site

Tesla: masalahnya ialah multitasking Musk, bukan kepentingannya

Saham Tesla adalah kunci kepada cita-cita Elon Musk. The Technoking telah menghabiskan lapan belas bulan yang lalu menjual saham dalam syarikat kereta elektrik itu, sebahagiannya untuk membantu pembelian Twitternya. Pemegang saham bimbang dia mungkin menjual lebih banyak. Namun terima kasih kepada perjanjian gaji yang murah hati kepentingannya dalam Tesla kekal stabil.

Pada 2018, Musk memiliki 22 peratus Tesla. Data daripada syarikat itu menunjukkan bahawa dia masih memiliki hanya di bawah 21 peratus daripada sahamnya, walaupun jualan besar. Ini kerana angka itu termasuk bahagian pilihan yang telah terletak hak daripada perjanjian gaji besar yang dipersetujui lima tahun lalu.

Ia boleh meningkat lagi jika Tesla bersetuju dengan perjanjian gaji berat pilihan yang lain. Walaupun langkah sedemikian akan menjadi kontroversi.

Saham Tesla turun 11 peratus sejak syarikat itu terlepas jangkaan keuntungan suku pertama minggu lalu – hasil pemotongan harga yang direka untuk menangkis pesaing. Pelabur bimbang Musk terganggu oleh Twitter dan mungkin terpaksa menjual lebih banyak saham jika syarikat media sosial itu kehilangan wang. Pada bulan April, lembaga itu mengehadkan peminjamannya terhadap saham Tesla pada $3.5bn, atau 25 peratus, reaksi yang kelihatan terhadap kebimbangan ini. Bagaimanapun ia menyatakan bahawa tiada pengarah atau eksekutif Tesla telah meminjam lebih daripada 1 peratus daripada jumlah yang dicagarkan sebagai cagaran, menunjukkan Musk mungkin tidak menggunakan sahamnya untuk meminjam dana yang besar.

Perjanjian gaji baharu mungkin mengandungi syarat tentang penglibatannya dalam Twitter. Tetapi sama ada Musk terus menjual sahamnya atau diberikan lebih banyak pilihan, pengaruhnya terhadap Tesla tidak mungkin berubah. Gregory Shill, profesor undang-undang di Kolej Undang-undang Universiti Iowa, menunjukkan bahawa Tesla memerlukan kelulusan dua pertiga saham untuk bersetuju dengan perubahan ketara. Musk mungkin pemegang saham terbesar tetapi dia tidak mempunyai ini. Sahamnya juga tidak mempunyai hak mengundi super, bermakna tidak seperti Mark Zuckerberg dari Meta dia tidak dapat memaksa perubahan dengan undian. Pengaruh Musk sentiasa lebih bergantung pada keperibadiannya daripada kepentingannya.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini.

result. sgp

totobet sdy

totobet sidney hari ini

keluar hongkong malam ini

totobet sgp pengeluaran