site

Sabalenka menewaskan Sakkari untuk mara ke final di Indian Wells

Jakarta (ANTARA) – Juara Terbuka Australia Aryna Sabalenka menewaskan Maria Sakkari 6-2, 6-3 pada separuh akhir Indian Wells pada Jumaat waktu tempatan atau Sabtu WIB untuk mara ke peringkat akhir kejohanan WTA dan ATP Masters 1000.

Pemain nombor dua dunia Sabalenka mencatat kemenangan kelimanya dalam lapan pertemuan menentang pilihan ketujuh dari Greece.

Bermain dengan penuh yakin, Sabalenka membuka tirai dengan servis pantas yang melepaskan dua ace dan mematahkan Sakkari untuk mendahului 3-1.

Sakkari segera membalas apabila Sabalenka melakukan kesalahan dua kali pada titik rehat. Bagaimanapun, pemain Belarus itu memenangi lima perlawanan seterusnya untuk merebut set itu dan mendahului 2-0 pada perlawanan kedua.

Baca juga: Sabalenka dan Tiafoe mara ke separuh akhir Indian Wells
Baca juga: Sinner menghentikan perjuangan Fritz untuk mempertahankan gelaran Indian Wells

Sakkari kemudian bertahan untuk menyamakan kedudukan, tetapi Sabalenka memantapkan diri untuk memenangi tiga gim langsung — menangkis break point untuk menjadikannya 3-2.

“Pada masa lalu saya kalah dalam banyak perlawanan seperti itu, seperti beberapa kesilapan yang tidak begitu bijak,” kata Sabalenka.

“Saya ingatkan diri saya tidak mengapa untuk melakukan kesilapan ini, saya bukan robot. Saya boleh terlepas pukulan ini dan mungkin itulah sebabnya saya boleh terus berjuang dan terus mencuba.”

Sakkari tidak dapat menukar sebarang mata, dan Sabalenka menamatkan dengan 21 pemenang kepada sembilan pemenang yang Sakkari gagal untuk kembali dalam perlawanan akhir Indian Wells.

Perlawanan itu ditangguhkan selama lebih setengah jam kerana kegagalan sistem audio di Gelanggang Stadium, yang menjejaskan mikrofon pengadil dan sistem Hawk-Eye yang digunakan untuk keseluruhan kejohanan.

“Seketika saya fikir ‘Op, ada masalah hari ini,’ kata Sabalenka.

“Tetapi kemudian saya mengingatkan diri saya bahawa tidak mengapa. Perkara seperti itu boleh berlaku. Saya hanya perlu bertenang dan berehat dan menunggu sehingga mereka membetulkan sistem.”

Baca juga: Aldila / Kato mara ke separuh akhir WTA 1000 Indian Wells

Wartawan: Arindra Meodia
Editor: Bayu Kuncahyo
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Hongkong Prize

Result HK

Togel HK

Nomor SGP

Pengeluaran SDY Hari Ini