site

Saham Wall Street mencatatkan keuntungan berturut-turut yang dirangsang oleh teknologi

Saham AS meningkat pada hari Khamis, menerajui Eropah, apabila pelabur menilai laluan masa depan dasar monetari berikutan kegawatan berminggu-minggu bagi bank-bank di kedua-dua belah Atlantik.

Penanda aras Wall Street S&P 500 ditutup 0.6 peratus lebih tinggi, dengan semua industri maju kecuali kewangan. JPMorgan dan Morgan Stanley masing-masing kehilangan 0.3 peratus dan 0.1 peratus, manakala Wells Fargo susut lebih daripada 1 peratus. Nasdaq Composite naik 0.7 peratus.

S&P dan Nasdaq telah meningkat lebih tinggi sepanjang bulan lalu, dengan keuntungan bagi saham teknologi membantu mengimbangi tekanan teruk dalam sektor kewangan.

Stoxx 600 serantau Eropah menambah 1.1 peratus pada Khamis, mencapai paras tertinggi dalam dua minggu.

Pergerakan dalam ekuiti berlaku menjelang bacaan inflasi yang diawasi rapi pada hari Jumaat — indeks perbelanjaan penggunaan peribadi — yang mana peniaga akan meneliti untuk mendapatkan petunjuk tentang jalan di hadapan untuk kenaikan kadar faedah. Ukuran pilihan Rizab Persekutuan bagi pertumbuhan harga AS dijangka perlahan kepada 5.1 peratus pada Februari berdasarkan tajuk utama, tahun demi tahun, daripada 5.4 peratus pada Januari.

Menjelang bacaan itu, pegawai tertinggi Fed Susan Collins berkata bahawa beliau menjangkakan satu lagi kenaikan kadar faedah suku mata, menyatakan pada persidangan pada Khamis bahawa terdapat “lebih banyak kerja yang perlu dilakukan” untuk kembali kepada sasaran inflasi 2 peratus bank pusat itu.

Kadar faedah dalam ekonomi terbesar dunia itu berada dalam julat 4.75-5 peratus — naik daripada hampir sifar lebih setahun lalu — berikutan kempen paling agresif Fed mengetatkan dasar monetari dalam beberapa dekad.

Presiden Joe Biden juga menggesa pengawal selia perbankan pada hari Khamis untuk memperkukuh penyeliaan dan pengawalseliaan bank serantau yang besar, ketika Rumah Putih mengumumkan pembaharuan ia akan kembali berikutan kegagalan Silicon Valley Bank.

Bon kerajaan turun naik, dengan hasil pada nota Perbendaharaan dua tahun yang sensitif dasar meningkat 0.03 mata peratusan pada 4.1 peratus. Hasil pada Perbendaharaan 10 tahun susut 0.02 peratus kepada 3.55 peratus apabila harganya meningkat lebih tinggi.

Pada awal hari itu, data baharu menunjukkan bahawa inflasi Jerman telah jatuh kurang daripada jangkaan kepada 7.8 peratus pada tahun ini hingga Mac, daripada 9.3 peratus pada Februari, apabila kenaikan mendadak dalam kos tenaga tahun lalu menurun daripada indeks. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan bacaan 7.5 peratus.

Sementara itu, inflasi Sepanyol perlahan kepada kadar tahunan 3.1 peratus, lebih rendah daripada unjuran 4 peratus oleh ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters.

“Adakah proses disinflasi bermula? Kami tidak fikir begitu,” kata Carsten Brzeski, ketua makro global di ING. “Masih terdapat sedikit jika ada tanda-tanda proses disinflasi di luar tenaga dan harga komoditi.”

Angka inflasi bercampur-campur menimbulkan dilema bagi penentu kadar di Bank Pusat Eropah, yang awal bulan ini menaikkan kadar deposit penanda arasnya daripada 2.5 peratus kepada 3 peratus. Pasaran secara amnya menjangkakan kenaikan suku peratusan lagi apabila ECB bertemu seterusnya.

Terdapat kurang konsensus tentang cara Fed akan meneruskan, bagaimanapun, dengan sesetengah peniaga menjangkakan kadar dana persekutuan kekal tidak berubah pada awal Mei berikutan kegagalan tiga pemberi pinjaman bersaiz sederhana domestik bulan ini.

Semalaman, ekuiti Asia berakhir bercampur-campur. Indeks Hang Seng Hong Kong menambah 0.5 peratus, CSI 300 China naik 0.8 peratus dan Topix Jepun kehilangan 0.6 peratus.

results sgp hari ini

pengeluaran hari ini sdy

totobet net sydney

indotogel hk

totobet.com sgp