site

Twitter: pada $20bn, syarikat media sosial itu dinilai terlalu tinggi

Penilaian semula Twitter oleh Elon Musk kelihatan seperti pengakuan kegagalan. Nilai $20 bilion yang disandarkan kepada anugerah saham pekerja baharu adalah kurang daripada separuh jumlah yang dia bayar untuk syarikat itu. Pada hakikatnya, ia sangat optimistik. Nilai Twitter pada metrik yang sama seperti rakan sebaya media sosial Snap dan ekuiti tidak bernilai apa-apa.

Apabila Musk menutup perjanjian $44 bilionnya pada akhir Oktober, didorong oleh apa yang disebutnya sebagai keinginan untuk memperjuangkan kebebasan bersuara, sektor pengiklanan digital telah pun jatuh. Antara tarikh dia menawarkan untuk membeli Twitter dan penyelesaian perjanjian itu, harga saham Snap jatuh 65 peratus. Meta turun 55 peratus. Tanpa tawaran Musk untuk menyokongnya, nilai pasaran Twitter mungkin juga akan berkurangan separuh.

Sejak itu, ructions telah dipergiatkan. Walaupun pendapatan Meta turun 1 peratus tahun lepas dan Snap mencatatkan keuntungan 12 peratus, Twitter dilaporkan merosot 40 peratus. Tenaga kerja tidak berpuas hati berikutan pemberhentian kerja secara besar-besaran. Sebahagian daripada kod sumber penting telah disiarkan di GitHub, tapak web pengehosan untuk pembangun.

Sebagai syarikat swasta, Twitter tidak perlu melaporkan pendapatan suku tahunan. Kerana ia merugikan, ia tidak boleh dinilai pada keuntungan yang ketinggalan. Tetapi Musk sebelum ini berkata bahawa pendapatan Twitter tahun ini diunjurkan pada $3bn. Nilai perusahaan Snap adalah sama dengan hanya di bawah empat kali ramalan jualan tahunan. Darabkan $3 bilion Twitter dengan empat dan nilai perusahaan ialah $12 bilion. Ini adalah di bawah beban hutang syarikat $13bn, meninggalkan ekuiti tanpa nilai.

Cita-cita Musk tidak padam. Dia mendakwa Twitter akhirnya akan bernilai $250bn. Sukar untuk melihat di mana dia akan mencari wang untuk melabur. Dia juga memerlukan wang tunai untuk membayar pampasan saham tambahan sambil membuat bayaran faedah tahunan $1.5bn.

Musk sedang mengurangkan kos. Tetapi EU telah memberitahu Twitter untuk mengupah lebih banyak moderator untuk mematuhi peraturan EU. Rancangan untuk mengalih keluar pengesahan pengguna rasmi yang memihak kepada tanda semak berbayar akan menimbulkan kekeliruan selanjutnya. Pada masa ini, penilaian $20bn Twitter adalah fantasi tulen.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami pendapat anda tentang penilaian Twitter di bahagian komen di bawah.

reslut sgp

sidney hari ini

sdy hari ini

hongkong malam ini keluar

sgp138