site

Ukraine sudah pun mencari masa depan digital selepas perang

Minggu ini Mykhailo Fedorov, naib perdana menteri Ukraine yang memakai baju-T muda, menyampaikan ucapan penuh semangat kepada hadirin yang penuh sesak di Washington.

Tetapi tidak seperti kebanyakan delegasi Ukraine, dia tidak memohon lebih banyak bantuan. Sebaliknya, dia mempunyai idea untuk menjual: sekeping inovasi digital, dikenali sebagai DIIA, singkatan untuk “negeri dan saya”. Dan pelabur harus mengambil perhatian.

Tiga tahun lalu, kementerian digital yang diketuai oleh Fedorov melancarkan aplikasi untuk membolehkan rakyat melaksanakan perkhidmatan sektor swasta dan kerajaan pada telefon mereka.

Pada mulanya, ia kelihatan seperti alat sederhana untuk “melawan rasuah dan mengubah Ukraine menjadi negara digital”, seperti yang dikatakan Fedorov. Semasa pandemik Covid-19, misalnya, apl itu membenarkan orang Ukraine mengesahkan status vaksinasi mereka.

Tetapi penggunaannya telah berkembang ke tahap yang mengejutkan. Aplikasi itu dipasang pada 70 peratus daripada semua telefon Ukraine dan 19 juta rakyat, kira-kira separuh daripada penduduk, sentiasa mengakses 100 perkhidmatan ganjil yang terdapat padanya.

Ini termasuk alatan yang memberi rakyat pasport digital pertama di dunia, membolehkan mereka mendapatkan lesen memandu digital, mengatur permit pembinaan, mendaftarkan bayi baharu, membayar cukai, membuat tandatangan digital dan melakukan perbankan.

Baru-baru ini, ciri telah ditambah yang mengajar orang Ukraine cara menerbangkan dron (dan menembak jatuh), menerima bayaran pelarian, melaporkan aktiviti tentera Rusia dan memohon dana pembinaan semula apabila bom memusnahkan rumah mereka.

Malah, aplikasi itu sangat berkesan sehingga Agensi Pembangunan Antarabangsa AS, yang membiayai sebahagian pembangunannya dengan kerajaan British, bekerjasama dengan Kyiv untuk mengeksportnya. Estonia, misalnya, mengimport kod DIIA — yang menarik kerana negara Baltik itu sendiri adalah perintis teknologi. USAID kini bekerjasama dengan Zambia, Kosovo dan Colombia untuk mereka mengimport kod itu juga.

“DIIA ialah rahsia terbaik Ukraine — kita semua patut iri dengannya,” Samantha Power, ketua USAID, memberitahu saya. Malah, dia mengesyaki pegawai dalam “kerajaan perbandaran dan persekutuan” Amerika sendiri juga boleh belajar daripada inovasi itu, memandangkan tahap pendigitalan kerajaan yang rendah di AS.

Ini sangat menarik — atas beberapa sebab. Untuk satu perkara, DIIA memberikan satu lagi tanda daya tahan Ukraine. Hakikat bahawa Kyiv telah mengembangkan aplikasi dalam peperangan dan mempertahankannya daripada penggodaman siber sangat mengagumkan.

Tetapi ini hanyalah satu contoh aktiviti digital awam dan komersial yang heboh di Ukraine, kata Power. Sektor ini berkembang 5 peratus pada 2022 di tengah-tengah rekod eksport digital (walaupun dari asas yang rendah). Ini berlaku walaupun pengeluaran ekonomi keseluruhan jatuh sebanyak 30 peratus pada tahun itu.

Kedua, DIIA juga menunjukkan bahawa kita kini hidup dalam zaman “inovasi terbalik”, untuk memetik frasa yang kadangkala dilambungkan di sekeliling kalangan teknologi. Pada abad ke-20, kerajaan dan syarikat barat biasanya mengandaikan bahawa inovasi cemerlang bermula di barat dan kemudian diberikan kepada negara yang lebih miskin.

Tetapi andaian itu telah terjejas apabila M-Pesa, salah satu platform wang mudah alih pertama di dunia, muncul di Kenya dan kemudian disalin di tempat lain. Inovasi teknologi telah membanjiri China kemudiannya, juga untuk dicontohi di seluruh dunia. Ini juga mungkin berlaku dengan DIIA, memandangkan ia menjadikan kerajaan bukan sahaja lebih cekap, tetapi lebih bertanggungjawab dan telus juga.

“Warisan Kesatuan Soviet ialah rasuah — jika anda ingin memohon permit pembinaan atau menukar pendaftaran kereta, anda perlu membayar pegawai. Tetapi DIIA membuangnya, “kata Fedorov.

Kuasa menggemakan ini: “Kami [in America] telah memberikan kira-kira $15 bilion tunai kepada kerajaan Ukraine, dan saya tidak fikir kita boleh melakukannya tanpa DIIA [because] ini tidak akan dapat dikesan dalam rejim terdahulu dan kerajaan Ukraine terkenal dengan rasuah.”

Tetapi kini, katanya, “terdapat jejak digital masuk terus ke akaun bank” untuk menjejak aliran wang, disokong oleh alat geolokasi.

Ketiga, DIIA juga menonjolkan satu jalan yang mungkin untuk masa depan Ukraine. Ekonomi sebelum perang negara dikuasai oleh pertanian dan industri berat. Tetapi pegawai kerajaan kini melihat potensi teknologi sebagai tonggak utama, dan impian untuk memodelkan diri mereka di Israel.

Lagipun, mereka berkata, Israel sebelum ini telah menunjukkan bahawa jiran yang bermusuhan tidak perlu menghalang pertumbuhan – atau sekurang-kurangnya tidak jika pelaburan pertahanan besar-besaran digunakan untuk memupuk perniagaan awam keusahawanan, disokong oleh diaspora. Memandangkan Ukraine juga mempunyai ramai rakyat yang celik teknologi, diaspora dan budaya keusahawanan yang semakin meningkat, pegawai di Kyiv tidak sabar-sabar untuk memberitahu bakal pelabur asing bahawa mereka adalah negara “permulaan” seterusnya.

Seorang yang sinis mungkin membalas ini kedengaran terlalu awal semasa perang berterusan. Lagipun, Ukraine sedang bergelut untuk mendapatkan senjata yang diperlukan untuk menang. Dan sementara institusi kewangan seperti JPMorgan dan BlackRock telah pun menunjukkan kesediaan mereka untuk membantu pembinaan semula (dan Visa dan Google telah menyokong DIIA dengan geran), pelaburan masuk (tidak mengejutkan) adalah rendah.

Ini tidak mungkin berubah semasa konflik berterusan. Tetapi, jika tidak ada yang lain, DIIA menunjukkan bahawa keperluan adalah ibu kepada ciptaan – dan Ukraine mempunyai keupayaan untuk mengejutkan peningkatan. Orang bukan Ukraine harus ingat bahawa – atas sebab ketenteraan dan orang awam.

gillian.tett@ft.com

keputusan sgp hari ini

peng sidny

sydney totobet

info keluaran hk

pengeluaran sgp 2022