site

Setiausaha pertahanan AS Lloyd Austin bercakap dengan rakan sejawatannya dari Rusia mengenai insiden dron

Setiausaha pertahanan AS, Lloyd Austin membincangkan mengenai jatuhnya dron pengawasan AS di atas Laut Hitam dengan rakan sejawatannya dari Rusia, Sergei Shoigu pada hari Rabu dalam perbualan yang jarang berlaku di tengah-tengah ketegangan yang memuncak berhubung insiden itu.

Panggilan telefon itu, yang menandakan kali ketiga kedua-dua pegawai itu bercakap sejak perang bermula, dibuat sehari selepas pegawai AS berkata sebuah jet pejuang Rusia telah melanggar dron MQ-9 Reaper dan memaksanya jatuh ke atas Laut Hitam.

“Adalah penting kuasa besar menjadi model ketelusan dan komunikasi,” kata Austin, sambil menambah bahawa AS mengambil “sebarang potensi peningkatan dengan sangat serius, dan itulah sebabnya saya percaya adalah penting untuk memastikan saluran komunikasi terbuka”.

Austin berkata Washington akan terus melakukan penerbangan pengawasan di kawasan itu. “Amerika Syarikat akan terbang dan beroperasi di mana-mana undang-undang antarabangsa membenarkan,” katanya.

Komen Austin datang ketika Moscow dan Washington terus membentangkan naratif pertarungan berhubung perlanggaran itu, yang menandakan hubungan langsung pertama yang diketahui antara tentera kedua-dua negara sejak tentera Vladimir Putin menyerang Ukraine tahun lepas.

Kementerian pertahanan Rusia berkata dron itu melintasi ruang udara di atas Laut Hitam di mana Moscow menuntut bidang kuasa, mendorong tentera udaranya menghantar dua jet dari pangkalan berdekatan untuk mengenal pastinya.

Moscow menafikan dakwaan AS bahawa salah satu jet pejuangnya melakukan hubungan terus dengan dron itu, sebaliknya berkata dron itu hilang kawalan “akibat gerakan tajam” dan terhempas ke dalam laut tanpa penglibatan Rusia.

Milley berkata AS masih menilai sama ada hubungan antara jet Rusia dan dron itu disengajakan, tetapi ia menganggap pertemuan itu sengaja agresif.

Dua jet pejuang Rusia terbang sangat dekat dengan dron itu dan membuang bahan api ke atasnya sebelum satu membuat hubungan terus dengan pesawat itu, memaksanya terhempas ke dalam laut, kata pegawai AS.

Ditanya sama ada episod itu mewakili tindakan perang, Milley berkata: “Setakat tindakan perang, saya tidak akan pergi ke sana. Insiden berlaku,” sambil menambah AS tidak mencari konflik bersenjata dengan Rusia.

Pada hari Rabu, setiausaha majlis keselamatan Rusia Nikolai Patrushev berkata Moscow akan cuba mendapatkan semula mayat dron itu di Laut Hitam, sambil menambah secara logistik mungkin untuk berbuat demikian.

Bagaimanapun, pegawai AS berkata dron itu telah tenggelam antara 4,000 dan 5,000 kaki di bawah air dan mereka masih menilai sama ada ia boleh diambil semula. Mereka menambah bahawa mereka juga telah mengambil langkah untuk memastikan Rusia tidak dapat mendapatkan sebarang risikan berharga daripadanya.

Patrushev berkata bahawa pada pandangan Rusia, episod dron menunjukkan AS terlibat secara langsung dalam perang di Ukraine.

Terdahulu pada hari Rabu, setiausaha akhbar Kremlin Dmitry Peskov berkata Putin telah diberi taklimat mengenai dron itu.

Austin dan Jeneral Mark Milley, pengerusi Ketua Turus Bersama, berkata AS mempunyai video kejadian itu dan pegawai Pentagon sedang menilai sama ada mereka boleh mengeluarkan rakaman itu.

“Kami tetap yakin dengan fakta yang kami sampaikan setakat ini,” kata Austin.

Milley berkata dia juga merancang untuk bercakap dengan rakan sejawatannya dari Rusia, Valery Gerasimov melalui telefon mengenai episod itu, yang menurutnya berlaku di tengah-tengah corak tingkah laku Rusia yang “lebih agresif” yang lebih luas.

Pentadbiran Biden pada hari Selasa memanggil duta Rusia ke AS ke jabatan negara untuk mengecam perlanggaran itu.

result singapor

pengeluaran sidney hari ini

info togel sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

singapura totobet net