site

Software AG/Silver Lake: Pembelian Jerman boleh menghasilkan pulangan lemak

Pelabur ekuiti swasta lebih suka sasaran yang ditinggalkan oleh pelabur pasaran awam. Perihalan itu terpakai kepada Software AG Jerman, yang kini menjadi tumpuan pelabur teknologi AS, Silver Lake. Harga sahamnya telah bergelumang pada paras terendah lima tahun.

Tidak lagi. Saham dalam pembangun perisian perusahaan meningkat separuh pada pembukaan Isnin. Itu sepadan dengan tawaran Silver Lake yang menilai Software AG pada €2.2bn. Jelas sekali, pemegang saham pengasas yang letih – Yayasan Software AG – telah berputus asa. Ia telah menawarkan 25 peratus daripada hampir satu pertiga pegangannya dalam saham. Ini meningkatkan peluang kejayaan Silver Lake.

Software AG menawarkan alat perusahaan untuk perniagaan. Peralihan daripada menjual lesen kepada memasarkan perkhidmatan langganan bermakna kurang wang pendahuluan. Itu telah menyakitkan. Pendapatan dan margin telah merosot sejak lima tahun yang lalu.

Tawaran €30 sesaham Silver Lake adalah premium yang besar berbanding purata tiga bulan sebanyak €20. Saham Software AG didagangkan di atas paras itu seawal setahun yang lalu. Silver Lake telah mendapat pengaruh di syarikat itu melalui pelaburan bon boleh tukar €344 juta. Pengerusi Software AG Christian Lucas, yang dilantik awal tahun ini, juga merupakan pengarah Silver Lake. Dia dikecualikan daripada keputusan lembaga untuk menerima pengambilalihan.

Dengan mengandaikan hutang tambahan €1.2bn disuntik, leverage pasca perjanjian Perisian meningkat kepada kira-kira 8 kali ganda ebitda, jauh melebihi 1.4 kali ganda semasa. Kemudian, terima bahawa anggaran konsensus untuk pertumbuhan hasil 20 peratus hingga 2028 adalah benar.

Jika Silver Lake boleh mengurangkan kos dan meningkatkan keuntungan kepada tahap 2019 sebanyak 28 peratus bersedia untuk keluar 2028, itu akan mengatasi jangkaan semasa penganalisis. Jika pemilik baharu boleh menjual pada 15 kali ganda ebitda — gandaan yang sedang ditawarkannya — perjanjian itu akan memberi mereka pulangan tiga kali ganda atas ekuiti yang dilaburkan dalam tempoh lima tahun.

Pemegang saham minoriti pesakit, melihat kelemahan saham teknologi, mungkin mengharapkan untuk dibayar lebih. Tetapi kebanyakan penunjuk menunjukkan kesepakatan yang akan dilalui pada tahap ini.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

esgpe

pengeluaran sidney kemarin

totobet sdy hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

pengeluaran sgp hari ini tercepat