site

Rybakina menggagalkan Swiatek untuk mencabar Sabalenka dalam perlawanan akhir Indian Wells

Jakarta (ANTARA) – Elena Rybakina mengatasi pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek, menghalang juara bertahan itu daripada kembali ke final Indian Wells dengan kemenangan besar 6-2 6-2 pada separuh akhir pada Jumaat waktu tempatan atau Sabtu WIB.

Rybakina, penyandang juara Wimbledon yang menewaskan pilihan utama Swiatek pada pusingan keempat Terbuka Australia dalam perjalanan ke final, kini berpeluang untuk kembali menentang Aryna Sabalenka, yang menewaskannya di Melbourne.

Pemain nombor dua dunia, Sabalenka melakar kejayaan dengan kemenangan 6-2, 6-3 ke atas pilihan ketujuh dari Greece Maria Sakkari.

Baca juga: Sabalenka menewaskan Sakkari untuk mara ke final Indian Wells

Rybakina, ranking ke-10 dunia, menewaskan Swiatek dalam perlawanan pembukaan, melakukan servis dengan tepat.

Swiatek, pemenang Terbuka Perancis dan AS tahun lalu, tidak mempunyai jawapan terhadap serangan Rybakina dan melepaskan set pertama.

Itu berulang pada set kedua apabila Rybakina mendahului 5-0.

Swiatek, yang mendedahkan selepas perlawanan bahawa dia berasa “tidak selesa” pada tulang rusuknya, akhirnya berjaya mengekalkan kedudukan 5-1, dan bangkit untuk mematahkan Rybakina.

Bagaimanapun, kesilapan Swiatek ketika mengejar bola memberikan Rybakina mata perlawanan dan dia menukar dengan yakin.

Baca juga: Sinner menghentikan perjuangan Fritz untuk mempertahankan gelaran Indian Wells

“Saya tidak sangka saya akan bermain dengan begitu baik hari ini,” kata Rybakina, seperti yang disiarkan oleh AFP pada hari Sabtu.

“Saya harap saya akan bermain seperti ini pada hari Ahad,” kata Rybakina, selepas menggagalkan usaha Swiatek untuk menjadi wanita pertama sejak Martina Navratilova pada 1990-91 untuk memenangi kejuaraan berturut-turut dalam kejohanan yang diadakan di padang pasir California.

Swiatek, masih berharap untuk mempertahankan kejuaraannya di Terbuka Miami yang bermula minggu depan, kecewa kerana tidak dapat melaksanakan idea jurulatihnya untuk menghentikan Rybakina.

“Kami sedang memikirkan tentang Terbuka Australia, kami mahu belajar daripada perlawanan itu,” kata Swiatek.

“Saya mahu menggunakan petuanya dan memperbaiki permainan saya. Tetapi saya tidak dapat melakukannya hari ini,” tambahnya.

Baca juga: Aldila akan terus ke Miami selepas singgah di Indian Well

Wartawan: Arindra Meodia
Editor: Bayu Kuncahyo
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Togel Singapura Hari Ini

SGP Hari Ini

Data Result SDY

Result SDY Hari Ini