site

UK memberi amaran tentang serangan daripada penggodam siber Rusia yang baru ‘seperti Wagner’

Kumpulan penggodam Rusia “seperti Wagner” sedang berusaha untuk menyerang dan merosakkan infrastruktur British yang kritikal, kerajaan telah memberi amaran, kerana ia menggesa perniagaan untuk mengukuhkan pertahanan siber mereka.

Menteri Pejabat Kabinet Oliver Dowden akan memberi amaran dalam ucapan pada hari Rabu bahawa motif utama ancaman yang muncul ini adalah “mengganggu atau memusnahkan” dan tidak mungkin menunjukkan kekangan yang sama seperti perkhidmatan siber berkaitan perisikan biasa Rusia.

“Musuh-musuh ini bermotivasikan ideologi, bukannya bermotivasi kewangan,” tambah Dowden, menjadikan situasi itu “terutamanya membimbangkan”.

Dari segi volum dan intensiti, tahap serangan siber ke atas rangkaian barat dan Ukraine sejak pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine tidak pernah berlaku sebelum ini.

Walau bagaimanapun, setakat ini, kebanyakan serangan ini agak mudah untuk dipertahankan, menurut pegawai barat, berbeza dengan serangan perisian hasad yang lebih berbahaya seperti virus NotPetya 2017 yang merosakkan data dalam sistem IT syarikat di lebih 60 negara.

Dengan membandingkan penggodam Rusia yang baru muncul dengan Kumpulan Wagner yang berkaitan dengan Kremlin yang terdiri daripada tentera upahan, Dowden meningkatkan tahap potensi ancaman dan mencadangkan bahawa serangan siber yang lebih ganas dan kurang terkoordinasi mungkin akan datang.

“Mendedahkan ancaman ini bukanlah sesuatu yang kami lakukan dengan mudah,” Dowden akan memberitahu persidangan Cyber ​​UK di Belfast. “Tetapi kami percaya ia perlu. . .[for] syarikat untuk memahami risiko semasa yang mereka hadapi, dan mengambil tindakan untuk mempertahankan diri dan negara.”

Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan UK menambah bahawa, memandangkan kumpulan ini tidak tertakluk kepada kawalan rasmi kerajaan, tindakan mereka “kurang terkekang dan . . . kurang dapat diramalkan.” NCSC menambah bahawa walaupun kumpulan ini mungkin tidak mempunyai keupayaan untuk mempunyai kesan “memusnahkan”, ia memberi amaran bahawa mereka “mungkin menjadi lebih berkesan dari semasa ke semasa”.

Wagner telah mengambil peranan yang semakin menonjol dalam pertempuran paling berdarah dalam perang Rusia di Ukraine, di mana ia telah mengukir reputasi untuk kekejaman, termasuk terhadap pejuangnya sendiri.

Kumpulan itu, yang telah ditetapkan oleh AS sebagai “organisasi jenayah transnasional yang penting”, diketuai oleh Yevgeny Prigozhin, rakan sekutu lama presiden Rusia Vladimir Putin.

Moscow juga telah menggunakan kumpulan siber bebas untuk mengancam infrastruktur kritikal yang membolehkannya menafikan serangan itu mempunyai kaitan dengan rejim. Cozy Bear, salah satu kumpulan yang paling terkenal, dipercayai oleh perkhidmatan perisikan AS dan Belanda mempunyai hubungan dengan satu atau lebih agensi pengintip Rusia.

Dowden, yang akan mengeluarkan “seruan untuk bersenjata” kepada perniagaan untuk mengukuhkan keselamatan mereka, dijangka memperkenalkan langkah-langkah untuk menahan pengendali British infrastruktur kritikal, termasuk menetapkan sasaran daya tahan siber.

“Perniagaan batu bata dan mortar tidak akan bertahan jika ia membiarkan pintu belakang terbuka kepada penjenayah setiap malam,” katanya. “Begitu juga dalam dunia hari ini, perniagaan tidak mampu . . . untuk membiarkan pintu belakang digital mereka terbuka kepada penyangak dan penggodam siber.”

singapore result

pemetuan sidney

sydney.togel

data pengeluaran hongkong hari ini

data.hk.4d