site

TikTok berdepan kemungkinan larangan AS jika pemilik China tidak menjual kepentingan

Pentadbiran Biden telah mengancam untuk mengharamkan TikTok jika pemilik Chinanya tidak menjual kepentingan mereka dalam syarikat media sosial itu untuk menangani kebimbangan keselamatan negara yang semakin meningkat, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (Cfius) — panel antara agensi yang menilai pelaburan asing di AS — membuat permintaan pelupusan baru-baru ini sebagai sebahagian daripada semakan berterusannya ke dalam syarikat itu, yang dimiliki oleh ByteDance Beijing, rakyat. berkata.

TikTok, aplikasi video bentuk pendek yang popular, telah menghadapi penelitian yang semakin meningkat kerana bimbang data yang dikumpulkannya mengenai pengguna Amerika boleh diserahkan kepada kerajaan China dan parti Komunis. Walaupun ia telah menafikan dakwaan itu, beberapa senator Republikan dan Demokrat telah menggesa aplikasi itu diharamkan atau ByteDance melepaskan lengan ASnya. Wall Street Journal pertama kali melaporkan berita permintaan itu.

Menurut orang yang mengetahui perkara itu, 60 peratus saham ByteDance dimiliki oleh pelabur global, manakala 20 peratus dimiliki oleh pekerja dan 20 peratus lagi oleh pengasasnya, termasuk Zhang Yiming dan Liang Rubo, ketua eksekutif ByteDance sekarang.

Ketua eksekutif TikTok, Shou Zi Chew, bersedia untuk memberi keterangan di hadapan jawatankuasa tenaga dan perdagangan Dewan minggu depan untuk membincangkan amalan keselamatan datanya, serta hubungannya dengan China.

Selama dua tahun, TikTok telah mengusahakan perjanjian keselamatan negara dengan kerajaan AS sebagai tindak balas kepada penelitian itu. Setakat ini, TikTok telah membelanjakan lebih daripada $1.5 bilion untuk “Project Texas”, pelan penstrukturan semula korporat untuk melindungi data pengguna dan kandungan daripada pengaruh China melalui perkongsian dengan kumpulan perisian awan AS Oracle untuk memenuhi permintaan Cfius.

Bagaimanapun, rundingan mengenai perjanjian itu telah terhenti dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Minggu lalu, Senat Demokrat dan Republikan memperkenalkan rang undang-undang yang akan memberi pentadbiran kuasa baharu untuk mengharamkan aplikasi China yang menimbulkan ancaman keselamatan, termasuk TikTok, yang telah disahkan oleh Rumah Putih.

Berikutan permintaan jualan, TikTok sedang menilai pilihannya tetapi merancang untuk terus mengusahakan Project Texas, kata seorang yang biasa dengan situasi itu.

“Jika melindungi keselamatan negara adalah objektif, pelupusan tidak menyelesaikan masalah: perubahan dalam pemilikan tidak akan mengenakan sebarang sekatan baharu ke atas aliran atau akses data,” kata TikTok dalam satu kenyataan.

“Cara terbaik untuk menangani kebimbangan mengenai keselamatan negara ialah dengan perlindungan data dan sistem pengguna AS yang telus dan berpangkalan di AS, dengan pemantauan, pemeriksaan dan pengesahan pihak ketiga yang teguh, yang telah kami laksanakan.”

Jabatan Perbendaharaan, yang mengetuai Cfius, enggan mengulas.

results sgp

pengeluaran sindy

togel sidney

angka keluar hk mlm ini

pengeluaran singapore