site

Ukraine dilanda serangan dron ketika Rusia menuduh Kyiv menyasarkan Crimea

Ukraine berkata beberapa orang terbunuh di sebuah bandar di selatan ibu negara Kyiv dalam serangan dron semalaman oleh tentera Rusia, manakala Moscow menuduh jirannya menggunakan dron laut dan udara tanpa pemandu untuk menyasarkan tentera lautnya yang berpangkalan di semenanjung Crimea yang diduduki.

Serangan udara terbaru Rusia yang menyasarkan infrastruktur tenaga berlaku beberapa jam selepas pemimpin China Xi Jinping mengakhiri lawatan ke Moscow. Presiden Rusia Vladimir Putin menyokong rancangan damai China yang sebahagian besarnya menyokong kedudukan Moscow dan dianggap bukan permulaan oleh Ukraine dan sekutu baratnya.

“Setiap kali seseorang cuba mendengar perkataan ‘keamanan’ di Moscow, satu lagi perintah diberikan di sana untuk serangan jenayah seperti itu,” tulis presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy di Twitter pada hari Rabu, sambil menambah negara itu dilanda 20 dron, peluru berpandu dan peluru berpandu buatan Iran. membedil.

Zelenskyy berkata lewat pada hari Selasa bahawa dia “belum ada pengesahan” jika dia akan mengadakan panggilan telefon dengan Xi.

Tentera udara Ukraine berkata bahawa “penceroboh Rusia menyerang Ukraine dengan dron ‘kamikaze’ buatan Iran jenis Shahed-136/131”, sambil menambah bahawa 16 daripadanya telah dipintas oleh pertahanan udara.

Kementerian situasi kecemasan menyiarkan gambar sebuah asrama di Rzhyshchiv di wilayah Kyiv yang dikatakan dilanggar oleh dron Rusia. Pegawai berkata sekurang-kurangnya empat orang disahkan terbunuh dalam mogok itu.

Letupan dilaporkan di bandar lain termasuk Zhytomyr, barat ibu negara, dan bandar barisan hadapan di wilayah timur dan selatan negara itu di mana tentera Rusia masih menduduki kurang daripada 20 peratus wilayah negara sejak Moscow melancarkan pencerobohan berskala penuh 13 bulan lalu. Sebuah biara di bandar pelabuhan Laut Hitam Odesa turut dilanda, kata pegawai.

Bandar perindustrian selatan Zaporizhzhia dilanda tembakan berulang pada hari Rabu. Zelenskyy menyiarkan video mogok ke atas bangunan kediaman di ibu kota wilayah itu.

Mikhail Razvozhaev, pegawai tertinggi Moscow di pelabuhan Crimean Sevastopol, berkata dalam satu kiriman di Telegram bahawa tentera Rusia “memusnahkan” tiga dron laut. “Pertahanan anti-pesawat terhadap sasaran udara juga berfungsi. Kapal perang tidak rosak,” tambahnya.

Serangan ke atas Sevastopol, rumah bagi armada Laut Hitam Rusia, berlaku sehari selepas pegawai Rusia menuduh Ukraine melakukan serangan dron ke atas Dzhankoi, sebuah bandar hab kereta api di utara Crimea.

Merujuk kepada insiden yang dilaporkan, perisikan tentera Ukraine berkata pada hari Selasa bahawa “letupan” memusnahkan peluru berpandu jelajah Kalibr yang sedang diangkut ke armada Laut Hitam. Tetapi ia tidak mengambil tanggungjawab untuk mogok itu, berpegang kepada dasar Kyiv yang tidak mengakui melakukan mogok di wilayah Persekutuan Rusia serta semenanjung yang diduduki.

Meneutralkan penggunaan Rusia di semenanjung Laut Hitam sebagai pangkalan tentera selatan dan kawasan pementasan untuk serangan adalah kunci kepada peluang Ukraine untuk membebaskan lebih banyak wilayah tenggara, menurut penganalisis tentera.

Zelenskyy telah berikrar untuk membebaskan semua tanah Ukraine termasuk Crimea, yang dikuasai Rusia pada 2014 sebelum mencetuskan perang pemisah proksi di wilayah timur Donbas, dan telah menggesa sekutu untuk meningkatkan bekalan senjata untuk meningkatkan satu lagi serangan balas besar.

“Kejayaan tentera Ukraine di darat, di langit dan di laut benar-benar mendekatkan keamanan. Pematuhan penuh terhadap rejim sekatan terhadap Rusia benar-benar memulihkan kuasa Piagam PBB. Perpaduan global boleh memulihkan kestabilan global,” tulis Zelenskyy di Twitter pada hari Rabu.

totobet net sgp

angka pengeluaran sidney

sidney

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

pengluaran hk