site

Türkiye: Meja kecemasan dicipta untuk menyelaraskan usaha bantuan

ISTANBUL, Türkiye — Sejak awal gempa bumi dahsyat yang menggegarkan Türkiye dan negara-negara berdekatan, institusi Baha’i di peringkat serantau dan nasional di Türkiye telah berhubung rapat dengan komuniti tempatan di kawasan terjejas untuk menilai keselamatan orang ramai dan untuk menyelaraskan sumbangan kepada usaha bantuan yang berterusan.

Di tengah-tengah usaha ini adalah meja kecemasan yang telah ditubuhkan oleh Perhimpunan Rohani Kebangsaan Baha’i Türkiye dalam beberapa jam selepas gempa pertama. Meja itu tidak lama kemudian menghubungi institusi Baha’i tempatan di İskenderun dan beberapa kawasan lain di wilayah Hatay untuk berunding tentang strategi untuk menjawab keperluan rakan senegara mereka.

Rangkaian tidak formal yang telah terbentuk dalam kalangan peserta dan fasilitator aktiviti pembinaan komuniti Baha’i selama ini, serta dengan Perhimpunan Rohani Tempatan Baha’i, telah membolehkan meja kecemasan mengumpul dan menyampaikan maklumat kritikal dengan pasti dan pantas merentasi beberapa lokaliti, terutamanya di kawasan luar bandar.

Meja telah melaporkan bahawa Baha’i Adana, İskenderun, dan Serinyol telah membuka pusat Baha’i tempatan mereka untuk berkhidmat sebagai hab bagi pegawai, responden pertama dan sukarelawan semasa mereka merancang dan menjalankan usaha pemulihan. Pusat-pusat ini juga telah menyediakan tempat perlindungan kepada orang yang telah dipindahkan.

Sementara itu, meja telah dapat menghubungkan komuniti dengan sumber di luar jangkauan segera mereka. Di sebuah kampung, di mana kekurangan bekalan elektrik menyukarkan memasak dan penjagaan ternakan, meja mendapatkan sumber dan menghantar generator dari lokasi berdekatan. Sebagai tindak balas kepada keperluan yang sama di beberapa tempat lain, meja kini sedang berusaha untuk memperoleh lebih banyak penjana.

Perhimpunan Rohani Kebangsaan telah menyatakan bahawa walaupun jumlah kemusnahan di wilayah yang terjejas di negara ini semakin jelas, meja kecemasan menerima laporan yang memberi inspirasi.

Salah satu daripada laporan ini menggambarkan seseorang yang, walaupun selepas kehilangan rumahnya, bertekad untuk mengumpul air dan makanan dari bandar berdekatan untuk diagihkan kepada jirannya. Semasa dalam perjalanan, dia menerima berita sukar kehilangan ahli keluarga. Di tengah-tengah kesukaran ini dia bertahan, satu tindakan yang terbukti penting kerana tiada makanan atau air tersedia di kawasan itu pada hari itu.

Meja kecemasan telah memerhatikan bagaimana orientasi terhadap perkhidmatan dan ikatan persahabatan yang dipupuk melalui usaha pembinaan komuniti Baha’i telah menjadi faktor utama dalam bertindak balas terhadap krisis. “Orang yang terlibat dalam aktiviti ini merasakan rasa kesatuan yang tinggi dan bermotivasi untuk membantu sesiapa sahaja yang memerlukan, melihat jiran dan orang yang tidak dikenali sebagai sebahagian daripada keluarga mereka sendiri,” kata seorang ahli meja. “Sebagai contoh, ramai yang telah membuka rumah mereka kepada orang yang memerlukan kediaman sementara.”

Sebagai tambahan kepada usaha meja kecemasannya, Majlis Rohani Kebangsaan telah menyampaikan kata-kata semangat sejak hari pertama gempa melanda. Dalam salah satu suratnya, Perhimpunan menyatakan: “Pada saat krisis ini marilah kita semua melakukan usaha yang berbakti dan berkorban dalam setiap keadaan dan dalam semua keadaan untuk melayani keperluan sesama warga kita. …Berikan harapan kepada semua dan sembuhkan luka mereka dengan kasih sayang.”

Totobet HK

Data Sidney

Keluaran SDY