site

Publicis: Pemerolehan teknologi kumpulan iklan Perancis akhirnya membuahkan hasil

Agensi pengiklanan sepatutnya mengalami masa yang menyedihkan. Dari segi struktur, peralihan kepada iklan digital — melalui iklan seperti Google — telah mempengaruhi pertumbuhan barisan teratas. Secara kitaran, agensi harus merasai kedinginan awal daripada kemelesetan yang dijangkakan.

Kemas kini daripada Publicis memberikan jingle yang lebih ceria. Gergasi media Perancis itu berkembang lebih pantas daripada jangkaan, dan lebih menguntungkan daripada sebelumnya.

Pertumbuhan hasil organik pada suku pertama mencapai konsensus 7.1 peratus. Jualan setahun penuh harus menyentuh bahagian atas bimbingannya antara 3 dan 5 peratus pertumbuhan. Margin operasi untuk tahun ini sepatutnya berada di antara 17.5 dan 18 peratus — secara amnya sejajar dengan prestasi puncak tahun lepas. Itu mengatasi remaja pertengahan remaja yang kumpulan itu capai sebelum gangguan digital.

Angka-angka ini menunjukkan bahawa Publicis telah menyusun model perniagaannya — sekurang-kurangnya sehingga iklan yang dijana AI berlepas. Ia tidak lagi dipotong daripada bayaran oleh pelanggan yang berpusu-pusu untuk mengiklan secara langsung di platform digital.

Pertaruhan kumpulan terhadap teknologi telah membantu, tetapi ia mengambil masa. Pada 2014 ia membeli Sapient, yang menyediakan perkhidmatan perundingan IT seperti Accenture, dan lima tahun kemudian Epsilon, sebuah perniagaan data. Ini kini menyumbang satu pertiga daripada hasil, berkembang pada kadar dua digit, dan membolehkan kumpulan itu menolak halangan struktur yang disebutkan di atas.

Itu telah membolehkan Publicis untuk melompati WPP saingan UK dari segi permodalan pasaran. Ia kini bernilai lebih daripada €19 bilion — dua pertiga lebih tinggi daripada rakan setara di UK. Harga saham kumpulan Perancis itu telah mengatasi harga saham WPP dan pesaing AS Omnicom sepanjang tahun lalu.

Publicis berharap pendapatan daripada perniagaan yang dipacu data adalah kurang kitaran. Itu penting kerana agensi iklan hanya melakukan sebaik belanjawan pemasaran pelanggan mereka. Setakat ini, ini terbukti sangat berdaya tahan. Saksikan L’Oréal, yang mencatatkan pertumbuhan jualan suka-suka sebanyak 13 peratus untuk suku pertama tanpa hakisan margin.

Agensi Perancis nampaknya telah menemui model perniagaan yang berfungsi. Barclays menganggarkan bahawa ini sepatutnya membolehkannya mencapai pertumbuhan EPS antara 8 dan 9 peratus — bukan iklan yang buruk untuk saham yang berdagang dengan pendapatan hadapan kurang daripada 12 kali ganda.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

pengeluaran sgp hari ini

angka keluar sidney

sydney totobet

hongkong prize

sgp hari ini yang keluar