site

Twitter mengambil tindakan undang-undang ke atas kebocoran kod sumber

Twitter telah mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang kehilangan kod sumber yang berpotensi merosakkan perkhidmatannya, selepas sebahagian kod dan perisian lain disiarkan dalam talian.

Syarikat media sosial itu bertindak pada hari Jumaat untuk mengeluarkan kod itu daripada GitHub, sebuah repositori yang digunakan secara meluas dalam dunia perisian untuk menerbitkan kod sumber terbuka untuk digunakan oleh sesiapa sahaja. Ia juga meminta sepina yang akan memaksa GitHub mendedahkan apa sahaja yang diketahuinya tentang identiti orang yang mendedahkan kod tersebut.

Arahan perisian asas yang menentukan cara program berfungsi, kod sumber dikawal rapi untuk mengelakkan penggodam mendapat cerapan yang boleh digunakan untuk menyerang sistem. Potensi kehilangan harta intelek Twitter yang paling penting berikutan tempoh pergolakan dalaman di syarikat itu yang telah membawa kepada amaran bahawa teknologi asasnya mungkin menghadapi gangguan, termasuk sabotaj oleh pekerja yang tidak terjejas.

Dalam pemfailan mahkamah persekutuan di Daerah Utara California, Twitter mendedahkan bahawa lewat pada hari Jumaat, GitHub telah membalas notis undang-undang untuk mengeluarkan kod dari tapaknya. Menurut Julian Moore, pengarah pasukan undang-undang dalaman Twitter, perisian yang bocor itu termasuk “kod sumber proprietari untuk platform dan alatan dalaman Twitter”. Tidak jelas berapa lama kod itu tersedia dalam talian sebelum Twitter melangkah masuk.

Kod itu telah diterbitkan oleh pengguna yang hanya dikenali sebagai “FreeSpeechEnthusiast” – jelingan jelas di Elon Musk, yang berkata apabila dia membeli Twitter tahun lepas bahawa dia melakukannya untuk melindungi kebebasan bersuara.

Menurut bekas pekerja, Musk bimbang tentang kemungkinan sabotaj operasi Twitter sejak menyelesaikan pemerolehannya yang memecahbelahkan tapak itu Oktober lalu. Dia mengasingkan ramai pekerja dari awal selepas menjelaskan bahawa dia berhasrat untuk merombak budaya yang didakwanya telah membawa kepada penapisan yang tidak wajar dan berkata ramai pekerja akan kehilangan pekerjaan mereka.

Twitter mengambil langkah untuk cuba melindungi teknologi terasnya apabila melaksanakan pemberhentian kerja menyeluruh pertamanya, mengurangkan separuh daripada 7,500 tenaga kerjanya. Pada masa itu, ia melaksanakan pembekuan kod sementara untuk mengelakkan sebarang perubahan dibuat pada aplikasinya semasa pemotongan pekerjaan sedang dijalankan.

Alex Spiro, peguam Musk dan rakan kongsi di Quinn Emanuel, yang meminta sepina terhadap GitHub, tidak menjawab permintaan untuk komen.

resul singapore

sdy hari ini

hk kemarin

keluarann hk