site

Teknologi bantuan untuk meletakkan anda dalam kawalan sepenuhnya

Idea yang bernas kadangkala boleh mendatangkan akibat yang tidak dijangka dan hampir ajaib. Tiada seorang pun pengasas syarikat Switzerland Scewo tahu apa yang akhirnya akan berlaku apabila, sebagai pelajar kejuruteraan, mereka bekerjasama dalam reka bentuk robot yang boleh memanjat tangga. Jika profesor mereka tidak mencadangkan meletakkan tempat duduk pada robot supaya seseorang boleh memandunya, BRO mungkin tidak pernah wujud. Tetapi hasilnya, enam tahun selepas prototaip pertama kali didedahkan dalam video penggoda dalam talian, adalah kerusi roda luar jalan di semua rupa bumi – produk yang benar-benar boleh digambarkan sebagai mengubah hidup.

Ia memandu pada dua roda, dan mengimbangi diri – sedikit seperti Segway – jadi anda sentiasa tegak semasa duduk di atasnya. Ia mendaki seberapa banyak tangga yang anda suka pada kadar 30 seminit – sekali lagi, memastikan anda tegak – dengan kamera pandangan belakang supaya anda dapat melihat apa yang berlaku di belakang anda. Apabila anda tidak bergerak, tempat duduk boleh dinaikkan sehingga 89sm, menjadikan anda separas mata dengan orang ramai berdiri di sekeliling anda. Dan semuanya boleh dikawal sama ada melalui konsol stereng atau aplikasi telefon pintar.

Scewo BRO, daripada SFr36,000 (kira-kira £32,100)

Restoran dan kedai dengan tiga atau empat anak tangga menuju ke pintu tiba-tiba menjadi boleh dilayari. Lif yang rosak tidak semestinya berakhirnya perjalanan. Objek boleh diambil dari rak tanpa bantuan. Ini memberikan rangsangan besar kepada kebebasan orang yang mempunyai mobiliti terhad, tetapi terdapat kesan psikologi yang penting juga. Pengguna telah melaporkan bagaimana keyakinan mereka telah ditingkatkan hanya dengan tidak diperkatakan dalam situasi sosial, kerana BRO kini memberi mereka ketinggian tambahan itu.

Lebih daripada 100 BRO telah dihantar setakat ini, dan kerusi tersebut sudah pun mempelajari fungsi baharu dari jauh. Konsep kemas kini melalui udara membuktikan cabaran bagi sesetengah pengawal selia negara untuk mendapatkan perhatian mereka, tetapi Scewo sedang berusaha keras untuk mengatasi laluan itu untuk diikuti oleh inovator lain. Scewo BRO, daripada SFr36,000 (kira-kira £32,100)


Seperti yang awak suka
Tetapan tetikus dan papan kekunci tidak berfungsi untuk semua orang, dan Microsoft telah mengiktiraf perkara ini dengan aksesori boleh dikonfigurasikan yang direka bentuk dengan kerjasama komuniti orang kurang upaya.

Butang Suai Microsoft, £39
Butang Adaptif Microsoft, £39 © Swanson Studio Inc

Tetikus Adaptif kelihatan seperti tetikus mini standard, tetapi ekor bercetak 3D boleh dipasang untuk mencipta bentuk yang disesuaikan. Butang Penyesuaian – yang bersambung melalui Hab Penyesuaian – datang sebagai pad D sembilan butang, kayu bedik atau tetapan dua butang secara lalai, tetapi boleh menjadi sebarang bilangan alternatif cetakan 3D bergantung pada keperluan anda. Sebarang pergerakan atau tekan butang boleh dipautkan kepada sebarang tindakan melalui apl Aksesori Microsoft. Jarang sekali untuk melihat pemikiran platform terbuka sedemikian daripada gergasi teknologi, dan, tidak perlu dikatakan, sangat dialu-alukan. Microsoft Tetikus Suai, £44, Hab Suai, £58 dan Butang Suai, £39 setiap satu


Lihat apa yang dikatakan
Disebut “X-ray”, apl telefon pintar ini menyari kata perbualan langsung, tetapi yang penting ia juga boleh beroperasi dengan sepasang cermin mata pintar, khususnya Nreal AR (yang kami paparkan pada September lalu). Semasa anda dibicarakan, perkataan itu muncul dalam bidang penglihatan anda, dan jika anda mahu anda boleh “menyematkan” teks itu ke satu titik dalam ruang 3D yang anda pilih – contohnya, di bawah orang yang bercakap.

XRAI Glass, daripada percuma kepada £49.99 sebulan

Implikasi bagi mereka yang mengalami sebarang tahap kehilangan pendengaran adalah luar biasa, dan pembaca bibir Jacqui Press – yang sangat pekak – memberitahu saya betapa emosinya apabila menggunakan XRAI Glass buat kali pertama: “Saya tidak percaya bahawa anak perempuan saya berdiri di belakang saya, tetapi apa sahaja yang dia katakan kepada saya ada di depan mata saya.” Kaca XRAIdaripada percuma kepada £49.99 sebulan


Baca untuk tahu
OrCam secara tradisinya membuat produk untuk membantu mereka yang cacat penglihatan, tetapi alat bersaiz pen ini membantu dengan cabaran membaca dan pembelajaran, termasuk disleksia, dispraksia dan ADHD, malah diluluskan untuk digunakan dalam peperiksaan.

OrCam Learn, £399 tambah £468 setahun langganan

Ia mengimbas satu atau lebih halaman pada satu masa dan membacanya kembali dengan suara yang menyenangkan, bukan robotik, pada kadar yang anda perlukan dan dengan irama yang tepat. Ia amat mudah untuk digunakan – hanya samar-samar tunjuk pada bahagian tengah halaman dan klik – dan agak ajaib untuk dilihat. Tetapi kemahirannya tidak berakhir di situ; ia juga berfungsi sebagai alat untuk membantu kelancaran membaca. Katakan, “Mari membaca,” mula membaca dengan kuat, dan ia akan mendengar dan memberi anda maklum balas segera (membantu), sambil menyusun laporan untuk dihantar kepada guru, tutor atau ibu bapa. OrCam Belajar, £399 tambah £468 setahun langganan


Aplikasi yang sempurna
Selama bertahun-tahun, orang yang mempunyai mobiliti terhad di tangan dan lengan mereka bergantung pada penggodaman yang bijak untuk menggunakan solekan, satu petunjuk yang pasti bahawa industri kecantikan tidak memberikan mereka pemikiran yang cukup.

L’Oréal’s Hapta akan membantu orang yang mempunyai mobiliti terhad memakai solekan

Ini, bagaimanapun, bukanlah masalah khusus: L’Oréal melaporkan bahawa satu daripada 10 orang di AS mempunyai keupayaan motor yang terhad, sama ada daripada cerebral palsy, strok, Parkinson atau arthritis. Hapta, yang dilancarkan tahun ini di pameran perdagangan teknologi CES di Las Vegas, ialah aplikator gincu yang direka dengan cantik dengan penderia untuk memastikan ia disimpan pada sudut yang betul pada muka, tidak kira bagaimana ia dipegang. Dibangunkan dengan kerjasama orang di belakang Liftware, rangkaian kutleri untuk orang yang mempunyai masalah mobiliti, ia akan diikuti oleh aplikator maskara yang berfungsi pada prinsip yang sama. L’Oreal Hapta, harga masih perlu ditetapkan

@rhodri

data result singapore

totobet net sidney

pengeluaran hk hari ini 2020

www.totobet.com singapore