site

Savvy Games membeli Scopely dengan harga $4.9bn

Savvy Games Group milik dana kekayaan Saudi memperoleh pemaju permainan yang berpangkalan di AS Scopely untuk $4.9bn dalam pelaburan permainan terbaharu kerajaan itu.

Pengambilalihan yang diumumkan pada hari Rabu masih tertakluk kepada kelulusan kawal selia. Savvy, yang dimiliki oleh Dana Pelaburan Awam yang berdaulat dan dipengerusikan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman, mempunyai peti perang lebih daripada $30bn.

Negara ini cuba mengurangkan pergantungan kepada hasil minyak, melabur dalam segala-galanya daripada pengeluaran kenderaan elektrik kepada pelancongan dan permainan. Ia telah menetapkan sasaran untuk menjadi salah satu hab permainan utama dunia, dengan industri itu dijangka menyumbang 1 peratus kepada keluaran dalam negara kasarnya menjelang 2030.

Pengambilalihan Scopely adalah pelaburan utama ketiga Savvy tahun ini, selepas ia memperoleh Vindex dan kepentingan dalam VSPO.

Ketua eksekutif Savvy Brian Ward berkata: “Sebagai sebuah syarikat operasi autonomi di bawah payung Savvy, Scopely akan mendapat manfaat daripada sokongan kewangan pesakit jangka panjang Savvy untuk melaksanakan strateginya untuk mengembangkan dan memperdalam francais sedia ada.”

Strategi permainan Arab Saudi sedang dibankroll dan diterajui oleh Dana Pelaburan Awam $600bn, yang telah menyalurkan lebihan petrodollar ke dalam projek giga. Ia juga telah melabur banyak dalam ekuiti permainan, termasuk 5 peratus kepentingan dalam Nintendo dan kira-kira $3 bilion dalam syarikat permainan AS, termasuk Activision Blizzard.

Pelaburan tersebut menimbulkan spekulasi bahawa mereka dipengaruhi oleh keutamaan Putera Mohammed, pemerintah harian dan pengerusi PIF negara itu. Tetapi pegawai berkata mereka adalah pelaburan yang kukuh dan menguntungkan untuk dana itu.

Dalam temu bual pada bulan Februari, ketua Persekutuan Esports Saudi, Putera Faisal bin Bandar, berkata majoriti rakyat Saudi dikenal pasti sebagai pemain.

“Tujuh puluh peratus daripada negara ini berumur di bawah 35 tahun. . . dan 68 peratus negara menganggap diri mereka pemain permainan,” katanya. “Matlamat utama dalam semua yang kami lakukan ialah bagaimana kami menjadi bahagian tambahan dalam industri global.”

Andrew Uerkwitz, penganalisis di Jefferies, mencadangkan bahawa PIF cuba “meniru” strategi Tencent, gergasi permainan di China yang telah memperoleh pemilikan majoriti dalam beberapa studio swasta dan juga membeli kepentingan kecil di seluruh sektor, termasuk dalam Take Two Interactive, Ubisoft dan Activision.

PIF juga, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, telah membeli kepentingan dalam Ubisoft, EA, Take Two, Nintendo dan Activision. Scopely, kata Uerkwitz, menandakan percubaan pemerolehan habis-habisan PIF yang pertama dalam dunia permainan.

“Ini adalah langkah besar pertama mereka ke dalam permainan mudah alih, sebagai sebahagian daripada strategi mereka yang lebih luas yang dibentangkan setahun lalu,” katanya.

“Perjudian di Timur Tengah benar-benar besar,” tambahnya. “Mereka mahu memiliki potensi peningkatan daripada itu – mereka mahu memiliki pangkalan pemain yang besar di Timur Tengah dan mereka mahu membawa pekerjaan dan kesedaran.”

Jumlah M&A dalam sektor permainan global telah meningkat sejak permulaan Covid-19 apabila bilangan pemain meningkat. Dasar baharu seperti dorongan privasi Apple juga telah meningkatkan nilai skala untuk tujuan pengiklanan. Dealogic, penyedia data, menunjukkan purata $62 bilion tawaran M&A dalam tiga tahun lalu, hampir empat kali ganda purata $16 bilion dalam tempoh tiga tahun dari 2017 hingga 2019.

Pendapatan esport global berjumlah $1.3 bilion tahun lepas, meningkat daripada $996 juta pada 2020, menurut angka yang disusun oleh Statista. Mereka diunjurkan meningkat kepada $1.86bn pada 2025.

Pelaporan tambahan oleh Patrick McGee di San Francisco

tesult sgp

sidney hari ini

totobet sydney hari ini

toto bet hk

tabel sh