site

UK menyertai EU, Kanada dan AS dalam larangan TikTok peranti kerajaan

UK telah mengharamkan TikTok daripada peranti kerajaan kerana kebimbangan keselamatan, berikutan langkah serupa daripada pentadbiran EU, Kanada dan AS dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Oliver Dowden, setiausaha Pejabat Kabinet, memberitahu Dewan Rakyat pada hari Khamis bahawa pegawai akan dihadkan daripada mengakses aplikasi media sosial tertentu, termasuk TikTok, platform video viral milik China yang telah berkembang pesat dalam populariti dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Memandangkan risiko tertentu di sekitar peranti kerajaan, yang mungkin mengandungi maklumat sensitif, adalah berhemat dan berkadar untuk menyekat penggunaan aplikasi tertentu, terutamanya apabila ia melibatkan apl di mana sejumlah besar data boleh disimpan dan diakses,” kata Dowden , sambil menambah bahawa ia adalah “langkah berjaga-jaga”.

Keputusan UK dibuat di tengah-tengah ketegangan yang memuncak antara negara Barat dan China. TikTok menghadapi larangan sepenuhnya di AS jika pemiliknya yang berpangkalan di Beijing, ByteDance tidak menjual kepentingan mereka dalam syarikat media sosial itu, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Rangkaian media sosial telah menghadapi kebimbangan yang semakin meningkat bahawa data yang dikumpulkannya mengenai pengguna boleh dihantar kepada kerajaan China dan parti Komunis. Di bawah undang-undang tempatan, syarikat China mungkin terpaksa mendedahkan data kepada negeri itu, serta menyekat pemindahan maklumat sensitif merentas sempadan.

TikTok sentiasa mengekalkan ia tidak akan memindahkan data kepada kerajaan China. Syarikat itu berkata ia kecewa dengan langkah UK itu. “Kami percaya larangan ini berdasarkan salah tanggapan asas dan didorong oleh geopolitik yang lebih luas, di mana TikTok, dan berjuta-juta pengguna kami di UK, tidak memainkan peranan,” katanya.

“Kami tetap komited untuk bekerjasama dengan kerajaan untuk menangani sebarang kebimbangan tetapi harus dinilai berdasarkan fakta dan dilayan sama rata dengan pesaing kami.”

Dowden memberitahu Ahli Parlimen bahawa, selain melarang penggunaan TikTok, jabatan kerajaan akan beralih kepada sistem di mana peranti rasmi hanya boleh “mengakses apl pihak ketiga yang berada dalam senarai yang telah diluluskan terlebih dahulu,” sambil menambah sistem ini telah sedia ada. merentasi banyak jabatan.

Timbalan pemimpin Buruh Angela Rayner menuduh kerajaan Konservatif “di belakang keluk” berbanding negara lain.

TikTok baru-baru ini melancarkan rancangannya untuk melindungi data pengguna di Eropah, yang digelar “Project Clover”. Ia sebahagian besarnya melibatkan pemagaran maklumat peribadi secara fizikal dengan membuka dua pusat data di Dublin, dan satu pertiga di Norway, untuk menyimpan video, mesej dan maklumat peribadi yang dijana oleh 150 juta pengguna platform Eropah.

Kumpulan media sosial itu merancang untuk mula memindahkan data pengguna tahun ini ke lokasi baharunya di Eropah dan dijangka menyelesaikan proses ini menjelang 2024. Ia berkata ia dijangka membelanjakan €1.2 bilion setiap tahun untuk menjalankan tiga pusat data itu.

Pada bulan Disember, syarikat itu mendedahkan kakitangannya di AS dan China telah memperoleh data pengguna secara tidak wajar, termasuk seorang wartawan Financial Times, untuk menganalisis lokasi mereka sebagai sebahagian daripada penyiasatan kebocoran dalaman. TikTok berkata kakitangan kini telah meninggalkan syarikat itu.

sgp

pengeluaran sidney siang

sdy

result hk hari ini

data pengeluaran sgp