site

Stripe meningkatkan lebih daripada $6.5bn pada penilaian $50bn pada musim gugur dari puncak 2021

Stripe telah mengumpulkan lebih daripada $6.5 bilion pada kira-kira separuh daripada penilaian yang dibawanya dua tahun lalu, menutup salah satu jualan saham swasta terbesar dalam sejarah AS dan menunjukkan bahawa syarikat permulaan teknologi mungkin perlu menerima diskaun besar jika mereka mahukan dana baharu.

Wang tunai baharu kepada syarikat pemprosesan pembayaran itu disediakan oleh pelabur sedia ada dalam syarikat itu termasuk Dana Pengasas Peter Thiel, Josh Kushner’s Thrive Capital, dan Andreessen Horowitz, dan penyokong baharu termasuk dua pelabur Singapura, dana negara Temasek dan dana kekayaan negara GIC.

Dalam persekitaran pembiayaan yang sukar, ia menyediakan kumpulan yang berpangkalan di San Francisco dan Dublin dengan modal baharu yang mencukupi untuk memenuhi berbilion dolar liabiliti cukai yang dikaitkan dengan unit saham pekerja, tetapi juga meninggalkannya dengan penilaian baharu sebanyak $50 bilion — jauh di bawah kemuncaknya sebanyak $95bn pada 2021.

Stripe ialah syarikat permulaan yang paling dibanggakan di Silicon Valley kerana ia menguasai pasaran persendirian yang ceria kepada pelaburan daripada dana teroka terkemuka. Setelah melonjak dalam masa ledakan, ia kini dianggap sebagai penggerak industri, dengan tahap penurunan penilaiannya mungkin akan menetapkan penanda untuk permulaan lain.

“Strategi Stripe sememangnya diindeks kepada arah aliran sekular yang hanya akan bertambah selama beberapa dekad akan datang: pertumbuhan ekonomi internet dan trajektori syarikat paling inovatif dan berpandangan ke hadapan di dunia,” kata Kushner, pengasas dan ketua eksekutif Thrive Capital.

Tetapi ramai pelanggan Stripe yang paling menonjol — termasuk syarikat kenderaan elektronik Rivian; beli sekarang, bayar kemudian syarikat Affirm; dan syarikat perisian GitLab — telah menderita semasa kemelesetan teknologi.

Syarikat swasta telah mengekalkan penilaian yang agak tinggi walaupun saham teknologi awam telah dibelasah sepanjang tahun lalu. Tetapi penilaian Stripe yang hampir separuh separuh menjadikannya lebih rapat dengan pesaing awam.

Saham dalam pesaing awam terdekat Stripe, syarikat pembayaran Belanda Adyen, turun 55 peratus daripada kemuncaknya pada 2021, manakala PayPal berdagang kurang daripada satu perempat daripada paras 2021nya.

Stripe melemparkan jaring secara meluas dalam memburu wang tunai sepanjang tujuh minggu yang lalu. Serta pelabur sedia ada, ia mengemukakan perjanjian itu kepada pelanggan kaya Goldman Sachs, yang bertindak sebagai ejen penempatan pada urus niaga itu.

Syarikat itu juga menurunkan sasaran penilaiannya kerana ia berlumba-lumba untuk mendapatkan perjanjian itu. Stripe mempunyai penilaian dalaman kira-kira $60 bilion awal tahun ini. Menurut pembentangan yang dikongsi dengan bakal pelabur ia sedang berusaha untuk mengumpul wang tunai pada penilaian ilustrasi $55bn bulan lepas.

Di samping pengumpulan dana, Stripe akan mencetuskan peletakhakan unit saham bernilai berbilion-bilion, yang sebaliknya akan mula tamat tempoh pada awal 2024. Ini akan membolehkan pekerja menjual saham untuk membatalkan liabiliti cukai yang berkaitan dengan peletakan hak. Pekerja juga akan dapat menjual kembali saham kepada syarikat sebagai sebahagian daripada tawaran tender yang berasingan.

Perjanjian itu datang dengan latar belakang persekitaran pendanaan yang sangat tertekan dan keruntuhan Bank Silicon Valley minggu lalu, yang berkhidmat sebagai rakan kongsi perbankan untuk banyak syarikat permulaan dan penyokong teroka mereka. Stripe mengatakan ia tidak mempunyai pendedahan kepada SVB.

Dalam tawarannya kepada pelabur, Stripe berkata ia akan menjadi penerima manfaat daripada ledakan yang dijangkakan dalam syarikat kecerdasan buatan yang muncul dari Silicon Valley. Pada hari Rabu, ia mengumumkan ia bekerjasama dengan OpenAI, pencipta chatbot ChatGPT, untuk mengintegrasikan AI ke dalam pemprosesan pembayarannya.

Sesetengah pelabur, bagaimanapun, melepaskan peluang untuk melabur walaupun pada penilaian $50bn. Tiga pelabur yang dihantar pembentangan Stripe berkata mereka terhalang oleh penggunaan metrik yang diselaraskan dan apa yang mereka katakan adalah unjuran pertumbuhan yang terlalu optimistik.

keputusan singapura hari ini

keluaran sdy hari ini

sdy togel

keluaran hongkong malam

keluaran sgp