Ia adalah cara yang sangat bijak untuk berlumba memandangkan kereta LMP2 itu sangat baik dengan haknya sendiri.

R13 pantas melepasi satu pusingan, pada awal perlumbaan apabila Toyota belum mengecas baterinya namun anda mungkin akan melihatnya di hadapan mereka! Malangnya ia juga agak tidak boleh dipercayai. Jika kereta itu bersatu dan Toyota bergelut mereka akan menolak, jika tidak mereka hanya akan menyasarkan untuk pulang ke rumah di hadapan pek LMP2 dan CLM.

No.1 – tanpa menjadi juara LMP1! Bagaimanapun ini adalah kereta WEC musim penuh. Disebabkan oleh balast kejayaan sebahagiannya, tetapi juga pelaksanaan yang sangat baik, mereka telah memenangi dua perlumbaan musim ini. Tanpa sistem balast itu, tetapi dengan perubahan pada Kesetaraan Teknologi, ia akan menjadi menarik untuk melihat sejauh mana mereka berada di Le Mans tahun ini. Sebelum ini mereka tidak dikelaskan oleh Toyota, lebih baik daripada SMP, dan menguasai ByKolles sepenuhnya. Dan tiada SMP tahun ini.
Bruno Senna jelas melabuhkan kereta. Ya, dua pemandu diberi nilai Emas tetapi secara jujur ​​saya tidak dapat melihat mengapa mereka bukan Platinum. Menezes memenangi gelaran LMP2 pada 2016.

No. 3 bertujuan untuk melakukan perlumbaan sekali-sekala sepanjang tahun tetapi ini sebenarnya permulaan pertama mereka sejak Silverstone September lalu. Mungkin agak berkarat bangsa? Kecuali Romain Dumas tidak akan, dia badass dan ini adalah Le Mans yang ke-20! Kali terakhir dia berlumba LMP1 pada 24 Jam dia memenanginya.
Nama Berthon saya tahu dan saya fikir dia dimaksudkan untuk menjadi agak baik tetapi halaman Wikinya tidak menggambarkan apa-apa selain keputusan bahagian tengah. Deletraz Saya tidak tahu tetapi dia bertanding dalam Formula 2 tahun ini dan mempunyai 4 podium. Kekurangan pengalaman ketahanannya mungkin memberitahu.

4 ByKolles Racing ENSO CLM Spengler (P)/Dillman (G)/Webb (G)
Golongan bawahan yang berani! Pasukan dan kereta yang benar-benar bebas, mereka membinanya sepenuhnya sendiri. Saya tidak tahu dari mana wang itu datang kerana anda jarang melihat penaja mengenainya.

Ini adalah organisasi yang sama yang mengendalikan HRT/Hispania dalam F1, entah bagaimana membawa pasukan itu melalui pelbagai musim tanpa bajet sama sekali apabila yang lain mungkin telah dilipat lebih awal. Mereka memang sukakan cabaran.

Mereka telah mengalami mimpi ngeri mutlak sejak enam tahun lalu. Kereta rosak, terbakar berkali-kali, menukar rakan kongsi enjin berkali-kali… Mereka diejek oleh peminat dan penyiar radio & TV kerananya. Tetapi saya suka mereka! Saya sangat menikmati bagaimana mereka terus kembali tidak kira apa yang berlaku dan bahawa mereka benar-benar bebas. Lebih daripada itu sila.

Pelbagai versi CLM telah wujud sejak 2014 walaupun ia telah berubah secara serius sejak itu, saya ragu ia adalah kereta fizikal yang sama. Mereka telah menukar pembekal enjin beberapa kali untuk cuba menyelesaikan kebolehpercayaan dan kini menjalankan Gibson 4.5 ltr yang sama seperti Rebellion, pasukan itu mengatakan ia kurang berkuasa daripada Nismo sebelumnya tetapi lebih dipercayai. Dan kerana Gibson ada di sana menyokong 20 kereta pula, ia masuk akal.

Webb telah bersama mereka seketika dan merupakan orang utama. Dia pasti berminat untuk melihat projek ini berakhir dengan baik. Malangnya dia melanggar beberapa serpihan pada pusingan pembukaan pada 2017 yang menyebabkan enjin menjadi terlalu panas – dan ketika itulah semua kereta hibrid mengalami masalah dan LMP2 hampir menang. Itu boleh jadi tahun mereka! Namun, jika perkara sebegitu boleh dielakkan, dia seorang yang baik untuk berada di dalam kereta.

Dillmann dinilai tinggi tetapi saya tidak melihat keputusan pada helaiannya, mungkin itu keadaan, beberapa latar belakang saya tidak tahu? Dan juara DTM 2012 dan lelaki BMW GT AS semasa Spengler baru sahaja membuat debut Le Mans!

Dan di sebalik reputasi ketua pasukan, pasukan itu sendiri sentiasa mempunyai senyuman di wajah mereka! Dan apabila orang lain mempunyai basikal quad standard untuk pergi ke paddock, mereka mempunyai kenderaan pit funky dengan sayap belakang.

ByKolles pit buggy

Saya benar-benar berharap mereka mempunyai larian yang bersih hingga ke penamat. Mereka akan menjadi paling perlahan dalam kelas dengan jarak tertentu dan hampir satu atau dua saat di hadapan (apa yang sangat cepat) LMP2. Tetapi jika ByKolles hanya boleh kekal cukup dipercayai untuk terus berjalan, jika apa sahaja berlaku kepada Toyota atau Pemberontakan, mereka mungkin mendapat podium LMP1. Jika mereka berjaya mencapai kejayaan yang lebih sukar untuk terus mendahului pek LMP2 yang sangat boleh dipercayai, mereka mungkin mendapat podium secara langsung!

TIGA ATAS SAYA

Anda tidak boleh melihat melepasi Toyota. Walaupun mereka terperangkap dalam insiden, saya menjangkakan mereka akan pulih. Saya rasa ini mungkin tahun Conway. Dan untuk ke-3 anda tidak boleh melihat lebih jauh daripada 1 Pemberontakan. Ia menulis sendiri. Tetapi ini Le Mans. Ia tidak akan mengikut skrip.

Keputusan kelas LMP1:

7 Toyota (Conway/Kobayashi)

8 Toyota (Buemi/Nakajima)

1 Pemberontakan (Senna/Menezes)

Tetapi adakah ini akan menjadi secara keseluruhan podium? Tahun lepas sebenarnya yang tertangguh adalah swasta. The ByKolles agak serpihan. Kedua-dua Pemberontakan telah terperangkap dalam insiden. Dan Toyota boleh kembali dari hampir semua perkara.

Adakah kita akan melihat kereta LMP2 di podium keseluruhan? Saya fikir ya kita akan.

Data Togel Hongkong

Keluaran HKPengeluaran HKData HK

Togel SDY Hari Ini

Result Singapura

Togel Sydney

Data Keluaran SDY