site

Taklimat tentera: mengapa Ukraine mahu meneutralkan pangkalan Rusia di Crimea

Serangan dron Ukraine baru-baru ini ke atas Crimea yang diduduki Rusia menyerlahkan kepentingan meneutralkan kuasa tembakan Moscow di semenanjung ketika Kyiv menyediakan serangan balas musim bunga yang dinanti-nantikan.

Rusia telah menggunakan pelbagai kemudahan ketenteraannya di wilayah itu – termasuk pelabuhan Sevastopol, rumah kepada armada Laut Hitamnya, dan pangkalan udara Saki – untuk melancarkan serangan peluru berpandu di seluruh Ukraine dan untuk menyokong pasukan daratnya di selatan dan timur negara itu.

Pegawai Rusia berkata, serangan dron udara dan tentera laut minggu lalu menyasarkan pelabuhan Sevastopol dan hab kereta api utara Dzhankoi, tetapi menafikan sebarang kerosakan pada aset tentera Rusia.

Pegawai Ukraine mendakwa penghantaran kereta api peluru berpandu jelajah Kalibr Rusia telah dipukul di Dzhankoi – kira-kira 130km dari kedudukan Ukraine yang terdekat – walaupun mereka terus mengelak daripada mengambil kredit langsung untuk serangan di wilayah Rusia serta Crimea.

“Ini adalah sebahagian daripada proses yang akan berlaku sebelum demilitarisasi dan de-pendudukan kedua-dua semenanjung Crimea dan semua wilayah yang diduduki di Ukraine,” kata Andriy Yusov, seorang pegawai perisikan tentera Ukraine, kepada Financial Times. Moscow mengilhakkan Crimea pada 2014, satu langkah yang dikecam di peringkat antarabangsa.

Serangan dron itu adalah kurang dramatik berbanding letupan yang pada Oktober lalu melumpuhkan jambatan Selat Kerch yang menghubungkan Crimea dengan Semenanjung Taman Rusia. Tetapi Kyiv terus mengutamakan serangan yang merosakkan atau memusnahkan aset tentera Rusia di Crimea.

“Ia mesti dinetralkan, ia mesti dikurangkan, ia mesti diserang,” kata Andriy Zagorodnyuk, bekas menteri pertahanan Ukraine dan ketua Pusat Strategi Pertahanan, yang menasihati kerajaan mengenai hal keselamatan.

AS telah menolak untuk memberikan senjata Kyiv jarak yang mencukupi untuk membolehkan tenteranya menyerang seluruh Crimea. Washington dan sekutu barat lain tetap bimbang bahawa Presiden Vladimir Putin akhirnya boleh menggunakan senjata nuklear untuk menghalang Ukraine daripada membebaskan semenanjung itu.

Putin pada hari Sabtu mengambil jalan keluar sekali lagi kepada apa yang dilihat oleh ibu negara barat sebagai usaha menakut-nakutkan apabila dia mengumumkan bahawa senjata nuklear taktikal Rusia akan ditempatkan di Belarus tahun ini.

Tetapi Kyiv telah mencatatkan perubahan nada di Washington dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan pegawai AS nampaknya menerima keharusan strategik bagi Ukraine untuk menentang penggunaan Crimea oleh Rusia sebagai landasan pelancaran tentera.

“Terdapat pemasangan ketenteraan besar-besaran di Crimea yang Rusia telah bertukar menjadi logistik penting dan depoh pejabat belakang dalam perang ini,” kata Victoria Nuland, setiausaha bawah negara AS, kepada acara Carnegie Endowment bulan lalu. “Itu adalah sasaran yang sah. Ukraine sedang memukul mereka dan kami menyokongnya.”

Ditanya sama ada matlamat Ukraine dan AS konsisten berhubung Crimea, Nuland menjawab: “Dalam fasa seterusnya ini dari segi apa yang Ukraine mahu lakukan di medan perang dan apa yang kami membolehkan mereka lakukan, ya.”

Armada Laut Hitam Rusia kapal utama Moskva selepas terkena dua peluru berpandu Ukraine pada 2022 © Pictorial Press/Alamy

Pada April tahun lalu, Ukraine menggunakan roket permukaan-ke-laut Neptun yang dibangunkan dalam negara untuk menenggelamkan Moskva, kapal induk armada Laut Hitam Rusia, menimbulkan harapan bahawa Kyiv akan dapat membendung ancaman ketenteraan dari Crimea.

Tetapi setahun kemudian, walaupun serangan dron telah merosakkan beberapa pangkalan udara dan pesawat di semenanjung, Rusia masih mempunyai banyak kapal perang dan pesawat yang telah digunakan untuk menyiram Ukraine dengan serangan peluru berpandu.

Phillip Karber, seorang pakar strategi ketenteraan AS, berkata Crimea digunakan oleh Rusia sebagai “pisau ketenteraan yang ditujukan ke tengah-tengah Ukraine”.

Semenanjung ini menempatkan enam lapangan terbang Rusia, 20 dok dengan kapal dan kapal selam, 12 radar dan pelancar pertahanan udara jarak jauh, berek, pusat arahan dan kawalan serta jambatan Selat Kerch, yang dibina Putin selepas pengilhakan dan dibuka pada 2018. Semua aset ini menjadikan Crimea sebagai “persekitaran yang kaya dengan sasaran” dengan “impak strategik”, kata Karber.

Kempen “guruh gemuruh” serangan dron dan peluru berpandu besar-besaran selama beberapa hari sudah cukup untuk menjadikan Crimea “tidak bernilai sebagai kedudukan tentera”, tambahnya.

Kyiv telah meningkatkan usaha untuk membangunkan dronnya sendiri dan memperoleh drone tambahan yang mampu melakukan serangan jarak jauh. Tetapi tidak jelas sama ada ia telah mengumpulkan cukup untuk kempen besar untuk memusnahkan Crimea sambil turut menyokong serangan balas di tempat lain.

Keupayaan serangan yang mengubah permainan telah dipaparkan selama berbulan-bulan dalam senarai keinginan Ukraine bagi senjata yang dibekalkan oleh barat.

Ia termasuk peluru berpandu ATACMS jarak 300km, yang boleh dilepaskan daripada sistem roket pelbagai pelancaran Himars yang telah diperolehi oleh Ukraine. Sistem itu setakat ini telah dipasang dengan kuasa tembakan jarak 70km yang telah terbukti penting untuk kejayaan dua serangan balasnya pada musim luruh lalu.

Ukraine telah meminta AS menghantar ATACMSnya — Peluru Berpandu Taktikal Tentera © US Army/Pictorial Press/Alamy

“Pastinya kami boleh membuat improvisasi tetapi hanya pada tahap tertentu tanpa ATACMS,” kata Mykola Bielieskov, seorang penganalisis di Institut Kajian Strategik Kebangsaan Ukraine tetapi bercakap dalam kapasiti peribadi. Bielieskov berkata ia bukan hanya rangkaian ATACMS tetapi juga kuasa hulu peledaknya yang penting.

Kempen Ukraine untuk meneutralkan Crimea akan menjadi lebih mudah dengan jet pejuang F-16 yang dibekalkan barat dengan keupayaan peluru berpandu jarak jauh, walaupun pilihan ini memerlukan latihan juruterbang selama beberapa bulan.

“Berbanding dengan keupayaan mahal lain 100+ ATACMS akan sangat menjimatkan kos dan masih boleh dihantar tepat pada masanya bertepatan dengan serangan balas Ukraine,” kata Karber.

Pakar juga memberi amaran tentang risiko yang ditimbulkan kepada negara lain di rantau Laut Hitam.

“Ia sebenarnya adalah kubu tentera betul-betul di tengah Laut Hitam,” kata Serhii Kuzan, pengerusi badan pemikir Pusat Keselamatan dan Kerjasama Ukraine di Kyiv. “Ini adalah ancaman kepada semua negara di rantau Laut Hitam. Dan, sudah tentu, terutamanya untuk Ukraine.”

Penasihat kerajaan Zagorodnyuk berkata walaupun masih tidak jelas sama ada serangan balas Ukraine seterusnya akan menyasarkan tentera Rusia yang menduduki wilayah di timur atau selatan, “jika ia akan pergi ke selatan, maka sudah tentu Crimea adalah kunci”.

Peluru berpandu jarak jauh adalah penting, katanya, tetapi itu pun tidak mencukupi untuk menjadikan semenanjung selamat.

“Persoalan peneutralan sepenuhnya, supaya Crimea tidak lagi menjadi sumber ancaman, hanya mungkin selepas pembebasan Crimea,” tambah Zagorodnyuk.

result singapur

pengeluar sidney hari ini

totobet sydney hari ini

data pengeluaran hk malam ini

pengeluwaran sgp